petak, 24. veljače 2017.

Tomislav Tolušić: Hrvatske šume zadužene su i za razvoj drvnog sektora

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na sjednici Vijeća Udruženja drvno-prerađivačke industrije, održanoj u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakopčić i predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Danijel Smiljanić potpisali su izmjene i dopune pisma razumijevanja o formiranju količina, cijena i rabatne politike te višegodišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca. Sjednici je između ostalih, nazočila i obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, kao i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač.

– Raduje nas postignuto suglasje koje bi drvoprerađivačima trebalo donijeti uspješniji novi proizvod, porast tržišnog udjela, izlazak na svjetsko tržište i dugi niz ostvarene dobiti – rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakopčić.

Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Danijel Smiljanić je naglasio kako je potpisivanje pisma povijesni trenutak za drvnu industriju.

– Ovo je veliki dan jer predstavlja početak novog partnerskog prijateljskog odnosa između nas proizvođača i Hrvatskih šuma. Pismo razumijevanja je dobar okvir za suradnju, to je dokument koji regulira naše odnose i kriterije za kupnju sirovine. S prošlom upravom Hrvatskih šuma je bilo razgovara oko izmjena i potpisa aneksa, ali u startu su odbijeni svi naši zahtjevi – izjavio je Smiljanić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je nadu da će potpisani aneksi regulirati odnose između drvoprerađivača i Hrvatskih šuma.

– Učinili smo sve što možemo da veliku većinu kvalitetnih prijedloga prihvatimo, jer Hrvatske šume nisu tu samo zbog očuvanja biološke raznolikosti, nego dobrim dijelom i za razvoj drvnog sektora, koji definitivno pokazuje znakove rasta – istaknuo je ministar Tolušić.

Najavio je da će temeljem potpisivanja tog pisma razumijevanja idući tjedan biti objavljen javni poziv za dodjelu drvne sirovine.

– Više neće biti podjele drvne sirovine ‘po babi i stričevima’, nego isključivo po onome što se radi i po propisanim kriterijima. Oni koji se ne mogu pridržavati predloženih propozicija, neće imati priliku ostvariti ono što žele – rekao je Tolušić. (businessin.hr; foto Kristijan Toplak)




 

-Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa , a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩