četvrtak, 22. lipnja 2017.

Izvanredna kontrola otkrila: Država milijunima poticala šikare i livade

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Tomislav Tolušić: Čistimo i dalje... Neki su prijavili nasade EKO oraha (po 10.000 kn za hektar), a tamo ni stabljike. Takvi "voćari na papiru" neće dobiti novce kojima su se nadali, kao ni lički stočari bez krava.

Sadnice oraha koje je u visokoj travi i korovu teško naći, močvara s tek nekoliko sprudova zemlje bez raslinja, višegodišnja vegetacija u kojoj se od grmlja ne vidi “drvo”, livada s nekoliko sasušenih grančica... samo je djelić očaja koji je izvanredna kontrola Ministarstva poljoprivrede prošli mjesec zatekla na lokacijama na kojima su prijavljeni trajni voćni ekonasadi u čak pet hrvatskih županija.

Trajni voćni nasadi pod ekološkom proizvodnjom proteklih su nekoliko godina upeterostručeni, prvi smo po tom vrtoglavom rastu u EU, no na njima se, čini se, pogotovo na orasima, nerijetko “beru” samo lažni poticaji.

-Prijevaru otkrila slika ARKOD-a

Prema nalazu kontrole, od 734,07 hektara oraha u rukama 11 poljoprivrednih gospodarstava (PG-a) obuhvaćenih inspekcijom za ekološku proizvodnju te za prijelaz na ekološku proizvodnju prihvatljivo za potpore bilo je 444,70 ha, a neprihvatljivo čak 289,37 ha ili 40 posto površina. Zna li se da se po hektaru voćnjaka pod ekološkom proizvodnjom u prosjeku dobiva oko 1000 eura poticaja, a za konvencionalni 230 eura te da neka kontrolna tijela, licencirana za stručni nadzor, nisu u stanju kontrolirati ni obveznih 5% površina za koje odgovaraju, nije teško shvatiti zašto neki koriste priliku za lov u mutnom i povećavaju hektare imaginarnih oraha koji nikad neće dati plodove. Inspekciju je, doznajemo, na kontrolu ponukala digitalna slika poljoprivrednog zemljišta iz ARKOD-a, koja je upućivala na zapuštenost nasada.

Zbog toga je i odgođena isplata potpora za ekonasade u 2016., da bi se slutnje pokazale i više nego opravdane. Čak 515 ha, pokazalo se, u posjedu je osam PG-a koji se vežu uz imena Jelene i Žarka Pavline – Sjenokoša, Zlatni plodovi, Omikroncommerce, Sokolovac, Naša strelica, OPG Jelena Pavlina, PZ Ekološki ciklus i Stočarsko-poljoprivredna zadruga Opatovac. Žarko Pavlina u medijima se spominjao u kontekstu jeftino stečenih 430 ha državnih pašnjaka, voćnjaka i oranica u općini Cernik, afere kupoprodaje nekadašnjeg odmarališta Podravke u Pirovcu i šurjačkim vezama s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem. No Mesić je svojedobno demantirao kako mu Pavlina nije šurjak, nego “muž nećakinje njegove maćehe” te da nema pojma kojim se poslovima bavi.

-Pavline dobili 4,2 mil. kuna

Osam PG-a Jelene i Žarka Pavline za poljoprivrednu proizvodnju u 2016. dobilo je 4,2 mil. kuna potpora. U kontroli oraha oko petine površine ili 84 ha palo je na ispitu. PZ Kalinovac lani je dobio 1,4 mil. kuna potpora, a od 100,97 ha oraha samo 8,4 ha je po pravilima struke, dok se povezana društva Eko Pellet i Eko Agrar Production mogu pohvaliti sa samo 4,66 ispravnih hektara od njih 128.

– Imamo isti scenarij kao s mešetarima krških pašnjaka koji kravu nisu vidjeli. Posljednjih je godina eksplodirala sadnja ekooraha. Zanimljivo, za hektar u prijelazu na ekoproizvodnju može se dobiti i 10.000 kuna godišnje pa su i nepošteni, zbog visokih potpora, a ne zbog razvoja voćarstva, krenuli u tu proizvodnju – kaže ministar Tomislav Tolušić. Ciljanom kontrolom potvrđeno je da na 40% zakorovljenih površina ljudska noga nije kročila godinu dana. – Takvi “voćari na papiru” neće dobiti novac kojem su se nadali, kao ni lički stočari bez krava – poručuje ministar.

Većina nasada navodno je posađena 2015., a drvca, ako ih ima, teško je naći i povećalom. Voćar Frane Ivković tvrdi kako su jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice oraha već za sadnje 2015. trebale biti visoke 1,70 do 2,50 m, a ove godine s već formiranom krošnjom imale bi i 3 m i ujesen dale nešto plodova. Iz Hrvatske voćarske zajednice godinama upozoravaju na kvazikolege koji dobivaju milijunske poticaje, a s upitnih sadnica neće ubrati ni kilograma voća.

– Takve treba izbaciti iz sustava na najmanje pet godina, oduzeti im potpore i zabraniti sudjelovanje natječajima iz fondova EU. Nitko ne bi smio dobiti poticaje ako ne sadi certificirane sadnice i ako za sadnju nema zeleno svjetlo savjetodavne službe ili Zavoda za voćarstvo – tvrdi Ivković.(vecernji.hr)

Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩