četvrtak, 12. siječnja 2017.

Slatina-Zima stvara dojam netaknute čistoće

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Premda Slavonci odavno znaju da je Slavonija najljepša, ponekad se dogodi da neki prizori i njih iznenade i iznova im otkrivaju svoje ljepote. Tako i zima sa svojom čarobnom bjelinom često stvara slike kakve ne očekujemo i slavonskim vizurama daje obilježje netaknute čistoće. Ali svoj izgled promijene i građevine uz koje svakodnevno prolazimo i koje su nam u toj svakodnevici postale nekako obične i “svakodnevne”. Ako u jednoj sasvim običnoj šetnji malo pomnije promotrimo ulice i zgrade, otkrit ćemo detalje koje prije nismo zamjećivali.

Glazbeni paviljon u Parku 136. slatinske brigade u Slatini često je mjesto različitih događanja, od svečanosti otvorenja različitih sajmova do nastupa najmlađih o datumima koji su za njih posebno značajni. Građani su već zaboravili kad je to zdanje podignuto i s kojom namjenom, ali ono je tu i postalo je sastavnim dijelom njihova parka u njihovu gradu. Paviljon je uvijek središte parka, ponekad središte događanja, a ponekad i mjesto zaključavanja ljubavi.

Željezna zavjesa, tek nekoliko desetaka metara dalje od paviljona, pokazuje što se u Hrvatskoj zbivalo početkom devedesetih prošlog stoljeća. Možda će današnje mališane jednom zanimati kakve su to hrvatske kocke probile barijeru koja se naziva željeznom zavjesom, kako su se hrvatski branitelji u Slatini organizirali u 64. bataljun Zbora Narodne garde i 136. brigadu Hrvatske vojske i tko su hrvatski branitelji kojima je posvećen spomenik u tom parku.

Možda još više nego ljeti, pod bijelim pokrivačem parkovnim prostorom dominira župna crkva sv. Josipa, najljepša sakralna građevina u Slatini. To je u svako doba mjesto duhovnog i duševnog spokoja, mjesto utjehe i nade, i mjesto gdje se čovjek uvijek osjeća dobrodošlim. To je i mjesto gdje se vremenski uvjeti mijenjanju pa čovjeku, i uz vanjsku temperaturu debelo ispod nule, postaje toplo oko srca, samo ako vjeruje da ga netko razumije i prihvaća. Zato zima stvara dojam netaknute čistoće, a njezina čarobna bjelina mijenja slavonske vizure i čini ih posebno svečanima.(Petar Žarković-Glas Slavonije)


-Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa , a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩