utorak, 13. listopada 2015.

500 milijardi Eura na raspolaganju članicama EU

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Najveće godišnje okupljanje i predstavljanje europskih gradova i regija - Open days započelo je jučer u Bruxsellesu. Glavna tema trodnevne manifestacije koja na jednom mjestu okuplja i povezuje političke predstavnike, stručnjake, organizacije, EU institucije i medije je "Europske regije i gradovi: partneri za investicije i rast". A već tradicionalno na Danima otvorenih vrata gradova i regija sudjeluju i predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.


Tematski prioriteti ovogodišnje manifestacije Open days su modernizacija Europe; razvoj malog i srednjeg poduzetništva, inovacije i stvaranje novih radnih mjesta, te urbani i ruralni razvoj. Također,, manifestacija je to koja služi i kao platforma za upravljanje financijskim instrumentima Europske unije, a kao dobar primjer korištenja tih novčanih prilika zasigurno je Osječko-baranjska županija koja je najuspješnija upravo u povlačenju novca iz fondova.

Samo ove godine zemlje članice Europske unije imaju na raspolaganju više od 500 različitih programa u vrijednih oko 500 milijardi eura.

"U svakom slučaju to su veliki izazovi kako za cijelu Europsku uniju tako i za Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu. Ono što je žalosno je to što smo mi već dosta dugo u EU, no još uvijek nemamo svoje operativne programe odobrene i još uvijek ne možemo u onoj punini kojoj smo se nadali koristiti te fondove. Ovo je naše tradicionalno dolaženje u Bruxelles gdje slušamo nove politike EU, nove mogućnosti, primjere nove praske. Suludo je izmišljati toplu vodu. Jednostavno trebamo vidjeti što to naši partneri rade, u čemu su dobri i najbolje primijete prebaciti u našu regiju Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem", rekao je direktor Regionalne razvoje agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić.

Ured Slavonije i Baranje inače, u Bruxellesu djeluje već devet godina i zahvaljujući njemu realizirani su brojni projekti i povučena značajna financijska sredstva pri čemu svakako treba istaknuti razminiravanje hrvatskog istoka.

"Predstavništvo Slavonije i Baranje u Bruxellesu je vrlo bitno iz nekoliko razloga, to je upravo bilateralna suradnja, diplomacija, ali i lobiranje među našim kolegama iz EU institucija, kolega Hrvata koje rade u EU i drugim institucijama, tako da možemo dobiti informacije vrlo bitne za našu županiju i grad na vrijeme i da možemo odreagirati na sve ono što možemo povući i ostvariti kroz EU fondove i druge izvore financiranja", kaže član Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Zvonimir Klobučar.

Pred osječko-baranjskim izaslanstvom još je jedan važan dan u Bruxellesu. Sutra je među ostalim na rasporedu radionica „Regije za inovaciju“ na kojoj će biti govora o odgovornom istraživanju kao dijelu regionalnih inovacijskih eko-sustava. Također, u planu su sastanci vezani za kandidaturu Osijeka za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. (republika.eu)

Sponzorirano