ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Vožnja kanuima povodom Međunarodnog dana rijeke Drave oduševila sve posjetitelje

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, u sklopu provedbe svojih projektnih aktivnosti u projektu LIFE RESTORE for MDD, Preserving and restoring floodplain forest habitats along the Mura-Drava-Danube rivers, LIFE 22-NAT-AT-LIFE RESTORE for MDD, organizirala je jučer (nedjelja) manifestaciju “Drava day” na kojoj su se u kanuima vozili rijekom Dravom te time obilježili Međunarodni dan rijeke Drave koji se slavi 23. rujna.

Posjetitelji su se okupili u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovačkoj Dubravi odakle su bili prevezeni na izletište Drava kod Sopja. U uvodu je sve pozdravio načelnik općine Sopje Berislav Androš.

- Općina Sopje odlično surađuje s Dravskom pričom. U proteklih nekoliko godina odradili smo niz događanja i drago mi je da je start današnje regate bio na području Općine Sopje. Ovo je već treća regata ovog tipa ove godine i posebno mi je drago što su posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske doživjeti čari našeg kraja, a nadam se da će nas posjetiti i ubuduće. Nakon ovog krećemo i s drugim događanjima na području naše općine. Idućeg tjedan bit će organizirana Konjička utrke u Predrijevu, za dva tjedna organiziramo Zagorske jeseni. Očekujem da rijeka Drava postane još veći mamac za naše posjetitelje – tom prilikom nam je rekao Berislav Androš.

Više o samom projektu ispričala nam je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo

- Ovo je najveći europski projekt iz programa Life. Započeo je početkom listopada prošle godine i trajat će pet godina te u njemu sudjeluje 17 partnera iz pet europskih zemalja. U sklopu njega ćemo u sljedećih pet godina redovito organizirati obilježavanje međunarodnog dana močvarnih staništa u veljači, big jump na Križnici u srpnju, u ljetnim mjesecima održavat ćemo trodnevne kampove za mlade rendžere… Ovim projektom krenuli smo u istraživanje rukavca Orlovo selište u Budrovcu Lukačkom te je upravo restauracija tog rukavca najveća aktivnost u okviru ovog projekta. Očekujemo da će se tamo mrijestiti ribe te hibernirati vodozemci i gmazovi čime ćemo poboljšati biološki status tog rukavca – pojasnila nam je Tatjana Arnold Sabo.

Nakon kraće prezentacije potrage za osobom pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Orahovica i poduke o vožnji kanuima posjetitelji su krenuli u zanimljivu vožnju rijekom Dravom. Nakon vožnje svi su bili puni oduševljeni i puni novih dojmova.

-Ovdje smo došli slučajno. Vidjeli smo poziv koji nas je zaintrigirao te smo došli. Sve je bilo savršeno. Od vremena, organizacije, ljudi, okružja i svako ćemo ovdje doći ponovno – impresije nam je iznio Goran Varat iz Kutine.

A kako je bilo možete pogledati u našoj fotogaleriji…(icv.hr, mš, foto: M. Šolc)
Foto:






















Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.