srijeda, 7. rujna 2016.

Kamp maligno oboljele djece

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comU Centru za edukaciju Orahovica održan je sedmodnevni kamp Udruge za djecu oboljelu od malignih bolesti “Moje dijete” Osijek.

- Program rehabilitacije i resocijalizacije “Za osmijeh djeteta u prirodi” provodimo već sedam godina u Centru za edukaciju Orahovica GD Crvenog križa Osijek, uz potporu Osječko-baranjske županije. Sudionici kampa bili su djeca oboljela od malignih bolesti i leukemije te članovi njihove obitelji. Program je strukturiran kroz program rada s djecom u radionicama (psihološka, likovna, glazbena, tjelesna te radionica zdravog kuhanja…), uz nadzor i koordinaciju stručnog tima. Prvi je put u ovaj program djelomice integriran program psihološke podrške djeci i njihovim obiteljima pod nazivom “Budi tu i ohrabri me”, koji završava u rujnu ove godine uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja – rekla je voditeljica projekta Sonja Lacković-Kučinac.

- Djeca ovdje nas psihologe i druge stručnjake gledaju u civilu, kao svoje prijatelje i puno lakše izražavaju svoja mišljenja i osjećaje. Ono što je u ovom kampu najvažnije kod djece jest socijalizacija s obzirom na karakter bolesti. Kako znamo, većina njih po nekoliko godina zbog svoje bolesti bude izolirana od zajednice, tako da im je ovo neka vrsta reintegracije među vršnjake i to im je jako važno, a druga stvar su radionice u kojima oni mogu ventilirati neke svoje osjećaje s vršnjacima, a koje ne mogu u svojim obiteljskim okolnostima. Ovdje smo otvoreni i za sve vrste individualnih razgovora – rekla je psihologinja na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek Maja Buljubašić, voditeljica psihološke radionice u kampu.

Djeca su posjetila i Viteški turnir na Jankovcu te ergelu Višnjica u Slatini. Snimljen je i edukativno-informativni video, koji će se, kako je kazala Lacković-Kučinac, prikazati u nekoliko osnovnih škola, u ljetnom kampu u Orahovici te preko medija, kako bi se javnost upoznala s bitnim činjenicama vezanim uz maligne bolesti u djece te pomogla u njihovu oporavku i uključivanju u život nakon terapija. (V. Grgurić-Glas Slavonije)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)

Spas za slavonske poduzetnike-Ministarstvo regionalnog razvoja i HBOR nude kredite za poduzetnike u vrijednosti od 220 milijuna eura

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comPovodom pokretanja novog financijskog instrumenta „Krediti za rast i razvoj“, u hotelu Osijek održano je svečano uručenje Odluke o povjeravanju provedbe financijskog instrumenta Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak. Ukupna vrijednost ovog financijskog instrumenta iznosi 110 milijuna eura iz europskih fondova, a namijenjen je mikro, malim i srednje velikim poduzetnicima u fazi rasta i razvoja.

Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova i dolaze u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala. U okviru instrumenta „Krediti za rast i razvoj“ poduzetnicima će se dodjeljivati dugoročni investicijski krediti s rokom otplate do 12 godina, koji će se nuditi po povoljnoj kamatnoj stopi. Kada se iznosu od 110 milijuna eura EU sredstava pribroje sredstva poslovnih banaka, koje će sudjelovati s minimalno 50 posto vlastitih sredstava, hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju će biti 220 milijuna eura uz znatno povoljnije uvjete od tržišnih.

Svečanom događaju prisustvovali su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Mikel Čivljak, pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, pomoćnica ministrice rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić, članovi Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Martina Jus i Goran Filipić te predstavnici banaka i brojni drugi uvaženi gosti.

– Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup EU sredstvima zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva. Poduzetnici brže mogu doći do kredita po kamatama daleko nižim od uobičajenih kredita komercijalnih banaka te ih u ovom slučaju mogu koristiti za osnivačka ulaganja, investicije u zemljišta i građevinske objekte, opremu i uređaje, ali i druge aktivnosti – izjavio je ministar Tolušić.

Potpisivanjem ove Odluke Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravljačko tijelo Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., pokrenulo je provedbu šestog financijskog instrumenta. U okviru Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a), za provedbu financijskih instrumenata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., u lipnju 2016. potpisan je ugovor ukupne vrijednosti 150 milijuna eura za pet financijskih instrumenata koje provodi HAMAG-BICRO. (mrrfeu.hr/vpz.hr)-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)

Bježao policiji s nelegalnim duhanom

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comDanas, 7. rujna u 5 sati, policijski službenici iz Slatine u nadzoru prometa Mikleušu, uporabom policijske „STOP“ tablice, pokušali su zaustaviti vozilo „Seat“ pulskih registarskih oznaka na što se vozač oglušio, te nastavio daljnju vožnju u pravcu Čačinaca, gdje je naknadno zaustavljen po policijskim službenicima.

Provedenom provjerom, utvrđeno je da se radi o 64 – godišnjem vozaču sa područja Umaga, koji u automobilu prevozio nelegalni duhan. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnove sumnje da 64 - godišnjak u teretnom prostoru automobila prevozi tri PVC vreće bez nadzornih markica Ministarstva Financija u kojima se nalazi sitno rezani duhan ukupne težine veće od 30 kilograma.

Slijedi podnošenje kaznene prijave, zbog počinjenog kaznenog djela nedozvoljene trgovine i obavijest nadležnom carinskom uredu.(PU virovitičko-podravska)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)

Međunarodni kadetski rukometni turnir u subotu, 17. rujna

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comU subotu, 17. rujna s početkom u 10 sati, u sportskoj dvorani Srednje škole Marka Marulića Slatina održat će se Međunarodni kadetski rukometni turnir.

Na turniru će učestvovati ekipe : RK Vojvodina iz Novog Sada, RK Karlovac, RK Nexe iz Našica, RK Đakovo, RK Slatina i Nacionalna mađarska rukometna akademija.
-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)

Projekt "Povećanje sigurnosti djece u zonama škola na Županijskim cestama"

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comProjekt je financiran iz „Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa“ na zajedničku inicijativu ove Policijske uprave i „Županijske  uprave za ceste Virovitica“ koja je izradila idejno rješenje, te nakon odluke o realizaciji ovoga projekta, odradila pripremu izrade dokumentacije, sve do realizacije ovoga projekta koji je završen ovih dana, a kompletan sustav je pušten jučer u promet jučer, 6. rujna, tj. početkom ove školske godine.

Ovaj projekt je samo početak uređenja zona škola na području naše županije koje se nalaze u zonama županijskih i lokalnih cesta, no nastojat ćemo da sve škole u zonama prometnica osiguramo dodatnom signalizacijom i na taj način sigurnost djece u zonama škola podignemo na višu razinu.

Uređenjem prometa u zonama osnovnih škola želi se povećati sigurnost djece, prije svega sigurnost prelaska djece preko obilježenih pješačkih prijelaza i kretanja u zonama prometnica koje je nalaze ili prolaze u neposrednoj blizini osnovnih škola, želi se dodatnim elementima učenike usmjeriti na korištenje pješačkih prijelaza i nogostupa, a ujedno time spriječiti moguće za pješake vrlo teške posljedice stradavanja.

Na početku nove školske godine još jednom pozivamo sve sudionike u prometu na pojačani oprez, posebno u zonama osnovnih škola kada djeca prvih razreda kreću po prvi puta samostalno u promet od kuće do škole i obrnuto.

Realizacijom ovog projekta, obuhvaćeni su semafori i svjetlosne signalizacije na slijedećim Županijskim cestama i mjestima:

                            ŽC 4242 – ŠPIŠIĆ BUKOVICA
            - svjetlosna signalizacija „USPORI ŠKOLA“+ konzola sa znakom „pješački prijelaz“                      
                            ŽC 4007 – LUKAČ
            - naletni semafor za pješake s uključivanjem kod brzine 61 km/h + tipkalo za pješake, te  sa konzolom sa znakom „Pješački prijelaz“,

            ŽC 4005 – GRADINA
            - semafor za pješake – obični s mogućnošću uključivanja od strane pješaka “+ konzola sa znakom „pješački prijelaz“

            ŽC 4007 – ROGOVAC
            - svjetlosna signalizacija „ USPORI ŠKOLA“+ konzola sa znakom „djeca na cesti“                      
            ŽC 4296 – SLADOJEVCI
            - svjetlosna signalizacija „ USPORI  ŠKOLA“ “+ konzola sa znakom „pješački prijelaz“
            ŽC 4296 – SLATINA, KRALJA ZVONIMIRA
            - naletni semafor za pješake s uključivanjem kod brzine 61 km/h  od pravca Kozica “ + tipkalo za pješake, sa konzolom sa znakom „pješački prijelaz“

            ŽC 4024– SOPJE
            - svjetlosna signalizacija „USPORI ŠKOLA“  “+ konzola sa znakom „pješački prijelaz“.
(PU virovitičko-podravska)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)

Hrvatske željeznice uvele on-line kupnju i rezervaciju karata

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comOd 6. rujna putem interneta kupite karte za sve relacije u unutarnjem prijevozu.
On-line kupnja karata i rezervacija praktična je i jednostavna. Odaberite polazni i odredišni kolodvor, datum i vrijeme polaska te broj putnika.

Karte možete rezervirati i kupiti jednostavnim unosom potrebnih podataka i platiti ih karticama American Express, Visa, MasterCard i Maestro.

Kupljenu kartu možete ispisati ili je jednostavno na pametnom telefonu pokazati kondukteru/kontroloru.

Informacije i pomoć pri kupnji karte putem interneta možete dobiti pozivom na brojeve telefona 060/333-444 (cijena poziva iz fiksne mreže je 1,74 kn/min, a iz mobilne 2,96 kn/min, HT d.d.), 01 378 2583 i *VLAK ( *8525 cijena poziva iz mobilne mreže jednaka je cijeni poziva prema fiksnoj mreži operatera), kao i putem e-maila informacije@hzpp.hr u razdoblju od 5 do 23 sata.

Uvjete prodaje karata putem interneta možete pronaći ovdje.

Prodaja karata putem interneta dio je integriranog sustava prodaje i rezervacije karata (ISPRO) HŽ Putničkog prijevoza. Novi i modernizirani kanali prodaje uvode se od sredine kolovoza. Ručna kupnja karata kod konduktera u vlaku zamijenjena je mobilnim terminalima, a modernizirana je i prodaja karata na blagajnama.

Tijekom rujna moći ćete besplatno preuzeti aplikaciju HŽPP karte, a u većim kolodvorima bit će postavljeni kartomati na kojima ćete karte kupovati koristeći kartični način plaćanja.(poslovini.hr)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)

Ministar Tolušić otvorio novu školu u Bušetini

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comMnoštvo mještana gromkim je pljeskom pozdravilo otvorenje Područne škole u Bušetini koja se nalazi pri OŠ Auguste Cesarec Špišić Bukovica. To je 32 nova škola koja je na području Virovitičko-podravske županije izgrađena u posljednjih nekoliko godina, te je po ulaganjima za djecu i njihovu budućnost, Virovitičko-podravska županija, zasigurno vodeća u RH.

Na prigodnoj svečanosti, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, otvorio je zasigurno najljepšu i najmoderniju školu u ovom dijelu Hrvatske, školu koju je izgrađena na inicijativu i želju mještana, a financirala ju je Virovitičko-podravska županija, Općina Špišić Bukovica i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Tako je godinu dana nakon početka radova, dovršena škola koju će pohađati 35 učenika i koja su njenom izgradnjom dobila savršene uvjete za nastavak školovanja.

Svečanosti u Bušetini su uz domaćina, ravnateljicu školu Marijanu Novak Stanić i načelnika Općine Špišić Bukovica Hrvoja Milera nazočili i: saborski zastupnik Josip Đakić, pomoćnik ministra pomorstva prometa i infrastrukture Marijo Klement, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, dekanice Visoke škole iz Virovitice Vesna Bedeković, ravnatelj Doma zdravlja VPŽ Igor Fazekaš, kao i mnogobrojni načelnici s područja VPŽ, ravnatelji županijskih institucija. Prostor škole blagoslovio je gvardijan Franjevačkog samostana i Župe sv. Roka uz Virovitice fra. Rozo Brkić.

Izvođač radova je bila Bistra d.o.o. Đurđevac, dok je stručni nadzor obavio King Art studio d.o.o. iz Virovitice. Vrijednost radova iznosila je oko 4.8 milijuna kuna. Nova školska zgrada ima 4 učionice i informatičku učionicu, mini dvoranu, blagovaonicu, te prostor za više namjena (hol), u sklopu kojega je i  muzej. Povijest školstva u Bušetini je duga i kazuje da je ovdje postojala škola prije 122 godine. (vpz.hr/foto Kristijan Toplak)

Foto :
 -Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)

Svečano otvorena novoizgrađena Područna škola u Koriji

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comU novu školsku godinu na oduševljene djece i mještana Korije, uz prigodni program učenika škole, te prisustvo ministra regionalnog razvoja i fondova EU Tomislava Tolušića, pomoćnika ministra pomorstva prometa i infrastrukture Marija Klementa, saborskog zastupnika Josipa Đakića, obnašateljice dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanje Bošnjak, gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina i drugih uvaženih gostiju, te ravnateljice matične Osnovne škole Vladimir Nazor Sanjice Samac, otvorena je novoizgrađena Područna škola Korija. Tako će 26 učenika sjesti u nove školske klupe od kojih i 7 prvašića.

Nakon što je riječi zahvale uputila ravnateljica matične Osnovne škole Vladimir Nazor Sanjica Samac gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je značaj izgradnje ove škole za samo naselje te pohvalio one koji su pomogli da se obnove ili izgrade područne škole u svim prigradskim naseljima te na kraju najavio rekonstrukciju Područne škole u Čemernici koja će zaokružiti obnovu svih virovitičkih škola u prigradskim naseljima.

Zadovoljstvo otvaranjem nove škole nisu krili ni saborski zastupnik Josip Đakić, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić naglasivši da je Virovitičko-podravska županija primjer kako se odnosi prema djeci u manjim sredinama koja moraju imati iste uvjete kao djeca u gradovima o čemu svjedoče deseci izgrađenih i obnovljenih škola i dvorana u proteklih nekoliko godina.
Vrijednost izvedenih radova iznosila 1.061.000,00 kuna, a radove je izvela Zajednica ponuditelja Slavić-Inženjering d.o.o. i tvrtka Croming d.o.o..

Podsjetimo Grad Virovitica je pored izgradnje Područne škole Korija u proteklih 5 godina utrošio više od 8 milijuna kuna u obnavljanje i izgradnju škola na području grada te su uređene matične i područna škole. (vpz,hr/virovitica.hr/foto Kristijan Toplak)

Foto :

 
-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)

Virovitički atletičar Marino Bloudek osvojio srebro na „Hanžeku“

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.comBriljantan rezultat ostvario je Marino Bloudek, ovogodišnji dobitnik Godišnje nagrade Virovitičko-podravske županije.

Sjajni, mladi 17-godišnji virovitički atletičar Marino Bloudek, još je jednom pokazao o kakvom se atletskom talentu radi. Marino je na poznatom i iznimno jakom ZG mitingu, 6. Hanžekovićevom memorijalu, istrčao utrku na 800 metara u vremenu 1:50.40 što je njegov osobni rekord na ovoj dionici. Time je osvojio odlično drugo mjesto iza Slovenca Jana Petrača.

Marino je još jednom pokazao da je pred njim sjajna budućnost, jer sa samo 17 godina trčati ovakva vremena malo tko može u svijetu u njegovim godinama. (vpz.hr)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)