ponedjeljak, 21. listopada 2024.

U prostoru nekadašnje ciglane u Sladojevcima održan trening potražnih pasa u vatrogastvu

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Protekli vikend održan je dvodnevni trening potražnih pasa u vatrogastvu u prostoru nekadašnje ciglane u Sladojevcima sa 15 potražnih timova i 20 potražnih pasa. 

Ova napuštena i devastirana zgrada nekadašnjeg slatinskog privrednog giganta korištena je kao ''ruševina'' nakon potresa. Organizator treninga bio je šef K9 timova Virovitičko-podravske županije Siniša Ileš iz DVD-a Čačinci. Na VPŽ postoje još 3 potražna tima kojih su nositelji Dario Čordaš iz DVD-a Slatina, Tomislav Medved iz DVD-a Nova Bukovica i Ivan Tomac iz DVD-a Orahovica. Osim njih, u Sladojevcima su bili timovi iz DVD-a Sela kraj Siska, Splita, i Zagreba. Istočnije u Slavoniji VPŽ nema potražnih timova u vatrogastvu. Na ovom treningu su kao operativna snaga Civilne zaštite bili priključeni i članovi Društva Crvenog križa VPŽ koji su zbrinjavali unesrećene i pobrinuli se za zajednički objed.

Ukupno u Hrvatskoj ima oko 40 potražnih K9 timova u vatrogastvu sa 40- tak pasa čiji je prvenstveni cilj pronalaziti nestale i unesrećene iz ruševina nakon potresa. Na ovom treningu koordinator je bio Božo Crljen, zapovjednik DVD-a Split i instruktor uvježbavatelj za potražne pse pri Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Ovaj prijateljski trening gotovo polovice potražnih timova u RH bio je prilika da se timovi uče jedni od drugih, u hodu ispravljaju greške kako bi sinkronizirano odradili ove složene operacije i da se psi naviknu na nove mirise. Jedan pas svojih njuhom zamjenjuje 30 ljudi u potrazi. Bila je to i priprema za POS (provjeru operativne sposobnosti) za potražne pse u vatrogastvu na razini države, koja će se održati za nekoliko mjeseci i na kojoj će psi koji prođu ispit dobiti službenu licencu koju sada nemaju. Ove operativne ispite vodit će naši hrvatski instruktori koji su kroz višegodišnje iskustvo stekli znanja i vještine.

Osim potražnih pasa u vatrogastvu postoje još i potražni psi u HGSS-u koji se uvježbavaju prvenstveno u traganju za nestalim osobama na otvorenim prostorima (rijekama, planinama i dr.) i policijski potražni psi koji u RH imaju 7 različitih linija rada (za detekciju droga, eksploziva, graničnu kontrolu i dr.). (V. Jelenčić, adf; Foto: V. Jelenčić)

Foto:




















Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.