četvrtak, 8. rujna 2016.

U mađarskom Sigetu obilježena 450. godišnjica sigetske bitke

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



U mađarskom gradu  Sigetu u  srijedu, 7. rujna, obilježena je 450. godišnjica sigetske bitke. Događaj je to kojim  se svake godine 7. rujna, u sklopu “Dana Zrinskih”,  obilježava posljednji junački juriš zapovjednika sigetske obrane i hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskog i branitelja Sigeta.

Na obilježavanju su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, mađarski predsjednik János Áder i zamjenik predsjednika Vlade Republike Turske Veysi Kaynak.

Na poziv gradonačelnika mađarskog grada Sigeta Petera Vassa, gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš također je, kao svečani gost, sudjelovao na obilježavanju 450. obljetnice sigetske bitke.

U sklopu obilježavanja povijesne bitke, kojom je zaustavljen prodor Turaka prema zapadu Europe, otkriven je novi spomenik u sigetskoj Tvrđavi. Cjelodnevni program sadržavao je i smotru povjesnih postrojbi  na trgu “Zrinski”, predstavljanje knjige Erika Hancza “Szigetvar u osmanlijskoj dobi”, koncert mađarske i turske glazbe, “Nacionalno sjećanje”- zajedničko sjećanje na junaštvo Nikole Zrinskog i branitelja, polaganje vijenaca kod Križa Junaka te predstavljanje filma “Szigetvar -1566” i vatromet na zidini Tvrđave.

Izaslanstvo grada Slatine na čelu sa gradonačelnikom Roštašem sudjelovat će  u petak 9. rujna na “Hrvatskom danu”  koji će se održati u mađarskom Sigetu. Hrvatski dan se  također održava u sklopu “Dana Zrinskih”, a Slatina će se predstaviti kulturnim programom pod nazivom “Gradu prijatelju s ljubavlju”. Nastavak je to odlične suradnje  između grada Slatine i prijateljskog  grada Szigetvara na gospodarskom, kulturnom i sportskom planu. (radioslatina.hr)

Foto :








Više fotografija pogledajte na : U mađarskom Sigetu obilježena 450. godišnjica sigetske bitke

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)