četvrtak, 22. rujna 2016.

22-godišnji slatinski lovac odstrijelio zlatni trofej

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Nakon obrade trofeja, mladom 22-godišnjem lovcu iz Slatine Toniju Bosaku prije nekoliko dana stigla je ocjena rogova jelena kojeg je odstrijelio 4. rujna oko 19.45 sati, u predjelu Šibovi, državnog otvorenog lovišta X/5 Jasenovača. Tonijeva lovina bio je kapitalni jelen čiji su rogovi službeno ocijenjeni s 215,56 CIC točaka, što znači da su vrijedni zlatne medalje.

Toni se bavi lovom posljednje četiri godine, a kaže da radije lovi krupnu divljač, srneću, jelensku i divlje svinje.
– U lovu ima straha i velikih stresova, to sam iskusio na vlastitoj koži, posebice u skupnim lovovima na divlje svinje. No mislim da određena doza adrenalina ubije taj strah i u tim trenucima jednostavno ne razmišljate o strahu. O tome sam na fakultetu pisao završni rad s naslovom “Analiza stresa u lovačkom turizmu” - kaže Toni.

Lovište Jasenovača površine 6.657 hektara smješteno je sjeverno od Slatine, između naselja Novi Senkovac, Čađavica, Miljevci, Donje Bazije Nova Bukovica i Kozice. Lovozakupnik je tvrtka Jošavac d.o.o. Lovište je nizinskog, ravničarskog tipa, nešto manje od polovine njegove površine čini veliki šumski kompleks, a ostalo su obradive poljoprivredne površine. Glavne vrste krupne divljači u lovištu obični su jelen, srna i divlja svinja, a od sitne divljači najčešći su zec, fazan i prepelica.

– Prvi put u životu vidio sam tako velikog jelena uživo. Smatram da je 70 posto lova sreća, a samo 30 posto sposobnost, nekakav utjecaj na samoga sebe, odnosno sposobnost kontroliranja da ne dođe do prevelikog uzbuđenja, drhtanja ruke, lupanja srca. Vodio sam u lov prijatelja koji nije lovac i nikad ranije nije bio u lovu, a imao je silnu želju vidjeti kako je to i čuti riku jelena. Sjedili smo na čeki više od dva sata i kad se počeo spuštati mrak, namjeravali smo odustati i otići. Čuli smo jelena kako nam se približava i udaljava, a kad smo već počeli silaziti s čeke, stvorio se pred nama. Uspio sam brzo reagirati prije nego što je cijeli izišao iz šikare. Da sam tada vidio koliki je, mislim da bih ga od uzbuđenja promašio, ili samo ranio. Od mjesta gdje je ustrijeljen jelen je uspio otići samo stotinjak metara - priča Toni.

Rogovi su bili teški 9,620 kilograma, nepravilni su dvadeseterac, ocijenjen sa 215,56 CIC točaka, u zlatnoj medalji. To je jelen najveće trofejne vrijednosti i s 280 kilograma najteži otkako tvrtka Jošavac drži to lovište u zakupu. (Petar Žarković-Glas Slavonije)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)