petak, 30. srpnja 2021.

Osobna iskaznica, putovnica i zdravstvena – od ponedjeljka sve u jednom dokumentu

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Stare osobne iskaznice prestaju se tiskati u četvrtak, a zahtjev za novu elektroničku osobnu iskaznicu, koja je ujedno i putovnica kao i zdravstvena iskaznica, može se predati od ponedjeljka, piše Dnevnik. S njom možete podignuti i kredit bez odlaska u banku.

MUP je obavijestio da će zahtjeve za starom verzijom osobne zaprimati do 29. srpnja u 15 sati.

Što je novo?

Osobna slika, koja je do sada bila na desnoj strani, premješta se na lijevu, a čip s prednje strane ide na poleđinu. U čipu će se nalaziti fotografija i otisci prstiju, digitalni potpis te matični broj osiguranika.

Nova osobna iskaznica imat će digitalnu inačicu na pametnim telefonima, a s njom ćete moći pristupiti uslugama sustava e-građani, od najniže do najviše razine sigurnosti.
Vrijedit će pet godina, a za nju će odrasli do 65 godina morati izdvojiti 79,50 kuna, stariji od 65 godina izdvojit će 49,50 kuna, dok će za djecu izdvojiti 60 kuna.

U žurnom postupku, osobnu će građani moći dobiti za 500 kuna u tri dana.

Stare, još uvijek važeće, osobne iskaznice građani ne trebaju mijenjati do isteka valjanosti. Kada istekne, rok za podići novu e-osobnu je mjesec dana, prenosi 24sata. (icv.hr)

Foto: screenshot Nova TV; index.hr

AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
VISION KERAMIKA VIROVITICA
Više o ponudi Salona keramike i sanitarija ''Vision keramika Virovitica'', na adresi Pavla Radića 4 Virovitica, možete vidjeti na Facebook str. Vision keramika Virovitica i na webu Vision keramika Virovitica, te se informirati na br. mob. 098/181 6490 (Mario Majačić, vlasnik) 
Ljetna rasprodaja vina u Vinariji Sari podrum u Slatini. Više na: Stari podrum
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩