petak, 3. svibnja 2024.

LAG ''Marinianis'' Slatina održao početnu konferenciju projekta ''Treća sreća ZA treću dob III''

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U okviru Poziva Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, u okviru Europskog socijalnog fonda plus – Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027., Lokalna akcijska grupa „Marinianis“ Slatina, nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kodni broj: SF.3.4.11.01.0202 od 18. ožujka 2024. godine za provedbu projekta „Treća sreća za treću dob III“ danas (petak) je u prostorijama EPIcentra Sequoia Slatina održala početnu konferenciju spomenutog projekta.

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, a predviđeno je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama od 65 i više godina te osobama s invaliditetom starijim od 18 godina.

Nakon pozdravnih riječi nazočnima provedbu projekta na području obuhvata LAG-a „Marinianis“, odnosno grada Slatine te općina Čađavica, Sopje, Nova Bukovica i Voćin, predstavila je voditeljica LAG-a Renata Benija.

– U sklopu spomenutog projekta čija je ukupna vrijednost 787.500,00 eura LAG „Marinianis“ zaposlio je 15 žena na 34 mjeseca koje trenutno pružaju usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za 94 korisnika s područja LAG-a „Marinianis“ sukladno potrebama na terenu. Tako je organizirana prehrana, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba, uz isporuku paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština – pojasnila je voditeljica projekta Renata Benija, te dodala kako je jedan od ciljeva projekta bio i omogućiti zapošljavanje i unaprijediti radni potencijal nezaposlenih žena s nižom razinom obrazovanja i teže zapošljivih žena, te ujedno povećati razinu kvalitete života i socijalnu uključenost krajnjih korisnika.

Predsjednik LAG-a „Marinianis“ Slatina i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević također je pozdravio sve nazočne te naglasio kako trenutačno na terenu problema nema, a žene odrađuju svoj posao kako treba. Ujedno je uputio zaposlene žene da obrate pozornost na terenu kako ne bi došlo do preklapanja korisnika budući da je na istom području više institucija pokrenulo svoje projekte Zaželi. 

– Ovo je vrlo ozbiljan projekt u koji su Republika Hrvatska i Europski socijalni fond uložili znatna sredstva. Isto tako ovo je vrlo koristan projekt s obzirom na naše mještane koji su i sami, i stariji, i bolesni, te im je drago da netko dođe k njima, obiđe ih, uputi lijepu riječ, a tim više kada im se pomogne u samom kućanstvu i njihovim svakodnevnim potrebama – istaknuo je predsjednik LAG-a „Marinianis“ Mirko Rončević, te čestitao zaposlenim ženama u nadi da će biti zadovoljne provedbom projekta kao i krajnji korisnici.

Uz zaposlene žene na projektu i predstavnike gradskih institucija i udruga konferenciji su nazočili i viši savjetnik za gospodarstvo i projekte pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine Jurica Culej, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina Diana Zelenka i savjetnica pri zapošljavanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ispostave Slatina Vikica Valpovac, koji su tom prigodom uputili čestitke LAG-u „Marinianis“ Slatina na uspješnom pokretanju novog ciklusa projekta Zaželi te ujedno podijelili svoja iskustva u provedbi dosadašnjih projekata Zaželi. (mf, adf; Foto: D. Fišli)
Foto:













Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!