srijeda, 7. rujna 2016.

Kamp maligno oboljele djece

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



U Centru za edukaciju Orahovica održan je sedmodnevni kamp Udruge za djecu oboljelu od malignih bolesti “Moje dijete” Osijek.

- Program rehabilitacije i resocijalizacije “Za osmijeh djeteta u prirodi” provodimo već sedam godina u Centru za edukaciju Orahovica GD Crvenog križa Osijek, uz potporu Osječko-baranjske županije. Sudionici kampa bili su djeca oboljela od malignih bolesti i leukemije te članovi njihove obitelji. Program je strukturiran kroz program rada s djecom u radionicama (psihološka, likovna, glazbena, tjelesna te radionica zdravog kuhanja…), uz nadzor i koordinaciju stručnog tima. Prvi je put u ovaj program djelomice integriran program psihološke podrške djeci i njihovim obiteljima pod nazivom “Budi tu i ohrabri me”, koji završava u rujnu ove godine uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja – rekla je voditeljica projekta Sonja Lacković-Kučinac.

- Djeca ovdje nas psihologe i druge stručnjake gledaju u civilu, kao svoje prijatelje i puno lakše izražavaju svoja mišljenja i osjećaje. Ono što je u ovom kampu najvažnije kod djece jest socijalizacija s obzirom na karakter bolesti. Kako znamo, većina njih po nekoliko godina zbog svoje bolesti bude izolirana od zajednice, tako da im je ovo neka vrsta reintegracije među vršnjake i to im je jako važno, a druga stvar su radionice u kojima oni mogu ventilirati neke svoje osjećaje s vršnjacima, a koje ne mogu u svojim obiteljskim okolnostima. Ovdje smo otvoreni i za sve vrste individualnih razgovora – rekla je psihologinja na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek Maja Buljubašić, voditeljica psihološke radionice u kampu.

Djeca su posjetila i Viteški turnir na Jankovcu te ergelu Višnjica u Slatini. Snimljen je i edukativno-informativni video, koji će se, kako je kazala Lacković-Kučinac, prikazati u nekoliko osnovnih škola, u ljetnom kampu u Orahovici te preko medija, kako bi se javnost upoznala s bitnim činjenicama vezanim uz maligne bolesti u djece te pomogla u njihovu oporavku i uključivanju u život nakon terapija. (V. Grgurić-Glas Slavonije)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)