nedjelja, 13. listopada 2024.

Dražen Jakupec iz Virovitice osvajač je Zlatne žlice za najbolji med 19. Županijskog i 16. Međunarodnog ocjenjivanja meda

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Dražen Jakupec iz Virovitice osvajač je Zlatne žlice za najbolji med 19. Županijskog i 16. Međunarodnog ocjenjivanja meda. Jakupec je sa svojim bagremovim medom osvojio 19,03 bodova, a ovo mu je treća Zlatna žlica koju je osvojio.

Drugi najbolje ocijenjeni med imao je Branko Vidović iz Velike Črešnjevice (cvjetni med 18,78). Broncu su “podijelili” Zoran Frljević iz Virovitice i Josip Klanfar iz Karlovca, obojica s cvjetnim medom i ocjenom 18,52.

Ove godine analizirano je ukupno 55 uzoraka, a priznanja najboljima uručio je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement na manifestaciji ''Jesen u gradu'', u okviru koje jučer (subota) održan i Obrtnički sajam i Agroexpo.
Senzoričko ocjenjivanje meda, koje je bilo u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, održano je u organizaciji Virovitičko-podravske županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica te u suradnji s pčelarskim udrugama s područja Virovitičko-podravske županije.

Draženu Jakupecu ovo je treća Zlatna žlica; nakon nagrađenog meda od facelije i medljikovca, kolekciji je pridružio i najnoviju, ove godine, za bagrem. 

-Ponosan sam na treću Zlatnu žlicu, poticaj mi je to da nastavim raditi u pčelarstvu i boriti se za proizvodnju. Ova godina bila nam je svima izazovna, u pojedinim dijelovima godine doslovno smo spašavali pčelinje zajednice od gladi i drugih opasnosti, što zbog zahladnjenja u sezoni bagrema, što zbog suša tijekom ljeta.

Uvijek je aktualan i problem uvoznog meda koji dotiče svakog domaćeg pčelara – rekao je Jakupec, inače i predsjednik Pčelarske udruge “Bagrem” iz Pitomače. 

Ovaj nagrađivani pčelar dolazi iz obitelji pčelara, a uz bagrem, lipu i cvjetni med, proizvodi i med od medljikovca i kestena. Dio košnica prevozi na pašu u druge krajeve, kako bi održao proizvodnju desetak vrsta meda za hrvatsko tržište, kao i kvalitetu po kojoj su poznati. 

-Pčelarstvo je borba, troškovi održavanja pčela, liječenja, transport – sve je teže baviti se pčelarstvom, nije kao nekada, no mi nastojimo unatoč tome zadržati kvalitetu i proizvodnju. Nagrade poput ove dokaz su da je taj napor prepoznat – rekao je D. Jakupec.  (vpz.hr, icv.hr, foto: Kristijan Toplak, Marija Lovrenc)

Foto:

















Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.