ponedjeljak, 3. rujna 2018.

Intervju: Igor Andrović najavljuje „eksploziju projekata“ – U Virovitičko-podravsku županiju stiže čak milijarda i pol kuna

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Uoči Dana Virovitičko-podravske županije, koji se obilježava 3. rujna, razgovarali smo sa županom Igorom Androvićem o proteklih 15 mjeseci otkad je na čelu županije koja po stanovniku povlači najviše EU sredstava u Hrvatskoj, a od svih slavonskih županija izdvaja najviše sredstava za obrazovanje. No Virovitičko-podravsku županiju, sa sjajnim rezultatima vezanim uz europske projekte, tišti prometna povezanost.

– Objavljen je natječaj za izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekta s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole za brzu cestu od Vrbovca do Virovitice i Terezina Polja. Prema nekim prognozama, to bi trebalo trajati oko dvije godine. Projekt je zahtjevan, voljeli bismo da se to napravilo i prije, ali kada se ishodi građevinska dozvola, onda će se naći sredstva da se krene u gradnju prometnice koja nama život znači. Prema predviđanjima, ako sve bude išlo svojim tijekom, ta prometnica bit će sagrađena za približno pet godina. Nekima je to puno, ali s obzirom na to koliko smo čekali dosad, pričekat ćemo i tih pet godina samo da se ona završi. Zadovoljan sam da je potporu dala i Vlada RH, koja je rezervirala sredstva za svu potrebnu projektnu dokumentaciju, a na projektantima je da to odrade što prije.

Iza vas je 15 mjeseci otkako ste postali župan Virovitičko-podravske županije. Što pamtite u tom razdoblju?
– Godinu dana je iza nas, ova godina i iduća godine su projekata. Nikad ih dosad nije bilo toliko kao u razdoblju koje je pred nama. Sve to stvarali smo posljednjih pet godina i od vremena župana Tomislava Tolušića do sada, sve to davno su počeli pripremati djelatnici Županije i VIDRA-e, naše razvojne agencije. Mi smo znali što nas čeka i na vrijeme smo pripremili projektnu dokumentaciju. Na području Virovitičko-podravske županije u provedbi su te kreću u skorašnju provedbu projekata u ukupnoj vrijednosti od približno milijardu i pol kuna.

Puno se ulaže i u poljoprivredu. Prošle je godine otvoren sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, počeli su radovi na sustavima Novi Gradac – Detkovac i Đolta.
– Sustav Kapinci – Vaška otvoren je prošle godine i on je za sve korisnike u ovoj i idućoj godini – besplatan. To će za naše poljoprivrednike platiti Virovitičko-podravska županija. Počeli smo i radove na novim sustavima navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta. To je novih 1000 hektara navodnjavanih površina. Osim toga, projektirali smo i sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Projektiramo sustav navodnjavanja Lukač i Đolta II. faza. Razmišljamo i o navodnjavanju na području Općine Čađavica. Kada sve to završimo, imali bismo na području Virovitičko-podravske županije 4500 hektara navodnjavanih površina. Sve to radimo kako bi se naši poljoprivrednici više orijentirali prema visokodohodovnim kulturama.

I Podravka je najavila gradnju sušare za povrće na području Virovitičko-podravske županije.

– Podravka ima plan na našem području sagraditi sušaru za povrće vrijednu oko 20 milijuna eura. Svi oni koji budu proizvodili povrće imat će zajamčen otkup, a vjerujem da će se mnogi poljoprivrednici okrenuti proizvodnji povrća jer je tu puno veći prihod po hektaru nego od ratarskih kultura.

Ovih ste dana potpisali dva ugovora za gradnju dvaju novih poduzetničkih inkubatora, u Orahovici i Pitomači.

– To je dio našeg projekta Mreža poduzetničkih inkubatora. Kada smo sagradili Poduzetnički inkubator u Virovitici, vidjeli smo veliki interes mladih poduzetnika iz ostalih krajeva naše županije. Zato smo odlučili takve sagraditi i u Orahovici i Pitomači, dok je u Slatini riječ o adaptaciji projekta koji će poslije koristiti poduzetnici. U ta tri poduzetnička inkubatora smjestit će se novih 47 poduzetnika. Uskoro ide i natječaj za poduzetnički inkubator u Slatini, dok smo za gradnju zgrada u Orahovici i Pitomači već potpisali ugovore. Time će mnogi mladi poduzetnici dobiti vjetar u leđa i da će poduzetnički inkubatori iznjedriti nove poduzetnike.

Velika sredstva ulažu se u zdravstvo i školstvo na području Virovitičko-podravske županije.

– Županija je osnivač svih škola, osim dviju na području grada Virovitice, i svih zdravstvenih institucija. Dolaskom na mjesto župana, odlučio sam se na ulaganje u zdravstvo i obrazovanje jer želim da svi oni koji žive na našem području imaju jednake uvjete, i u ruralnom i u urbanom području. Radi se nova dnevna bolnica, opremaju se sale. Sve to dio je projekta vrijednog 50 milijuna kuna. Stigao je novi CT, stići će i nova magnetska rezonancija. Svi oni koji budu trebali obaviti sve preglede u našoj bolnici, našim zdravstvenim institucijama, to će i moći obaviti. Puno ulažemo i u ljude, jer čovjek je ključ svega. Sufinanciramo stambene kredite našim liječnicima, stvaramo im bolje uvjete rada. Nedavno smo tako kupili sedam vozila za Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije. Istodobno projektiramo novu zgradu za Hitnu medicinu kako bi svi oni bili na jednom mjestu. Uskoro kreće i energetska obnova Doma zdravlja paviljona IV, kao i Društvenog doma Opće bolnice Virovitica i zgrada Opće medicine i dječjeg dispanzera. Ulažemo u svim našim gradovima i općinama, pa ćemo tako uskoro otvoriti i novu ambulantu Doma zdravlja u Čađavici.

Gradite i školu Bakiću, to je 31. škola koja se u posljednjih deset godina gradi na području županije.

– Razvoj obrazovanja predstavlja i razvoj gospodarstva. Škola u Bakiću bila je stara 110 godina. Kada su nam rekli da imaju više djece koja kreću u školu nego prijašnjih godina, nisam puno razmišljao. Sredstvima Virovitičko-podravske županije, Ministarstva regionalnog razvoja, Grada Slatine, u Bakiću će niknuti nova škola.

Slijedi vam i energetska obnova obrazovnih institucija, ali imate spremne neke nove projekte u školstvu.

– Provodimo energetsku obnovu zgrade Gimnazije u Virovitici, kreće ona Osnovne škole u Voćinu, B zgrade OŠ Petra Preradovića Pitomača. Uskoro i energetska obnova sportskog hrama u Virovitici, sportske dvorane Tehničke škole, Osnovne škole u Suhopolju i Osnovne škole ‘Ivan Goran Kovačić‘ u Gornjem Bazju. Imamo građevinske dozvole za novu školu u Orahovici, Industrijsko-obrtničku školu u Virovitici, Učenički dom u Virovitici, Osnovnu školu u Vukosavljevici. Dokumentacija je spremna, čekamo EU natječaje kao bismo mogli prijaviti navedene projekte.

Kroz sve projekte provlači se ime VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

– VIDRA je uvijek i svima na usluzi. I poduzetnicima i gospodarstvenicima, svim našim općinama i gradovima. Djelatnici VIDRA-e trenutačno rade na projektima u provedbi u vrijednosti od 670 milijuna kuna i oko 400 milijuna kuna koji su u planu. Govorimo o više od milijardu kuna projekata koji se i provode zahvaljujući VIDRA-i. Od toga samo je 175 milijuna kuna koji su namijenjeni za razvoj poljoprivrede i gospodarstva, OPG-ovcima. U VIDRA-i sve ove godine stvaraju nove projekte, a kroz njih oni čine ljude sretnijima i zadovoljnijima. Možemo kazati kako VIDRA stvara sretne ljude. Svi mi, uostalom, imamo samo jedan cilj – razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta za dobrobit svih stanovnika Virovitičko-podravske županije. U tome imamo punu podršku Vlade RH, ministra Tomislava Tolušića, ali i svih onih ljudi koji su iz Virovitičko-podravske županije danas u Zagrebu, jer oni vole svoj zavičaj, svoju Slavoniju u koju se uvijek vraćaju i za koju toliko stvaraju.

Od ove jeseni u Visokoj školi Virovitica upisat će se novi studenti preddiplomskog stručnog studija Elektrotehnike, smjer telekomunikacije i informatika.

– Da. Visoka škola u Virovitici ima sve uvjete postati veleučilište. To je sada pravi mali studentski grad jer je na jednom mjestu i studentski restoran i studentski dom, i Visoka škola, a u budućnosti će biti i Tehnološko-inovacijski centar, vrijedan 17,5 milijuna kuna, koji će na znanstvenoj osnovi pomoći i našim poljoprivrednicima, posebno onima koji se bave ljekovitim biljem i duhanom.

Može se reći da će u iduće dvije godine nastupiti “eksplozija projekata” na području Virovitičko-podravske županije.

– I do sada ih je bilo. Nismo slučajno najbolji u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava po stanovniku. Tako je još od vremena župana Tomislava Tolušića. To je bila naša strategija, orijentacija, i sve snage smo usmjerili na to. Dugi niz godina spremali smo projekte i danas ih imamo – gotove i spremne. Tu je i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Kroz njega će Virovitičko-podravska županija dobiti 156 milijuna kuna i na tome najviše možemo zahvaliti potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac, koji znaju što nam je potrebno u Slavoniji. Njihove je prijedloge prihvatio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i projekt za Slavoniju, Baranju i Srijem puno će značiti za razvoj i gospodarstva i poljoprivrede i turizma, ne samo na području Virovitičko-podravske već i ostalih slavonskih županija.

Na području Virovitičko-podravske županije kroz taj će se projekt realizirati pet sjajnih ideja.

– Dvorac u Cabuni postat će Centar za kulturu zdravlja. Gradit će se sirana u Virovitici. Ona će puno pomoći našim proizvođačima mlijeka, koji su se izrazito pohvalno izrazili o njoj. Sagradit će se multifunkcionalna hala za međunarodni sajam Viroexpo, koji već 25 godina nema svoju lokaciju. Sada će dobiti svoj prostor. Neće to biti samo hala za Viroexpo već za sve manifestacije. Nositelj je ova tri projekta Virovitičko-podravska županija. Četvrti je projekt uređenje jezera u Orahovici, koje će dobiti hotele, restorane, bungalove. Bit će to ključno za razvoj turizma na tom području. Peti je projekt Kuća čaja i ljekovitog bilja na području Špišić Bukovice.

I posljednji turistički pokazatelji idu vam na ruku. Prema podacima eVisitora bilježi se znatno povećanje i broja dolazaka i noćenja.

– U postocima, od 1. siječnja bilježi se povećanje od 43 posto u broju dolazaka, do povećanja od 73 postotnih poena u broju noćenja. U cijeloj 2017. godini bilo je evidentirano 26.700 noćenja, a mi smo već sada, nakon osam mjeseci, preskočili tu brojku. I Papuk i Drava destinacije su koje su hit. Tu je naš hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru, jedini heritage hotel s 4 zvjezdice u Slavoniji koji ima 18 soba, ali i 380 noćenja mjesečno. Znači da su puni dvije trećine mjeseca, što su sjajni podaci. Privode se kraju i radovi na Dvorcu Janković u Suhopolju, koji će, kada se završi, biti jedan od najljepših dvoraca u Slavoniji. Osim toga, na razvoj turizma utjecat će i dva nova projekta – Centar za posjetitelje Križnica i Centar za posjetitelje Dravska priča. Za njih su ugovori potpisani. Dravska priča jedna je sjajna priča, i to je zdanje Županija od gotovo ruševnog obnovila i danas je ponos svima nama. (glas-slavonije.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)





 PROMO
Sve potrebne informacije oko upisa kandidata, kao i sve odgovore na upite možete dobiti na brojeve telefona ili mobitela, SLATINA: 033 551 231; 033 553 222, mob. 098 436 961; ORAHOVICA: 033 675 523, te na e-mail: koic@vt.t-com.hr; skv.tkalcevic@gmail.com. Pratite nas i na Facebook stranici AUTOŠKOLA CHAMPION

PROMO
OUTLET KERAMIKE SLATINA - Vrhunska talijanska keramika za unutarnje i vanjsko oblaganje podova i zidova, raznih dimenzija i boja. Velike količine na lageru na adresi Ulica bana Jelačića 15 Slatina. Sve kupljeno kod nas u Outlet Keramike dovozimo na adresu kupca!
Informacije na br. mob. 098/181-6490 i 098/135-5371. Više o ponudi pogledajte klikom na:  OUTLET KERAMIKE
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩