utorak, 10. listopada 2017.

Upoznajte svećenika Mladena Štivina: Po njegove kreme od gaveza u Voćin dolaze zagrebačke balerine, a koriste ih i stjuardese u Dubaiju

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Kada je velečasni Mladen Štivin prije deset godina došao u Voćin, tu je još bila hrpa kamenja kojima se je gradila, u Domovinskom ratu, do temelja srušena Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije. Sa sobom, iz Davora, mjesta koje je „opjevao“ najbrži nogometaš u Hrvata, Ivica Olić, donio je ljubav prema bilju. I dok su neki mislili da novi velečasni, kod samostana sadi cvjetnjak, on je stvarao rasadnik. I bilo je tako pune četiri godine, sve do 2011. godine kada je crkva obnovljena, a Mladen je napokon mogao biljkama dati – život.

– Kad su se završili radovi, ja sam iz rasadnika sve raširio – kazuje nam Mladen Štivin.

I tu na području Svetišta u Voćinu, oko 350 je različitih bilja, sa svih kontinenata. Ovo je mali botanički vrt ljekovitog bilja, kultivara gdje najviše dominiraju ruže. Ima ih oko 150 vrsta.

Od kuda ljubav prema bilju?

– Kada sam bio dijete, s izleta sam umjesto suvenira donosio bilje. Kod nas u obitelji to je bilo normalno.

I danas, ako mu želite postati prijatelj, poklonite mu biljku, po mogućnosti što rjeđu i s bilo kojeg kraja svijeta, jer Mladen ih je „pripitomio“. Tako tu uspijeva i sibirski limun i rajska ruža i judino drvo, a ove godine će po prvi put plod dati istarski marun. Tu je i kadarka, iščezla vinova loza, od koje se stvarao slatinski pjenušac. I ona je već počela davati ploda.

No, osim sadnje i brige o bilju, Mladen Štivin je i vrhunski proizvođač ljekovitih krema, pa tako, tu u Voćin dolaze zagrebačke balerine.

– Traže kremu od gaveza. Ona je dobra za kostobolju, reumu, kažu i da uz nju brže kosti zarastaju. Kako sam počeo? Nešto je moja obitelj radila u Davoru, znao sam i neke svećenike koji su mi dali recepte. Prvo sam radio za sebe, pa su me ljudi počeli tražiti i sada dolaze sa svih strana.

Njegove kreme osim kod zagrebačkih balerina, odlaze i u Slovačku, Sloveniju, Mađarsku, a odlaze i u Dubai. Tamo jedna djevojka iz Voćina, Martina Božičković radi kao stjuardesa, te kreme voćinskog svećenika nosi svojim kolegama.

– Imam kreme za različite, uglavnom kožne bolesti. Svima je baza svinjska mast ili maslinovo ulje. Maceracijom iz biljke izvlačim ono što je ljekovito, miješam s domaćim prirodnim voskom, uz dodatak nekih eteričnih prirodnih ulja. Krema za ljepotu? Ha, ha… Nemam je. No imam kreme od majčine dušice, žalfije, nevena, od bora, od 15 vrsta ruža. Od gospine trave, ali tu su i prirodni sapuni koje proizvodim.

Rodio se prije 38, a svećenik je već 14 godina. Svira oko 15 vrsta puhačkih instrumenata, restaurira i čuva narodne nošnje, a vodi i Kulturno umjetničko društvo u Ćeralijama. Mladen Štivin je svećenik kojeg svatko zna, svećenik koji je za svojih deset godina u Voćinu ostavio traga za iduće stoljeće.

Čega sve ima u „malom botaničkom vrtu“ svećenika Mladena Štivina“

Tu su: sibirski limun, kadarka, nekoliko vrsta hrastova, hibiskus, araukarija koja je preživjela ledeno doba, ginko, stare sorte voća s područja Voćina – jabuke, kruške, trešnje, dunje, javori, jaseni. Tu je i 40-ak vrsta tulipana, japanska šljiva i javor, trešanja, čempresa, sredozemna palma, platana, istarski marun, rajska ruža, cedrovi, smreke, jele, breze, magnolije, oko 150 vrsta ruža, judino drvo, pokrivačice, čajevke, lovor višnje, nekoliko vrsta tisa, jorgovana, razne vrste magnolija. U Voćinu uspješno prezimljuju i sibirski hibiskus i limun. (vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Foto :


 





 


TRGOVINA ELMAT, VLADIMIRA NAZORA 39 SLATINA, OVLAŠTENI SERVIS I PRODAJA PEĆI NA KRUTA GORIVA RENOMIRANOG HRVATSKOG PROIZVOĐAČA PLAMEN POŽEGA. POSJETITE NAS S POVJERENJEM!  
Sve informacije o ponudi možete dobiti na kontaktima: tel. 033/492-834; mob. 098/924-0820; e-mail elmatslatina@gmail.com

Uređujete unutrašnjost svog doma, a potrebne su vam pločice vrhunske kvalitete po cijeni već od 30 kuna, posjetite Izložbeni salon talijanske keramike u Ulici bana Jelačića 15, Slatina. 

Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩