subota, 4. svibnja 2024.

Obljetnica “Kumova”: U centru Virovitice posjetitelji mogu vidjeti moćna vozila za razminiranje te opremu koja štiti nebo i zemlju od svih opasnosti

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Virovitica od jučer (petak) dvodnevnim programom svečano obilježava 30. godišnjicu osnutka 81. gardijske bojne „Kumovi“

Ova važna obljetnica bit će proslavljena nizom događaja koji će okupiti stanovnike i uzvanike iz cijele regije, a počela je taktičko-tehničkim zborom naoružanja i opreme koju posjetitelji mogli razgledati jučer, a mogu i danas (subota) u centru Virovitice i na virovitičkoj Šetnici uz Gimnaziju. 

Zbor koji čini najsuvremenija vojna oprema i vozila predstavljaju vojnici i vojnikinje. I ove godine atrakcija su moćna vozila, namijenjena zaštiti i podršci vojnika na terenu, poput Patrie (AMW 8X8 P 30), koja uništava druga oklopna vozila i sredstva na terenu i u zraku, potom su tu vozila koja služe za prijevoz vojnika, vezu i logistiku, kao i za razminiravanje i uklanjanje improviziranih eksplozivnih naprava, poput vozila MaxxPro MRAP. 

Od oružja, posjetitelji mogu vidjeti primjere minobacača, M75 (120 mm), koja koristi osvjetljavajuće, dimne te mine s reaktivnim motorom, kojim se gađaju ciljevi “duboko iznad zadnjeg nagiba brda”, raketni sustav POLK 9K115 “METIS”, koji uništava oklopna sredstva neprijatelja, kao i PRS “MISTRAL” koji uništava gotovo sve: od nadzvučnih raketa, lakih plovila nevidljivih aviona, lovaca bombardera, do helikoptera i svih modernih taktičko bespilotnih sustava, odnosno dronova i letjelica.   

Tu su i najmoderniji “MACS-ovi”, snajperske puške hrvatske proizvodnje, dometa između 1 i 8 kilometara, a kroz koje su posebno poželjeli pogledati najmlađi. 

Budući da je vojska ona koja osigurava ponajprije mir i sigurnost u mirnodopskom razdoblju, posjetitelji mogu vidjeti i bespilotne letjelice, odnosno dronove, opremu sa termovizijskim kamerama i slično (dalekozori, kacige), a čime se vojnici služe u potrazi i spašavanju, odnosno, opremu koja je svoj učinak i značaj pokazala na području Siska, Petrinje i Zagreba, a nakon razornih potresa, u spašavanju života i imovine. 

Opremu i vozila moguće je razgledati do danas (subota) do 20 sati. (icv.hr, mlo, foto: T. Szabo)
Foto:






























Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.
Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!