petak, 11. listopada 2024.

Održana 18. sjednica slatinskog Gradskog vijeća: Izglasan rebalans proračuna za tekuću i projekcije proračuna za 2025. i 2026. godinu.

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Pod predsjedanjem predsjednika Tome Tomića, jučer (četvrtak) je u Hrvatskom domu održana 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine. 

Na sjednici je od 15 nazočilo 9 vijećnika uz koje i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, privremeni gradski pročelnik Marin Kokorić i pročelnik Krunoslav Šarabok, djelatnici Gradske uprave, te predstavnici gradskih tvrtki i institucija. 

Nakon usvajanja predloženog dnevnog reda uz dodatak još jedne točke predsjednik Komisije za mandatna pitanja Gradskog vijeća Grada Slatine Ivica Pavin podnio je izvješće o dostavljenoj obavijesti o nastavljanju obnašanja dužnosti vijećnika Gradskog vijeća te je konstatirao kako je Komisija utvrdila da je izabrani vijećnik Denis Ostrošić 30. rujna 2024. godine dostavio obavijest o prestanku mirovanja mandata, te su njegov nastavak obnašanja dužnosti člana gradskog vijeća prihvaćanjem spomenutog izvješća verificirali nazočni gradski vijećnici. 

Nakon usvajanja zapisnika s 17. sjednice Gradskog vijeća, uslijedio je aktualni sat za koji je pristiglo 9 pitanja, sva od Kluba vijećnika HDZ-HSLS. 

Aktualni sat je otvorio Klub vijećnika HDZ-HSLS ''vrućim'' pitanjem vezanim uz ''slatinski kampus'' te ih je zanimalo je li tvrtka Ri-Petrol do današnjeg dana fakturirala neki račun ili račune gradskoj tvrtki Slatina plus i ako je, u kojem iznosu, a gradski vijećnik Igor Fazekaš i ovom je prigodom ukazao na, kako je rekao, veliki problem zaduživanja Grada bez suglasnosti Gradskog vijeća koji traje već četiri godine.

Odgovor je ponudio pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok koji je ujedno i na čelu tvrtke Slatina plus te naglasio kako ta tvrtka nije preuzela kampus što je konstatirano zapisnički budući da je bilo nedostataka koje je trebalo ispraviti.

- I da su neki računi dolazili oni su se vraćali natrag pošiljatelju jer nije bilo zakonske osnove za njihovim preuzimanjem, odnosno priznavanjem tih računa. Dok ne budu ispunjeni svi oni uvjeti iz ugovora te zapisnički konstatirano da je kampus preuzet, onda imaju osnove - rekao je Šarabok, a potom je svoj dio priče iznio Jozo Kalem, vlasnik tvrtke Ri-Petrol koji je također nazočio sjednici.

Kalem je izrazio žaljenje što na ovaj način prisustvuje sjednici te naglasio kako je u ovaj grad od 2019. godine uložio više od 18 milijuna eura. Pojasnio je kako mu je i dalje želja ulagati u Slatini i otvarati nova radna mjesta, te da osim na prostoru bivšeg Gaja i šire, gdje trenutačno djeluju četiri tvrtke, ulaže u nove investicije kao što su elektrana na solarni pogon, a pri kraju su i radovi na obnovi robne kuće u samom središtu grada u sklopu koje osim prodajnog planira urediti i stambeni prostor sa 13 stanova.

Što se tiče kampusa rekao je kako je 2019. godine na inicijativu Grada Slatine sklopljen ugovor o najmu studentskog centra u kojemu je sve precizirano pa i izgled objekta i ostali detalji.  

- Mi smo taj objekt završili. Potpisali smo ugovor s tvrtkom Slatina plus, a kao jamac za obaveze Slatina plusa je Grad Slatina što je dokumentirano kod javnog bilježnika. Ugovor je ovršni, znači ima klauzulu ovrhe. Nakon toga smo mi tvrtki Slatina plus predali tri dijela kampusa, odnosno restoran, smještajni dio i dječji vrtić. U naknadnim pregovorima dogovoreno je da prve godine ne plaćaju što smo potpisali jedan dodatak ugovora i nakon toga je to stupilo na snagu i tad smo fakturirali prvo simbolični, potom i puni iznos. Svi računi su poslani poštom i ni jedan nije vraćen, a od 1.1.2022. i uvođenja sustava e-Račun putem spomenute aplikacije, a do današnjeg dana nije plaćen ni jedan račun - rekao je Kalem te naglasio kako je dug Slatina plusa na dan 25.9.2024. godine 1.370.000,00 eura, a na koji je tvrtka Ri-Petrol platio 275.000,00 PDV-a.  

- U međuvremenu smo imali niz inicijativa prema Gradu i odgovornim ljudima kako bi se riješio nastali problem. I sada nudimo niz rješenja za rješavanje tog kampusa, ali od potpisanih obaveza se ne može pobjeći - zaključio je Kalem.

- Neosporno je da su potpisani ugovori i da imamo zapisnik o nedostacima koji su trebali biti ispravljeni da bi se dobile sve uporabne dozvole kako bi kampus mogao normalno raditi. Do dan danas nismo napravili zapisnik da su ti nedostaci ispravljeni, da su sve uporabne dozvole izdane sukladno potpisanim ugovorom. Račune ako ste slali na Gradsku upravu nisu došli jer svi e-računi koji dolaze na tvrtku Slatina plus dolaze na email Slatina plusa i ako se račun ne preuzme on se automatski vraća pošiljatelju, te bi bilo dobro da pošaljete karticu otvorenog stanja da vidimo o čemu se tu radi - dodao je Šarabok, te istaknuo kako se razgovori i dalje vode kako bi se našlo rješenje ovog problema.

- Taj problem ja osobno ne mogu riješiti, znači mora biti politička volja - zaključio je Šarabok.

- Mnogo puta smo u razgovorima pokušali riješiti ovaj problem koji tišti grad Slatinu, i revizija je rekla svoje, dala nam neke smjernice. Svi nadzorni odbori i kroz sva izvješća Slatina plusa nisu evidentirani ti novci koje gospodin Kalem kaže da mu dugujemo. To nije evidentirano i već idući tjedan ću osobno tražiti jednu reviziju u tvrtki Slatina plus da vidimo što se desilo i ako ima nekakvih problema i čudnih radnji bit će i posljedica - rekao je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić.  

Uslijedio je set pitanja vezanih uz poslovanje tvrtke Komrad, čiji je direktor Mato Miličić između ostaloga istaknuo kako radovi na aglomeraciji teku planiranom dinamikom. Isto tako naglasio je da je unatoč zabrinutosti građana zbog kvalitete vode koja je povremeno zamućena zbog starih cijevi i pucanja istih, voda ispravna te da se redovito kontrolira kako na izvoru tako i na brojnim lokacijama u Slatini i prigradskim naseljima. Dodao je da će se veći dio starih cijevi aglomeracijom zamijeniti.

Na pitanje o sufinanciranju djece s područja Grada Slatine koja su upisana u novootvoreni vrtić u Novoj Bukovici, obnašatelj dužnosti gradonačelnika Ilija Nikolić rekao je kako je u isti upisano petero djece te će se odluka o mogućem sufinanciranju donijeti nakon što se prikupe podaci i o broju djece sa slatinskog područja koja su upisana u vrtiće u Sopju i Čađavici.

Na posljednje od ukupno devet postavljenih pitanja odgovorio je privremeni pročelnik Marin Kokorić te naglasio kako Grad Slatina planira prijaviti projekt na trenutno aktivni Poziv za podnošenje projektnih prijedloga Interreg Mađarska-Hrvatska u suradnji s prijateljskim gradom Szigetvarom te da su razgovori u tijeku, a projekt bi se odnosio na temu razvijanja nove zelene turističke rute koja će povezati južni Želic i Papuk. Dodao je kako je nakon posljednjeg sastanka dogovorena dinamika pisanja projektnog prijedloga, a na pitanje Kluba vijećnika SDP-Fokus koji nisu prisustvovali sjednici, pojasnio je i situaciju vezanu uz projekt sanacije ulica Mirna I i II čija realizacija također ovisi o dinamici radova na aglomeraciji u tom dijelu grada.

Nakon aktualca uslijedila je kratka pauza, a potom su gradski vijećnici jednoglasno prihvatili sva izvješća i donijeli odluke osim jedne točke koja nije usvojena, jer se čeka spomenuta revizija, a radi se o razmatranju Informacije o radu i poslovanju Društva Slatina plus d.o.o. za 2023. godinu.

Tako je između ostaloga donesena Odluka o davanju koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Grada Slatine, a iste će obavljati tvrtka Slatina kom čije je izvješće o radu i poslovanju za 2023. godinu nakon kraće rasprave također prihvaćeno kao i ono tvrtke Komrad i Dječjeg vrtića Suncokret.

Na kraju sjednice odlukom gradskih vijećnika prošao je rebalans proračuna, odnosno prve izmjene i dopune Proračuna Grada Slatine za 2024. godinu i Projekcije Proračuna za 2025. i 2026. godinu, koji je uvećan za 20,64%, odnosno za 4.168.517,31 eura te umjesto planiranih 20.195.572,56 eura sada iznosi 24.364.089,87 eura. U obrazloženju stoji kako je proračun uvećan zbog planiranih investicija Grada vezanih uz nekoliko većih projekata, kao što su izgradnja Područnog objekta Dječjeg vrtića u Sublovačkoj, uređenje Staroškolskog igrališta i izgradnja hostela sa sportsko-rekreacijskom dvoranom. (mf, adf: Foto: D. Fišli)

Foto:





















Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.