srijeda, 16. travnja 2014.

MLADI HDSSB-a : Hitno sazovite sjednicu Vlade i Sabora sa točkom zaustavljanja iseljavanja mladih!

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Hrvatska se danas, nažalost, po nezaposlenost mladih nalazi pri samom vrhu država članica Europske unije, a da se hrvatska Vlada prema ovom problemu odnosi neodgovorno govori i podatak da za poticanje nezaposlenih izdvajamo svega 0,5% BDP-a pri čemu smo također pri dnu Europske unije. No, da od lošeg uvijek postoji i lošije dokazuje i rebalans proračuna kojim su ionako mala davanja za poticanje zapošljavanja dodatno smanjena, zbog čega vojska nezaposlenih gubi i ono malo nade za pronalaskom posla, pa makar i za 1600 kuna.
Ministar rada Mirando Mrsić ovaj rez objašnjava mjerama štednje uslijed velike krize kojoj se, kada je Republika Hrvatska u pitanju, ne vidi kraj. No, je li uistinu takva „rupa“ u državnom proračunu? Sudeći prema nedavnim odlukama Vlade i nije, jer kako drugačije objasniti izdavanje 16.000.000,00 kn za kupovinu 10.550 pametnih telefona. Je li netko ministrima objasnio da korištenjem pametnih telefona neće postati pametniji?Usporedbe radi, tim se sredstvima moglo, putem mjere stručnog osposobljavanja, na godinu dana primiti gotovo 900 mladih osoba. Što tek reći za kupovinu 1 581 službenog automobila za potrebe Vlade i Sabora u vrijednosti 271.156.904,00 kn!? S tim novcima se moglo financirati zapošljavanje 10 000 mladih preko mjera aktivnog zapošljavanja od 1.600,00 kn čak 27 mjeseci! Kakvu poruku šalje Vlada mladim osobama osim „mi smo sebi najvažniji, a vi svoju sreću tražite van granica Hrvatske“.

Istovremeno Vlada RH kasni i s izradom računalnog programa koji je preduvjet za povlačenje sredstava iz EU, između ostalog, i za mjere poticanja zapošljavanja mladih. U normalnim državama, ministar koji je odgovoran za propust zbog kojega ispaštaju tisuće mladih osoba, podnio bi neopozivu ostavku. No, ipak govorimo o Hrvatskoj u kojoj je politička odgovornost nepoznanica.

Zbog svega Mladi HDSSB-a traže hitno sazivanje tematskih sjednice Vlade i Sabora sa točkom zaustavljanja iseljavanja mladih, jer svaki odlazak mladog čovjeka izvan granice Hrvatske predstavlja opasnost za opstojnost hrvatskog naroda, koliko god to ovog trenutka zvučalo preuveličano.

Predsjednik mladih HDSSB-a
Marin Medved, v.r.