srijeda, 14. listopada 2015.

Održana 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Jučer, 13. listopada s početkom u 16 sati, u Hrvatskom domu održana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine.

Nakon što je gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš podnio informaciju o svome i radu Gradske uprave u razdoblju od 24. kolovoza do 13. listopada, 15. sjednica Gradskog vijeća Slatine pod predsjedanjem predsjednika Robertina Repića nastavljena je aktualnim satom.

Klub vijećnika HDSSB-a zatražio je informaciju o izgradnji dječjih igrališta u gradu i prigradskim naseljima, o čemu je govorila pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Vesna Klement. Prema njezinim riječima, Grad Slatina svake godine ulaže oko 30.000 kuna u nabavu opreme i oko 40.000 kuna u održavanje postojećih dječjih igrališta. Ove godine u suradnji s Društvom Naša djeca Slatina nabavljena je oprema za dva dječja igrališta u Slatini i jedno u Novom Senkovcu, a obavljeno je i geodetsko snimanje prostora iz crkve sv. Josipa i zgrade Općinskog suda. Tamo se planira veliko dječje igralište sa skateparkom, vježbalištem i igralištem za djecu s posebnim potrebama. S obzirom da će to biti investicija od nekoliko stotina tisuća kuna, trebat će i projektna dokumentacija, a sredstva se planiraju osigurati projektima prekogranične suradnje i hrvatskih ministarstava.

Pozdravljajući izgradnju pješačke staze u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, vijećnica Zorica Vujanović zatražila je informaciju o funkcionalnosti staze, jer je ona sužena i isprekidana stupovima javne rasvjete. Pročelnica Klement pojasnila je da prema urbanističkom planu minimalna širina nogostupa iznosi 120 cm, ali oni se grade široki 160 cm, kao što se to ranije činilo u gradu. U navedenoj ulici situacija specifična, jer su stupovi javne rasvjete postavljeni u pravcu, a ograde nisu sve u istom nizu pa su stupovi negdje bliže ogradi, a negdje dalje. Zbog toga nogostup nije svugdje jednako širok, ali nigdje nije uži od propisanih 120 cm, a prošireni silazi i spušteni rubnjaci omogućavaju nesmetano prolaženje osobama u invalidskim kolicima.

Na sjednici je usvojeno godišnje izvješće o radu Dječjeg vrtića Suncokret za prošlu pedagošku godinu, usvojeni su srednjoročni i godišnji plan davanja koncesija za komunalne djelatnosti, a prihvaćene su i druge izmjene Programa javnih potreba u područjima društvenih djelatnosti i Programa gradnje objekata komunalne infrastrukture.

Drugi rebalans gradskog proračuna za 2015. godinu predložen je i prihvaćen zbog rebalansa državnog proračuna i dodijeljene pomoći u visini izvršenog povrata poreza na dohodak po godišnjim prijavama. Gradu Slatini dodijeljena je pomoć u visini 2.956.773 kune kao obeštećenje za dio prihoda koje je Grad izgubio mini poreznom reformom tijekom ove godine. Sljedeći razlog donošenja rebalansa je stvaranje mogućnosti otkupa nogometnog igrališta i zgrade nogometnog kluba s pratećim sadržajima od stečajnog dužnika tvrtke Športski objekti d.o.o. u stečaju. Usvojenim izmjenama i dopunama gradski proračun planiran u visini od 46.935.525,03 kune ne mijenja se u ukupnom iznosu, kao niti projekcija proračuna za 2016. i 2017. godinu.  

Izmijenjenom odlukom o osnivanju, Centar za poduzetništvo grada Slatine utemeljen je kao Gradska razvojna agencija Slatine radi korištenja mogućnosti koje pruža Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, kako bi se što više iskoristile potpore namijenjene slabije razvijenim područjima, za povećanje i optimalno korištenje vlastitog razvojnog potencijala te učinkovito korištenje sredstava strukturnih i investicijskih fondova Europske Unije namijenjenih regionalnom i urbanom razvoju. U skladu s tim, redefinirane su i djelatnosti novoustrojene agencije.

Usvojenim izmjenama i dopunama, gradska Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti na području Slatine usklađena je s novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti. Slatinski su gradski vijećnici donijeli i odluku da Grad na desetoj usmenoj javnoj dražbi kupi nogometno igralište i zgradu nogometnog kluba s pratećim sadržajima, kao i pripadajuće pokretnine u klupskom prostoru, vlasništvo trgovačkog društva Športski objekti u stečaju po sveukupnoj početnoj cijeni od 1.163.207,46 kuna.

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, većinom glasova za potpredsjednika Gradskog vijeća izabran je Denis Ostrošić (Hrvatski laburisti – stranka rada), suzdržani kod izglasavanja bili su vijećnici  HDSSB-a.(Tekst Petar Žarković; Foto Dragutin Fišli)


Foto :



























Promo :