nedjelja, 29. rujna 2024.

[FOTO] ''Mijoljska potkova'' i ove godine u Gornje Predrijevo privukla velik broj posjetitelja

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Danas (nedjelja) je u organizaciji Konjičke udruge ''Mijoljska potkova'' u Gornjem Predrijevu održana 14. ''Mijoljska potkova'', manifestacija koja okuplja ljubitelje konja. 

Ovogodišnja ''Mijoljska potkova'' održana je pod pokroviteljstvom Općine Sopje uz potporu brojnih sponzora. 

Svečanost je započela svetom misom kod kapele sv. Mihaela u Gornjem Predrijevu koju je predvodio sopjanski župnik, vlč. Stjepan Škvorc, te promenadom konjskih zaprega i jahača kroz selo.

Nakon predstavljanja svih sudionika ovogodišnje manifestacije na hipodromu ''Majda'' uslijedilo je svečano otvorenje na kojemu je nakon pozdravnih riječi predsjednika Konjičke udruge ”Mijoljska potkova“ Gornje Predrijevo Antonija Puškarića, sve nazočne pozdravio i također natjecateljima zaželio puno uspjeha načelnik Općine Sopje Berislav Androš.

Tom se prigodom zahvalio organizatorima i svim ostalim vrijednim čuvarima kulture, tradicije i narodnih običaja vezanih uz konje koji svake godine oduševljavaju brojne posjetitelje kojih ni ove nije nedostajalo unatoč hladnijem i vjetrovitom vremenu nakon kiše dan ranije.

- Prije svega veliko hvala Konjičkoj udruzi ''Mijoljska potkova'' Gornje Predrijevo na svom trudu i vrijednom radu u organizaciji ove 14. po redu tradicionalne manifestacije koja je jedina ove vrste još ostala na području naše županije. Drago mi je da nam dolaze ljudi i s drugih područja pa smo se tako ove godine u Gornjem Predrijevu uspjeli upoznati i s nekoliko Francuza koji su se ovdje slučajno našli na svom proputovanju biciklima. Ovo je naša tradicija koja okuplja iz godine u godinu sve veći broj sudionika, stoga ćemo se potruditi nadograditi, ne samo organizaciju i udrugu već i prostor hipodroma Majda i to planiranim sredstvima putem natječaja Interreg prekogranične suradnje s Republikom Mađarskom - istaknuo je načelnik Androš.

Srdačne pozdrave i čestitke na organizaciji članovima predrijevačke ''Mijoljske potkove'' uputio je potom župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović kojemu je pripala čast otvoriti manifestaciju ''Mijoljska potkova 2024.''.

- Danas kada možemo reći da slavimo brzinu, plemenitost, snagu i izdrživost ovih veličanstvenih životinja, jer kažu da ništa tako snažno i potpuno ne može predstaviti našu Slavoniju, njezinu ljepotu, prkos i ponos kao što to mogu konji. Uz konje se ratovalo, mirilo, ljubovalo, konji su služili za rad i drago mi je da je danas jedna ovakva jedinstvena manifestacija u našoj županiji upravo ovdje u Gornjem Predrijevu. Hvala vam što čuvate ovu tradiciju i prenosite ju s koljena na koljeno rekao je župan Andrović te proglasio ovogodišnju ''Mijoljsku potkovu'' otvorenom.

Uz sudionike natjecanja i brojne posjetitelje svečanosti su između ostalih nazočili i dožupan virovitičko-podravski Marijo Klement i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić.

Ovogodišnju manifestaciju uveličala je predivna zaprega Ivana Dugaje iz Čađavice, člana Udruge slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja Čađavica. Zapregu su vukle trinaestogodišnje kobile Vranka i Beba, a istom je upravljao Ivanov sin Josip.

Iako su posjetitelji imali priliku vidjeti 15 prekrasnih grla, u natjecanju je sudjelovalo njih 8: Hrvatski toplokrvnjak Sokol uzgajivača Nikole Komljenovića iz Bankovaca koji je nastupio i s Arapskim Kastratom Garom, zatim Lipicanac Zoro Marija Kašćela iz Gaćišta, Paint horse Daisy vlasnika Marka Kolara iz Valpova, inače člana Konjičkog kluba Nard iz kojega je i Slavko Barišić koji je nastupio s kobilom pasmine Toplokrvnjak imena Stela, zatim američki konj Rocky uzgajivačice Angeline Ezer iz Noskovačke Dubrave, a kojega je jahala njezina kći Lea Stanić, članica Konjičke udruge „Mijoljska potkova“ Gornje Predrijevo, Lasta pasmine Lipicanac Lorene Hajba iz Budrovca kod Virovitice, te kobila Linda pasmine Hrvatski toplokrvnjak Bore Čučenčića iz Petrijevaca koju je osim njega jahala i mlada jahačica Anita Sušilo u svom prvom natjecateljskom nastupu. 

Nakon predstavljanja svih zaprega, konja i jahača na hipodromu ''Majda'' održane su atraktivne konjičke utrke u tri kategorije, dvije u western jahanju te u galopu, a iste je ove godine sudio Dražen Palčić.

Najbolje vrijeme iz sve tri utrke odredilo je pobjednike, a to su:
1. mjesto Marko Kolar i Daisy
2. mjesto Nikola Komljenović i Sokol
3. mjesto Boro Lučenčić i Linda

Zahvalnicu za najljepšeg konja zaslužila je Lorena Hajba koja je po prvi puta nastupila na ''Mijoljskoj potkovi''.

Pehare i novčane nagrade, odnosno 100 eura za 3., 200 eura za 2. i 300 eura za osvojeno 1. mjesto, uručili su načelnik Općine Sopje Berislav Androš i predsjednik Konjičke udruge ''Mijoljska potkova'' Gornje Predrijevo Antonio Puškarić, kao i zahvalnice svim sudionicima ''Mijoljske potkove'' koji su u znak zahvale na dolasku nagrađeni i s po 50 eura.

U veseloj atmosferi manifestacija je nastavljena druženjem na hipodromu ''Majda'' uz Tamburaški sastav Live, te u večernjim satima zabavom u Mjesnom domu uz Tamburaški sastav Čokanj.

Uz sve to nije nedostajalo ni mnoštvo drugih sadržaja, od raznolike sajamske ponude i igre na napuhancima za najmlađe, do atrakcija poput jahanja na poniju, ali i bogate gastro ponude u sklopu koje su organizatori posjetitelje počastili kuhanim kukuruzima i slavonskim čobancem koji je uz vlastitu recepturu i domaće namirnice pripremio Vinko Blašković.
Foto:

















































































































































































Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.