petak, 16. lipnja 2023.

U Orahovici svečano proslavljen Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U srijedu, u Domu za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici, svečano je proslavljen Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja za sve darivatelje krvi s područja Virovitičko podravske županije koji su dali krv više od 100 puta, odnosno 75 za žene.

Ovaj dan obilježava se od 2005. godine kako je proglašen na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, a ovogodišnji slogan glasi: “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”.

Na svečanoj proslavi izneseni su i ciljevi ovogodišnje kampanje koji su usmjereni na promicanje važnosti darivanja krvi i poticanje većeg broja ljudi da postanu darivatelji. Kroz niz aktivnosti i inicijativa, kampanja ima za cilj zahvaliti pojedincima koji već daruju krv, ali isto tako motivirati i potaknuti druge ljude da se pridruže darivanju.

Jedan od ključnih ciljeva kampanje je poticanje zdravih pojedinaca na redovito darivanje krvi. Naglašava se važnost redovitog darivanja kako bi se osigurala stabilna opskrba krvi i njezina redovita dostupnost. Darivatelji krvi imaju ključnu ulogu u osiguranju dovoljnog broja jedinica krvi potrebnih za medicinske postupke i hitne situacije. Kroz edukaciju i svjesnost javnosti, kampanja nastoji istaknuti važnost njihove uloge i potaknuti ih da redovito daruju krv.

Drugi cilj kampanje je usredotočiti se na zdravlje darivatelja i osigurati kvalitetnu skrb za njih. Njihova dobrobit i sigurnost su od izuzetne važnosti, stoga kampanja želi djelovati izravno na poboljšanje uvjeta darivanja krvi i skrbi za darivatelje. Kroz implementaciju najboljih praksi i standarda, kampanja ima za cilj povećati predanost darivatelja i osigurati da su oni spremni i voljni redovito darivati krv.

Naposljetku, kampanja ima širi cilj mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini te osigurati dobru suradnju s razvojnim partnerima u svrhu ulaganja, jačanja i održavanja kvalitetnih nacionalnih programa. Kroz ove suradnje, kampanja se nada ostvariti pozitivne promjene u području darivanja krvi te osigurati dostatnu opskrbu krvi za sve pacijente koji ju trebaju.

– Na području naše županije 47 osoba registrirano je u Klubu 100+ VPŽ, od kojih nas je nažalost šestero napustilo. Sa šireg područja Virovitice dolazi 29 darivatelja, Slatine 11 i Orahovice 7 – rekli su iz Kluba.

Klub je osnovan pri Društvu Crvenog križa VPŽ, a predsjednik mu je Denis Delić iz Pčelića.

– Darivanje krvi na području županije je na srednjoj razini, s oko 5 darivatelja na 100 stanovnika, što je velik deficit ako se uspoređujemo s nekim područjima RH u kojima ima 10 i više darivatelja na 100 stanovnika – zaključuju iz DCK VPŽ.

Skup su pozdravili predstavnik grada Orahovice Tomislav Majetić ispred gradonačelnika Orahovice Saše Ristera, ravnateljica DCK VPŽ Željka Grahovac, predsjednik društva Vladimir Jelenčić i Stevo Hulak podpredsjednik CK Orahovica. (icv.hr, mb, vj; foto: V. Jelenčić)

Foto:










Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩