utorak, 9. srpnja 2019.

SLATINSKE PIKANTERIJE-Gdje su gaće, gdje su snaše Dike naše?

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

       Dario Vrbaslija-desno
Da nešto nije u redu sa slatinskim Kulturno-umjetničkim društvom Dika vidjelo se prošle godine 31. svibnja kada je u organizaciji Ozrena Rastije, tadašnjeg tajnika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina, u prepunoj kino-dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina održan glazbeno-scenski spektakl ''Bitka za Vukovar'', a nedugo zatim 2. rujna iste godine (2018). na ''Smotri folklora'' koju je baš KUD Dika organizirao, a da na istoj nije nastupio.


Idemo od početka. KUD Dika Slatina bio je najavljen za nastup na glazbeno-scenskom spektaklu ''Bitka za Vukovar'' 22. svibnja tj. 9 dana prije održavanja, no isti dan kada je spektakl trebao biti održan, organizator Ozren Rastija dobio je pismenu ''notu'' predsjednika KUD-a Daria Vrbaslije kako isti neće nastupiti jer se ne mogu okupiti, pa je brže-bolje pozvan KUD Mikleuš čiji su članovi odlično odradili svoj posao sa samo par sati priprema. Cijelo ljeto godine Gospodnje 2018. KUD Dika i njen ''prezidente'' Vrbaslija najavljivani su kao veliki organizatori ''Smotre folklora'' za proslavu Dana grada, koja je, uistinu, i održana, ali bez nastupa slatinskih ''Dikavaca'', što je bilo opravdano tzv. smjenom generacija o čemu je pisao Glas Slavonije (prenosimo cijeli tekst Petra Žarkovića):

Nakon što je 2017. godine Kulturno-umjetničko društvo Dika proslavilo 50. obljetnicu osnivanja i nakon što je iste godine bilo jedan od dobitnika Zlatne plakete Grada Slatine, ne zbog obljetnice nego zbog izuzetnih uspjeha u radu, prošla godina donijela je potpuno drukčiju sliku.

Mlađi članovi društva otišli su na studiranje u mjesta koja imaju fakultete i visoke škole ili su se zaposlili u drugim sredinama i došlo je do osipanja aktivnog članstva u KUD-u. To je dovelo do narušenih međuljudskih odnosa i stagnacije u radu, što je u konačnici rezultiralo još jednim prestankom rada KUD-a. Za tu pojavu okrivljena je smjena generacija, a zaboravlja se da smjena generacija zahvaća i druga društva, ali ona zbog toga ne prestaju s radom. Očigledno se nešto u društvu radilo pogrešno, na što je upozorio i gradonačelnik Denis Ostrošić kad je potkraj prošle godine prokomentirao nastalu situaciju: "Druge KUD-ove nose stari, a imaju problema s mladima. Kod nas je problem što nismo aktivirali stare, a osipali su se mladi." Gradonačelnik je tada podsjetio da je i u prvih 50 godina KUD-a bilo uspona i padova. "Koliko god dobra bila organizacija, uvijek su postojali neki uvjeti koji su onemogućavali rad društvu i zbog toga je djelovanje često posustajalo, ali svaki put se obnavljalo i ne sumnjam da će tako biti i početkom iduće godine, što je i moja želja. Osobno ću inicirati da se ponovno pronađe tim ljudi jer to jedan čovjek ne može."

I dogodilo se. Novu inicijativu za okupljanje KUD-a pokrenuli su Danijela Dragan i Domagoj Janković. Oni su okupili, a i dalje okupljaju nove i stare članove i već su održali prvu probu.

– Danijela će voditi folklor, a ja tamburaše - kaže Domagoj. – Nas dvoje zajedno smo krenuli u taj projekt i mi ga planiramo dići na viši nivo, na kojemu je KUD bio nekad. Šteta je da u ovakvom gradu ne može funkcionirati kulturno-umjetničko društvo s 50-ak članova. Planiramo se vratiti na stare staze, na kojima je KUD bio nekad. Dario Vrbaslija i dalje je formalno predsjednik i on nas podržava, ali on fizički nije tu. Najavio je svoju ostavku i sve ćemo to srediti na skupštini poslije snimanja emisije Lijepom našim u drugoj polovini ožujka.

Domagoj Janković plesao je u KUD-u prije odlaska na školovanje u Zagreb, a i drugi članovi folklornog i tamburaškog sastava otišli su na školovanje ili posao i tako su se razišli. Prema njegovu kazivanju, neko vrijeme tamburaši su imali pomoć i potporu profesora Glazbene škole, koji su uskakali na nastupe KUD-a, ali i oni imaju svoje obveze, pripreme za nastavu, imaju i svoje bendove i nastupe.

– Kako bismo formirali društvo i osigurali što bolje ozračje, zvao sam neke stare plesače i većina se odazvala. Nama je bitno upravo to, okupiti ljude koji su bili u KUD-u od 2006. godine, kad je društvo obnovljeno, jer to su plesači koji vole plesati i koji znaju plesati, a još nisu stari. Danijela Dragan ima veliko plesačko iskustvo i sigurno će uspješno voditi folklor.

Domagoj vjeruje da će okupiti velik dio starijeg članstva, koje će biti okosnica društva i koje će mladima prenositi svoja iskustva, a sudeći prema prvoj probi, Dika uspješno oživljava. Kaže da u organizacijskom smislu sada znaju kako ne treba raditi i da zasigurno neće griješiti.

Na prvoj probi plesači su s Danijelom Dragan već počeli pripremati koreografiju kratkih plesova s područja Donjih Meljana kojima će nastaviti pripreme za sljedeće nastupe, a prvi će biti u TV emisiji Lijepom našom. 

Za ovaj tekst Petar Žarković je iskritiziran od strane, još uvijek formalno ili neformalno, predsjednika Dike Daria Vrbaslije, a kritike sam dobio i ja Dragutin Fišli, glavni i odgovorni urednik internet stranice Domovina net, ali od Danijele Dragan (bivše Bertić), pošto sam Petrov članak prenesao na Domovinu. Zašto? Pojma nemam jer članak je ok, čak štoviše pozitivan i pokazuje aktiviranje Danijele Dragan u ponovni pokušaj okupljanja članova Dike.

''A možda se iza brda nešto valja...''

Danijela je, naime, bila za lokalne izbore na listi za Gradsko vijeća Nezavisne liste Daria Vrbaslije, pa po tome i ne čudi reakcija kojom je Dragan stala u obranu svog ''dragana''. Članovi KUD-a Dika Slatina su nastupili na snimaju HRT-ove emisije Lijepom našom u ožujku 2019., ali uz pomoć članova KUD-a Lipa Nova Bukovica bez kojih bi nastup bio upitan, odnosno ne bi nastupili.

Danijela Dragan (Bertić)
Povodom svega navedenog krenuli smo postavljati pitanja o postojanju KUD-a Dika kao legitimne udruge, a nekoliko smo uputili Uredu gradonačelnika tj. samom gradonačelniku Denisu Ostrišiću, na koja smo dobili odgovore, šture i s dosta kontradiktornosti, ali je ipak su odgovorili.

Pitali smo:

Pošto smo došli do saznanja o netransperentnom i zakonski upitnom raspolaganju s novcem iz gradskog proračuna, koji je u prošloj godini bio namijenjen KUD-u Dika Slatina, te da sa dobivenim financijskim sredstvima nisu organizirali sve ono što su navali u natječaju za financiranje udruga i društava, a jedan od tih događaja je i nastup na Smotri folklora za Dan grada 2018., na kojemu KUD Dika Slatina nije nastupio, molimo odgovor: Da li su ta sredstva vraćena u gradski proračun? 

Nadalje, poštovani gradonačelniče, saznali smo i to da navedeno kulturno-umjetničko društvo nije u posjedu svih nošnji koje su dugi niz godina kupovane sredstvima poreznih obveznika (gradskog proračuna), te da su skupocjene nošnje ''nestale'' ili su, navodno, posuđene, a da sadašnji članovi KUD-a Dika za svoje nastupe nošnje mora posuđivati. Pitanje za Vas je : Gdje su nošnje? Da li su izvršene malverzacije s njima, odnosno da li je netko, bez saznanja tadašnjeg/sadašnjeg predsjednika Daria Vrbaslija (ili s njegovim blagoslovom), nošnje i ostalu opremu KUD-a Dika prodao?

Također, upitali bih Vas zašto KUD Dika nije imao redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, i ono još bitnije, izbornu skupštinu, pošto je, navodno, Dario Vrbaslija odstupio s dužnosti predsjednika i voditelja. Upitno je i to tko sada s KUD-om Dika rukovodi? 


Navedena pitanja upućujemo Vama, jer se iz Vašeg, odnosno proračuna Grada tj. građana Slatine, izdvajaju sredstva za rad tog društva, te smatramo da Vi trebate vršiti kontrolu nad tim sredstvima. 

Odgovorili su (odgovor u ime gradonačelnika poslao je pročelnik Krunoslav Šarabok):

Grad Slatina raspisao je natječaj za financiranje programa i projekata udruga u kulturi za 2018. godinu. KUD „DIKA“ Slatina javio se na natječaj s projektom „24. međunarodna slatinska smotra folklora“ te „s Dikom kroz godinu“. Po prijedlogu Povjerenstva za stručno ocjenjivanje programa i projekata udruga koji se financiraju sredstvima proračuna Grada Slatine, gradonačelnik Grada Slatine, Denis Ostrošić, prof., donio je Odluku o odobravanju financijskih sredstava (dana 6.3.2018. godine) kojom se udruzi DIKA Slatina za projekt 24. međunarodna smotra folklora odobrava iznos od 10.000,00 kuna a za projekt „S Dikom kroz godinu“ 12.000,00 kuna.
Prilikom izrade ugovora o dodjeli financijskih sredstava uvidom u Registar udruga utvrđeno je da je ovlaštenim osobama za zastupanje istekao mandat dana 15. 11.2016. godine te ugovor između KUD-a i Grada Slatine nije potpisan niti su dodijeljena sredstva za projekte. Po zamolbi KUD- a a po prijedlogu Povjerenstva za financiranje jednokratnih aktivnosti udruga koje se financiraju iz proračuna bez objave javnog natječaja, gradonačelnik je donio odluku te s KUD- om potpisao U govor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava u iznosu od 8.000,00 kuna za organizaciju 24.međunarodne smotre folklora, prigodom obilježavanja Dana Grada Slatine.

KUD je podnio Izvješće o namjenskom korištenju dodijeljenih sredstava. Uvidom u registar udruga utvrđeno je da je KUD održao Izbornu skupštinu te da mandat osobama ovlaštenim za zastupanje istječe 2022. godine. Vezano za Vaše navode, a tiću se navodnih malverzacija u KUD -u DIKA molim da se obratite ovlaštenoj osobi za zastupanje KUD-a. 

Odgovor pročelnika Šaraboka nas nije zadovoljio, pa smo odgovore potražili u Uredu državne uprave u VPŽ. Jedno od krucijalnih pitanja na koje Ured gradonačelnika nije mogao dati odgovor te nas uputio na odgovornu osobu za koju smo ih upitali tko je, a oni su rekli da ne znaju, je pitanje Uredu državne uprave VPŽ, da li su održane redovne izvještajne godišnje skupštine i izborna skupština (što je po zakonu obavezno) te da su nam iz Grada rekli da je održana izborna i kako novoj odgovornoj osobi mandat istječe 2022. godine, a da je ta osoba ''Ne Zna Se''.

Ubrzo smo dobili odgovor iz Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji (prenosimo ga u cijelosti):

Uvidom u službeni registar udruga RH, vidljivo je da KUD Dika Slatina nije radio transparentno jer u razdobljju od 7. kolovoza 2015. godine do 18. siječnja 2018. godine nisu održavane redovne godišnje skupštine, što znači da je Dario Vrbaslija vodio KUD Dika s nevažećim mandatom. Po službenoj evidenciji, on se još uvijek vodi kao predsjednik KUD-a, unatoč špekulacijama da je održana nova izborna skupština i da je prepustio rad mlađim kolegama u udruzi radi svog odlaska u Zagreb. 

Predviđene kazne za takav nezakoniti rad udruga, kreću se do 5.000 kn za odgovornu osobu i 10.000 kn za samu udrugu. U isto vrijeme, Dario Vrbaslija obnašao je i funkciju predsjednika Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti u Virovitičko-podravskoj županiji te je radi, također, neodržavanja redovnih skupština Zajednice i neodazivanju na sastanke, smjenjen s mjesta predsjednika Zajednice. 

Također, iz Ureda državne uprave u VPŽ su nam rekli kako nisu zaprimili nikakav dopis o održavanju izborne skupštine dana 30. lipnja 2019. godine, do dana primitka našeg upita zaljučno s njihovim odgovorom 9. srpnja 2019. godine. Isto tako, pokušali smo od novinara drugih lokalnih medija saznati da li znaju nešto o održavanju navodne izborne skupštine KUD-a Dika, odgovor svih bio je NE.

Slijedom svega navedenog samo se po sebi postavlja pitanje kako Grad Slatina može direktno dati financijska sredstva radu udruge koju netransparentno vodi, i vodio je sve ove godine, predsjednik Gradskog vijeća a možda još uvijek i predsjednik KUD-a Dika s nastanom u Zagrebu, Dario Vrbaslija. Shodno dobivenim odgovorima i ostalim informacijama, ne preostaje nam ništa drugo nego podnijeti tužbu nadležnim tijelima kako bi se ispitale sve malverzacije u radu KUD-a Dika Slatina. (Dragutin Fišli; Fotografije: slatina.hr, P. Žarković i D. Fišli)

Domagoj Janković
PROMO
Trgovina zdrave hrane ''Zlatno sunce'' na adresi Trg sv. Josipa 9 u Slatini (preko puta središnjeg slatinskog parka). Sve što vas zanima pogledajte klikom na: ZLATNO SUNCE

PROMO
OPG Sajko Darijo iz Čađavice, Vukovarska ulica 170, vrši usluge prijevoza rasutog tereta, žitarica i silaže s polja do silosa ili drugdje po Vašoj želji. Sve informacije na br. mob. 099/848-4658. Više na: OPG SAJKO DARIJO

PROMO
Ako želite da vama značajni događaji ostanu u lijepom sjećanju, počastite se pjenušavim vinom ''Slatinski biser'', pjenušcem za sve prilike! Više o vinariji Stari podrum i prvom hrvatskom pjenušcu ''Slatinski biser'' pogledajte na: SLATINSKI BISER

PROMO
Sve o uslugama Škiljić d.o.o. Slatina Ulica Vladimira Nazora 71 Slatina saznajte na brojeve mobitela 098/902-8185 (Zvonimir) ili 098/931-6325 (Ivan), kao i klikom na: ŠKILJIĆ d.o.o

PROMO
Sve potrebne informacije oko upisa kandidata, kao i sve odgovore na upite možete dobiti na brojeve telefona ili mobitela, SLATINA: 033 551 231; 033 553 222, mob. 098 436 961; ORAHOVICA: 033 675 523, te na e-mail: koic@vt.t-com.hr; skv.tkalcevic@gmail.com. Pratite nas i na Facebook stranici AUTOŠKOLA CHAMPION

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩