subota, 8. lipnja 2019.

''Slatinski biser'', prvi hrvatski pjenušac

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Vinarija Stari podrum nalazi se u Slatini u Ulici kralja Zvonimira 6, a vlasništvo je Ivana Halasa, mladog poduzetnika i velikog humanitarca.

Uz već poznati pjenušac ''Slatinski biser'', koji je na izložbama diljem Lijepe naše prepoznat kao proizvod izuzetne kvalitete, u vinariji Stari podrum možete kupiti crno i bijelo vino po izuzetno povoljnim cijenama proizvedeno od grožđa sa vinograda šireg slatinskog područja.

Također, vinarija Stari podrum vam nudi već spomenuti pjenušac vrhunske kvalitete ''Slatinski biser'' po cijeni od 120 kuna boca za sve prilike kao što su vjenčanja, rođendani, godišnjice braka..., jer pjenušac se ne pije samo u prilici dočeka Nove godine, nego u svim značajnijim događajima koja želimo da nam ostanu u lijepom i trajnom sjećanju.

Ako želite popiti kapljicu kvalitetnog vina, a da se pri tome vaš novčanik previše ne isprazni, kupite vino u vinariji Stari podrum! Ako želite da vama značajni događaji ostanu u lijepom sjećanju, počastite se pjenušavim vinom ''Slatinski biser'', pjenušcem za sve prilike!

Narudžbe se primaju na broj mobitela 098/279-844 kontakt osoba Ivan Halas ili direktno u Vinariji Stari podrum na adresi Ulica kralja Zvonimira 6, Slatina (iza zgrade Gradske uprave).

Slatinski biser  

Slatinsko područje bilo je do 1841. godine u vlasništvu grofovske obitelji Pejačević. Potom vlasnik postaje njemački knez Georg Wilhelm Schaumburg – Lippe, čije je imanje obuhvaćalo  zemljište s velikim šumskim površinama, vinogradima, voćnjacima i raznolike gospodarske pogone.

''Godine 1864. počela je s radom tvornica pjenušavog vina kneza Schaumburg – Lippea u Slatini. U početku su proizveli samo dvije tisuće boca pjenušavog vina bijele i roza boje od grožđa sorte kadarke. Pravi uzlet proizvodnje pjenušavog vina u Slatini vežemo uz ime upravitelja podruma Otta Rockhrora koji je došao u Slatinu 1866. godine. Uredio je podrum i tehnološki odvojio proizvodnju vina, piva i pjenušca. Nakon Ottove smrti 1909. vlasništvo je preuzeo grof Drašković. Godine 1912. prestaje proizvodnja slatinskog pjenušca, a sva proizvodna oprema preseljena je u Mađarsku i ondje se nastavilo s proizvodnjom'', kaže prof. Dragica Šuvak, ravnateljica slatinskog Zavičajnog muzeja u kojemu se čuva i prva originalna boca pjenušca proizvedenog Slatini u 19. stoljeću.

Profesorica Šuvak smatra da Slatina i ovaj dio Hrvatske nemaju bolju priču nego što je pjenušac, prvi slatinski izvozni proizvod koji je svoje mjesto našao i na stolovima u Njemačkoj i diljem Europe, zahvaljujući u to vrijeme dobro razvijenoj trgovini i željezničkom transportu.

''Sigurno pjenušac ima svoje mjesto u razvoju turizma Slatine, i kao brendirani proizvod za domaće i europsko tržište, ali i kao povijesni eksponat koji možemo izložiti u našem Zavičajnom muzeju, koji inače postoji od 1984.'', zaključuje Dragica Šuvak.

Na nastavak priče o proizvodnji pjenušavog vina odvažio se Ivan Halas, koji je preuzeo imanje Stari podrum u Slatini.  Halasova vinarija prostire se na 54 hektara vinograda na kojima ima čokota graševine, chardonnaya, sauvignona, pinota, frankovke.

''Stari su to vinogradi, koje imamo namjeru obnoviti i proširiti. I pokušat ćemo odoljeti svim izazovima izrazito zahtjevnog tržišta na kojemu dominira snažni uvozni lobiji. Imamo puno kvalitetnija vina, ali cijene nas stalno pritišću'', ističe Halas, te dodaje, ''Polako se uzdižemo u količini proizvodnje, ali i prepoznatljivosti ovog kvalitetnog pjenušavog vina. U 6. mjesecu 2018. godine na tržište ćemo staviti novih 1864 boca Slatinskog bisera koji smo ručno flaširali u svibnju 2017. godine prema Dom Pérignon-ovoj metodi proizvodnje. Ovaj broj boca, 1864, odabran je da se na simboličan način obilježi godina kada je pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u vinariji Kneza Schaumberg – Lippea'', objašnjava Halas zadovoljan svojim uspješnim projektom.

Ove godine flaširano je 10 000 boca pjenušca ''Slatinski biser'' (Župan Igor Andrović napunio prvu od 10 tisuća novih boca ''Slatinskog bisera''). (ADF; Fotografije D. Fišli)










PROMO
Ako želite da vama značajni događaji ostanu u lijepom sjećanju, počastite se pjenušavim vinom ''Slatinski biser'', pjenušcem za sve prilike! Više o vinariji Stari podrum i prvom hrvatskom pjenušcu ''Slatinski biser'' pogledajte na: SLATINSKI BISER
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩