utorak, 24. studenoga 2015.

Milijunska ulaganja u Park prirode Papuk

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




U posjetiteljsku infrastrukturu Parka prirode Papuk u posljednje tri godine investirano je 5,6 milijuna kuna,  a trenutno su u tijeku radovi cjelovite rekonstrukcije građevinske ovojnice i energetskih sustava na objektu upravne zgrade Javne ustanove Park prirode Papuk s ciljem postizanja standarda zgrade gotovo nulte potrošnje.

Predmetnim projektom planira se povećati energetska učinkovitost ovojnice te elektro i strojarskog sustava upravne zgrade Javne ustanove Park prirode Papuk. Planira se toplinski izolirati fasada te ugraditi energetski učinkovita vanjska stolarija. Za unutarnju rasvjetu koristiti će se štedna LED rasvjetna tijela, dok će se za grijanje i hlađenje prostora koristiti učinkovita dizalica topline.

Navedena mjera energetske učinkovitosti predviđena projektom svojim tehničkim rješenjima sukladna je ciljevima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provedbom projekta očekuje se godišnje smanjenje potrošnje energije za 46.900 kW, odnosno smanjenje emisije CO2 od 12,76 tona na godišnjoj razini.

-Ugovorena vrijednost radova bez PDV-a iznosi oko 1,2 milijuna kuna od kojeg iznosa će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati 80%, a preostali dio radova će se financirati preko projekta PARCS koji provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Park prirode Papuk planira i postavljanje solarne elektrane s ciljem proizvodnje električne energije za vlastite potrebe, a time bi se energetska učinkovitost još više povećala i potrošnja energije svela gotovo na nulu – istakla je ravnateljica Parka prirode Papuk mr.sc. Kristina Kožić.

Na prostoru Park šume Jankovac su ove godine završeni radovi na uređenju prezentacijskog centra Eko-točka Jankovac te je postavljena staza prilagođena osobama s posebnim potrebama kojima je tako omogućeno da bez barijera, s kojima se na žalost često susreću u svakodnevnom životu, uživaju u ljepotama prirode. Dok su trajali radovi na ovim projektima nije se gubilo vrijeme nego su pripremljene nove investicije vrijedne 48 milijuna kuna koje će značajno doprinijeti daljnjem održivom razvoju parka.

Ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić istaknula je kako se u posljednje tri godine intenzivno ulaže u park koji postaje sve privlačniji brojnim posjetiteljima.

-Uz projekte koji su realizirani, brojni su u pripremi ili pred samom realizacijom. Najznačajniji i najveći projekt je izgradnja Geo info centra Voćin vrijednoga 42 milijuna kuna. Sva potrebna dokumentacija je izrađena te će se projekt uskoro prijaviti za financiranje iz EU fondova“ – dodaje ravnateljica Kožić i nastavlja kako su dosad realizirani projekti vrijedni 5,6 milijuna kuna. Uređenje Eko-točke Jankovac Ministarstvo je financiralo sa 2,5 milijuna kuna kroz Program integracije u EU Natura 2000, a još gotovo 2 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta uređenja staze je 412 tisuća kuna, a financiran je kroz projekt IPA Hrvatska-Mađarska.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je projekt „Zelena linija“ s ciljem zamjene postojećih vozila ekološki prihvatljivima u zaštićenim područjima. U sklopu tog projekta Park prirode Papuk nabavio je dva hibridna plug-in i jedno električno vozilo ukupne vrijednosti 775.199 kuna, a koji su sufinancirani sa 80% sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također su u sklopu projekta „Zelena linija“ u Parku prirode Papuk postavljene i 3 punionice za električna vozila vrijedne 171.000 kuna, također financirane u 80%-tnom iznosu od strane Fonda.

U pripremi su 3 nova projekta vrijedna 48 milijuna kuna. Riječ je o projektu izgradnje Geo-info centra Voćin vrijednoga 42 milijuna kuna koji će se financirati sredstvima EU fondova.


-Dovršena je i dokumentacija za projekt Eko kamp Duboka vrijedan 2,5 milijuna kuna te će se uskoro krenuti u njegovu realizaciju. Eko kamp Duboka bit će smješten u turističkoj zoni naselja Velika i bit će namijenjen za održavanje škola u prirodi i za boravak rekreativaca te drugih posjetitelja – ističe ravnateljica Kristina Kožić.

U upravnoj zgradi parka u naselju Velika realizirati će se još dva projekta vrijedna ukupno 4,2 milijuna kuna i to energetske obnove samog objekta koji su radovi u tijeku te uređenje prezentacijskih dvorana za posjetitelje.

-Ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu i nove sadržaje, podiže se atraktivnost parka. Time se uz očuvanje prirode, istovremeno omogućuje povećanje broja posjetitelja i održivi razvoj cijelog ovog kraja – zaključila je ravnateljica Javne ustanove Parka prirode Papuk mr.sc. Kristina Kožić.(pozega.eu)


-Stigla zima u Park prirode Papuk



Promo :