ponedjeljak, 14. listopada 2024.

DAN OPĆINE MIKELUŠ: U povodu blagdana sv. Terezije Avilske i proslave Dana općine održana svečana sjednica Općinskog vijeća

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U povodu Dana općine i blagdana svete Terezije Avilske, danas (ponedjeljak) je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Mikleuš.

Sjednica je započela intoniranjem državne himne i odavanjem počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i civilnim žrtvama Domovinskog rata minutom tišine, nakon čega je sve nazočne, među kojima su bili saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, predsjednik Županijske skupština VPŽ Dinko Begović, gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Donje Stubice Nikola Gospočić i Nikola Boromisa, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, novobukovački župnik vlč. Ivan Štivičić, načelnici općina s područja VPŽ, predstavnici županijskih i općinskih institucija, gospodarstvenici, općinski vijećnici, predstavnici udruga s područja općine Mikleuš te brojni drugi, pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Općine Mikleuš Miroslav Lazar, ujedno uputivši mještankama i mještanima općine Mikleuš čestitku u povodu Dana općine i blagdana sv. Terezije Avilske.

- Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas i zahvaliti što ste svojom nazočnošću uveličali svečanu sjednicu povodom obilježavanja Dana općine Mikleuš i blagdana sv. Terezije Avilske, zaštitnice našega mjesta. U ovom mandatu smo održali dvadeset i dvije sjednice, gdje smo vođeni željom da učinimo pozitivne promjene bili jedinstveni pri donošenju odluka. Budući da je ovo posljednja svečana sjednica prije isteka našeg mandata želim se se zahvaliti vijećnicama i vijećnicima, načelniku i Jedinstvenom upravnom odjelu Općine na suradnji u ostvarivanju planiranih projekata u skladu s našim financijskim mogućnostima. Vjerujem da ćemo dobiti vašu podršku i u idućem mandatu kako bismo završili sve započete projekte i nastavili s radom na poboljšanju kvalitete života svakog stanovnika naše općine. Čestitam od srca ovogodišnji laureatima na dobivenim nagradama i priznanjima, jer su svojim nesebičnim djelovanjem doprinijeli razvoju naše općine - rekao je Lazar. 

O projektima koji su provedeni, te onima koji su u provedbi i planu, govorio je načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar.

- Budući da prošle godine nismo imali svečanu sjednicu, to jest da su bile odgođene sve aktivnosti vezane uz obilježavanje Dana općine zbog gubitka dragog nam prijatelja, našeg zaposlenika pokoljnog Darka Hranja, napraviti ću kratak presjek projekata ostvarenih u prošle dvije godine. Vrlo sam ponosan što mogu reći kako smo u vrlo kratkom roku započeli jedan od najvažnijih projekata za našu općinu, a to je izgradnja dječjeg vrtića ovdje u Mikleušu. Kako bismo unaprijedili kvalitetu života naših mještana, a posebno djece, pomoć smo potražili na natječajima Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te u našem vjernom partneru Virovitičko-podravskoj županiji na čemu se ovim putem zahvaljujem županu i našim saborskim zastupnicima na razumijevanju za ovako bitne projekte. Naši mali mještani u svoj bi novi vrtić trebali krenuti u prosincu 2025. godine, kada planira i realizacija ovog projekta. Tu je i projekt izgradnje dječjeg igrališta na kojemu se djeca igraju od 2023. godine. Od projekata uređenja komunalne infrastrukture u 2023. godini i tijekom ove godine, uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU uređeno je parkiralište u blizini Doma zdravlja u Mikleušu, te saniran kolnik u Ulici Antuna Kanižlića. U tijeku je izgradnja kolno-pješačkog mosta prema ambulanti, kojeg koriste naši ali i mještani okolnih općina kad dolaze kod liječnika ili zubara. Kako brinemo o svim segmentima života naših mještana, započeli smo rekonstrukciju svlačionica NK Mikleuš, a u planu za naredno razdoblje je izgradnja rekreacijskog igrališta u Četekovcu. Pokrenuli smo aktivnosti za ishodovanje građevinske dozvole za izgradnju vatrogasnog doma u Četekovcu, dok se u naselju Borik planira sanacija kuće oproštaja. Dugoročno planiramo uređenje mjesnog parka, nastavak aktivnosti na projektu širokopojasnog pristupa internetu te pokušaj napretka na projektu odvodnje - nabrojao je ključne projekte načelnik Grabar, te na kraju svog govora uputio čestitku svim stanovnicima općine Mikleuš povodom proslave Dana općine i blagdana sv. Terezije Avilske. 

Čestitkama stanovnicima općine Mikleuš se pridružio i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

- Dragi naši prijatelji, iznimno mi je zadovoljstvo i čast pozdraviti vas sve ovdje okupljene u svoje osobno i u ime našeg predsjednika Gradskog vijeća te Grada Donja Stubica. Ovom prigodom žalim čestitati svim dragim laureatima koji su dobili nagrade Općine Mikluš za ove dvije godine, te vam čestitam Dan općine uz naš stari stubički pozdrav svima vama a to je ''puno tarje'' - rekao je gradonačelnik Gospočić.

U ime Virovitičko-podravske županije i župana Igora Androvića, nazočnima se obratio virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement. 

- Dame i gospodo ja vas sve najsrdačnije pozdravljam u ime župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i svoje osobno. Prije svega zahvaljujem se na pozivu i prilici da vam mogu čestitati Dan općine i blagdan vaše nebeske zaštitnice sv. Terezije Avilske. Svečana sjednica je prigoda da se povuče crta na sve što se radilo od prošle svečane sjednice do sada, a o čemu smo čuli od načelnika i predsjednika vijeća, na čemu im mogu samo častiti. Drago mi je što ste u nekim od projekata spomenuli i Virovitičko-podravsku županiju, jer u svemu imamo jedan odličan partnerski odnos i stojimo vam, kao i ostalim jedinicama lokalne samouprave, na raspolaganju. Općinu Mikleuš ne čine samo nogostupi, ceste i zgrade, nego ju čine vrijedni i marljivi ludi po kojima je ova općina poznata - istaknuo je dožupan Klement. 

Čestitku žiteljima općine Mikleuš u povodu proslave Dana općine i blagdana sv. Terezije Avilske uputio je i saborski zastupnik Josip Đakić. 

- Sva vas pozdravljam kao vaš saborski zastupnik i kao čovjek koji s vama dijeli dobro i zlo na ovim prostorima naše županije. Mi zastupnici smo dužni i potrebiti i dalje brinuti se i skrbiti o vašim potrebama i planovima koje imate za budućnost. I nadalje ćemo bdjeti na svim vašim projektima i pomagati vam kako bi oni bili što prije realizirani, kako bi život na ovim prostorima bio što ugodniji i ljepši. Koristim ovu prigodu i upućujem vam najiskrenije čestitke za vaš blagdan sv. Terezije Avilske i za Dan općine, te vam želim još puno osobnog uspjeha i sreće u daljnjem radu - zaključio je Đakić. 

Svečana sjednica je i prigoda da se javnim priznanjima nagrade zaslužni za razvoj jedinice lokalne samouprave, a ovogodišnja priznanja Općine Mikleuš su dobili:

1. Nagrada za životno djelo Općine Mikleuš dodijeljena je Darku Hranju (posthumno) za nesebičan dugogodišnji rad te izniman doprinos u razvoju Općine Mikleuš (nagradu je preuzela Darkova supruga)

Plakete Općine Mikleuš dobili su:

1. Dino Mataz i Mihael Puljić za izradu dokumentarnog filma ''Rujanski dani: Četekovac, Balinci, Čojlug''

2. Zlatko Šantić za izuzetan doprinos u promociji sporta općine Mikleuš

3. Anadin Delić za promicanje plemenitosti i humanosti kroz dobrovoljno darivanje krvi (100 darivanja)

4. DVD Četekovac za dugogodišnje uspješno djelovanje te nesebičan doprinos u zaštiti od požara i podizanju kvalitete sustava zaštite od požara

5. Udruga HVIDR-a Slatina za dugogodišnju uspješnu organizaciju memorijalne hodnje Mikleuš-Četekovac 

Zahvalnicu Općine Mikleuš dobio je Antun Poje za nesebičan doprinos u radu i ostvarivanju ciljeva Udruge HVIDR-a na području općine Mikleuš

Javna priznanja Općine Mikleuš su laureatima zajednički uručili načelnik Robert Grabar i predsjednik Općinskog vijeća Miroslav Lazar, dok se u ime nagrađenih zahvalio Mihael Puljić. 

Prije početka svečane sjednice, domaćini i gosti su mogli razgledati izložbu slika autorice Sanje Dušak. (adf; Foto: D. Fišli)

Foto:














































Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.