utorak, 28. srpnja 2015.

G. Predrijevo-Umro posljednji zvonar

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Ivan Mikić (1948.) više ne poteže užad zvona u zvoniku sv. Mihaela u Gornjem Predrijevu. Shrvan bolešću, otišao je i posljednji zvonar u općini Sopje, a vjerojatno i u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji.Na posljednji počinak  su ga ispratili njegovi sumještani i malobrojna rodbina. Zvono je u tom selu privremeno utihnulo i još nije odlučeno tko će dalje označavati podne ili zvonom rastjerivati ledonosne oblake.

A njegove ruke redovito su njihale seosko zvono, isprva tri puta dnevno, ujutro u pet, točno u podne i navečer, a u posljednje vrijeme bez jutarnje budnice. A kad bi netko umro, zvonio je dok pogrebna povorka ne dođe od kućnog dvorišta do seoskog groblja. U malom selu, s malo ljudi, malo je bilo i sprovoda. Ali uz malo kuna socijalne pomoći, zvonarina mu je pomagala preživljavanje. On je vjerojatno bio najsretniji što suvremena tehnologija sa zvonom na struju za njegova života nije stigla u Gornje Predrijevo.

Vijeće Mjesnog odbora na proširenom sastanku s dvadesetak mještana 18. travnja ove godine jednoglasno ga je predložilo za javno priznanje Općine Sopje. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća prilikom obilježavanja blagdana sv. Florijana i Dana općine 4. svibnja ove godine Ivan Mikić primio je Zahvalnicu Općine Sopje za doprinos društvenom životu Mjesnog odbora Gornje Predrijevo.
Njegovi sumještani ocijenili su ga skromnim i poštenim čovjekom, a oni najbolje znaju tko im je više od 30 godina zvonio u selu.(P.Ž. Glas Slavonije)