četvrtak, 26. rujna 2024.

[FOTO] Prvi organizirani susret Janjevaca i Letničana u Hrvatskoj

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na inicijativu biskupa mostarskog- duvanjskog mons. Petra Palića i biskupa dubrovačkog mons. Roka Glasnovića, obojica rodom iz Janjeva, prvi put u povijesti organiziran je zajednički susret Hrvata katolika porijeklom s Kosova. 

Susret je održan u Župi pape sv. Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi. Ova velika dijaspora s više od 8.000 ljudi iz župa Janjevo, Letnica i Vrnavokolo danas je nastanjena uglavnom u Zagrebu i Kistanjama od 1997. (Janjevci), te od 1992. u općinama Voćin i Đulovac, okolici Bjelovara, Dugog Sela i od 1999. u petrinjskom kraju (Letničani).

Janjevo i Letnica bile su trgovačke kolonije Dubrovačke Republike na Kosovu naseljene početkom 12. stoljeća, vjerojatno kao rudari u rudnicima srebra i olova srpske vlastele. Kroz dugih i mukotrpnih više od 700 godina ovaj puk zahvaljujući katoličkoj vjeri koju su im usadili predani svećenici, a kasnije i časne sestre, sačuvao je svoju hrvatskoj baštinu i jezik. Kroz tu stoljetnu vjernost usađenu u obitelji s 8 i više djece gotovo do danas, živa vjera u Boga koja se prenosila s koljena na koljeno, iznjedrila je u  20. stoljeću 3 mučenika vjere. U Skadru su 2016. blaženima proglašeni mladi svećenik don Anton Mužić  (1921.-1948.) iz Vrnavokola i fra Serafin (Ivan) Kodić Glasnović (1883.-1947.) iz Janjeva ubijeni od zloglasnog komunističkog režima Envera Hodže u Albaniji. Završen je i postupak beatifikacije i za drugog franjevca porijeklom s Janjeva, fra Alojzija (Mateja) Palića (1877.-1913.) kojeg su ubili crnogorski vojnici na Kosovu za vrijeme balkanskih ratova, jer se protivio pokrštavanju muslimana na pravoslavnu vjeru. Blaženim će biti proglašen za manje od dva mjeseca 16. 11. 2024. godine u Skadru.

Ove dvije enklave od koje Janjevo slavi sv. Nikolu biskupa, a Letnica (Vrnez, Šašare, Vrnavokolo i Letnica) Majku Božju Letničku podarili su kroz povijest oko 130 duhovnih zvanja (svećenika i časnih sestara). U današnje vrijeme Janjevo je dalo dva već spomenuta biskupa, mons. Palića i mons. Glasnovića, 36 svećenika i 23 časne sestre, a letnički kraj dao je 40-tak časnih sestara i 25 svećenika, što je jako velik odaziv na relativno mali broj od 8000 vjernika.

U utorak, 24. rujna 2024. godine, prvo je u Kući susreta Tabor u Samoboru održan 1. susret svećenika, redovnika i redovnica porijeklom iz 3 spomenute župa na Kosovu pod geslom „Povjerovali smo ljubavi“. Skup je moderirao domaćin fra Ivan Matić, a susretu je sudjelovalo 80 posvećenih osoba. 

- To je naša baština iz koje smo niknuli. To je ujedno i naša odgovornost. Ako smo stvarno povjerovali ljubavi, onda smo tu da to svjedočimo i drugima. Mislim da imamo razloga biti zahvalni Gospodinu za sve darove koje nam daje, ali imamo razloga biti i ponosni na svoju baštinu i na sve elemente koji su ugrađeni u ono što mi jesmo, ali i duhovni poziv. Radujem se nekim ovakvim i budućim susretima - kazao je biskup Petar Palić. 

Nakon toga sudionici su ponaosob predstavili sebe i svoje pastoralno djelovanje, ali i podijelili koliko ovaj susret za njih znači. Svećenici, redovnici i redovnice iz spomenute 3 župe pastoralno djeluju u brojnim biskupijama u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, pa čak i u dalekim misijskim zemljama. Također, članovi su različitih kako muških tako i ženskih redovničkih zajednica. U nastavku programa biskup Glasnović održao je razmatranje na temu ''Povjerovali smo ljubavi''. Nakon toga uslijedio je ručak, druženje te molitva krunice Božjeg milosrđa. 

 Vrhunac cijelog susreta bilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi, kojeg je predslavio mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, uz koncelebraciju dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića, 45 svećenika, te sudjelovanje velikog broja redovnica i vjernika laika koji su podrijetlom iz zavičajnih župa Janjevo, Letnica i Vrnavokolo. 

U propovijedi biskup Palić je istaknuo: 

- Bog poziva na djelovanje, stavlja svoje riječi u naša usta i stavlja svoja djela pred nas, tako da se ponašamo u skladu s tim. Dodao je kako nas zove našim imenom i treba nas za ovaj svijet – uvijek iznova…. Isus Krist nas je izabrao, a ne mi Njega, a poslanje ćemo uspješno ostvariti jedino ako sve činimo iz ljubavi. Neka nam ljubav bude jedino mjerilo života jer smo iz ljubavi stvoreni, spašeni i otkupljeni. U ljubavi smo pozvani i ljubavi smo povjerovali'.

Cilj ovog susreta obnova je stoljetnog zajedništva, te prilika za druženje sa svojim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, te svih vjernika, prijatelja i rodbine koji su raseljeni diljem Hrvatske i šire. Letničku enklavu predstavili su mladi članovi KUU Letnica, najviše iz općina Voćin i Đulovac predvođeni voditeljem Đorom Đorđevićem. Uz zajedničku fotografiju sa biskupima, Letničani odjeveni u živopisne narodne nošnje predstavili su se publici nakon večere u pastoralnom centru ispod crkve s nekoliko narodnih letničkih pjesama.

Dragi Bog je ove vjerne obitelji uz mnoge darove nagradio mnogobojnom djecom i velikim brojem duhovnih zvanja na koja su silno ponosni. Zbog potrage za poslom i boljim životom i silnih ratnih turbulencija tijekom 1990-tih danas u Janjevu živi još oko 150 Hrvata katolika s župnikom, domaćim sinom, don Matejem Palićem, a u Letnici svega 10-20 starijih žitelja.

Nakon sv. mise svih više od 1.500 nazočnih odazvalo na bogato pripremljenu večeru (sredstva prikupljena od donacija), pjesmu i igru dugo u noć uz tradicionalnu orijentalnu glazbu, ali i tamburice i Thompsona. Veliki je to napor župnika ove župe don Kriste Brkića i njegovih župljana. (adf, Vladimir Jelenčić; Foto: V. Jelenčić)
Foto:































Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.