srijeda, 25. rujna 2024.

Nakon 14 godina održana svečana akademija Policijske uprave virovitičko-podravske: Za svoj rad nagrađeno desetero službenika

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici, nakon punih 14 godina, održana je Svečana akademija Policijske uprave virovitičko-podravske povodom 33. obljetnice početka Domovinskog rata i pogibije policijskih službenika ove policijske uprave, te u prigodi Dana policije.

Ovaj značajan događaj poslužio je kao prilika za odavanje počasti onima koji su položili živote za slobodu Hrvatske te podsjećanje na važne temelje na kojima počiva današnja Republika Hrvatska.

Na svečanoj akademiji, uz obitelji poginulih policajaca i branitelja, nazočili su i mnogi uglednici iz političkog i braniteljskog života. Među njima su saborski zastupnik Josip Đakić, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, župan VPŽ Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, načelnik PU virovitičko-podravske Marcel Štrok, ratni zapovjednik PP Virovitica i prvi načelnik PU virovitičko-podravske Antun Troha, predsjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, predstavnici vojnih postrojbi, načelnici općina, gradonačelnici, te predstavnici braniteljskih i sindikalnih udruga, obrazovnih, civilnih i zdravstvenih gradskih institucija, hitnih službi, kao i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i brojni drugi.

Načelnik PU virovitičko-podravske, Marcel Štrok, u svom je govoru istaknuo važnost ovog dana.

– Današnji dan obilježava 33. obljetnicu početka Domovinskog rata i pogibije policijskih službenika naše Policijske uprave, koji su prvi stali na branik opstojnosti države koju danas imamo. Ova svečana akademija nije se održala 14 godina i smatramo da je ovo prilika da odamo počast svim službenicima koji su u tim teškim danima na različitim ratištima obavljali ratne zadaće. Posebno želimo podsjetiti građane i mlade generacije službenika na temelje na kojima je nastala naša država, kao i na doprinos koji su pružili policijski službenici naše Uprave. Njihova žrtva mora biti trajna inspiracija za što dostojniji rad policije u mirnodopskim zadaćama. Zbog njih smo danas tu gdje jesmo i ovaj dan koristimo kako bismo im iskazali poštovanje- istaknuo je Štrok.

Zamjenica gradonačelnika Grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac u svom je obraćanju istaknula kako živimo u sigurnoj zemlji i u sigurnom okruženju, u čemu nemjerljiv doprinos ima upravo policija, što je potvrdio i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović naglasivši također važnost policijskog poziva.

– Danas se prisjećamo povijesti policije, ali s ponosom gledamo i prema budućnosti. Ovaj dan slavimo hrabrost, odanost i posvećenost policijskih službenika, kao i njihovu nepokolebljivu volju u izvršavanju odgovorne zadaće zaštite građana i zakona naše zemlje. Policijski posao više nije samo profesija, već poziv kojim se iskazuje hrabrost i odanost, jer često stavljaju svoje zdravlje i život u drugi plan kako bi pomogli pomogli. Oni su prvi kada je potrebno čuvati sigurnost, red na ulicama, boriti se protiv kriminala i osigurati mir. Upravo oni čuvaju našu djecu, domove i zajednicu i stoga im moramo reći hvala za njihov trud i njihovu žrtvu- rekao je Andrović.

Saborski zastupnik Josip Đakić prisjetio se značajne uloge policije u ranim danima Domovinskog rata.

– Čast je sjetiti se početka Domovinskog rata i uloge policije u tim teškim vremenima sudbonosnih odluka. Trebalo je biti hrabar i odlučan, te stati na vrata Domovine. Policija je tada bila jedina naoružana postrojba, obavljajući brojne zadaće zadaće i iz redova hrvatske policije nastale su sve postrojbe Hrvatske vojske čime je počela obrana Republike Hrvatske. Na području županije poginulo je 20 policajaca, dok je jedan nestao, a njihova žrtva zalog je naše slobode, suverenosti i neovisnosti. Vjerujem da svi koji danas služe domovini, jednako kao i oni koji su položili živote za našu slobodu, razumiju važnost čuvanja suvereniteta. Današnja sloboda krvlju je stečena i stoga je moramo neprestano i snažno čuvati. Upravo su policajci tu da pravovremeno otklanjaju prijetnje i vjerujem da ste spremni na to, baš kao što su to bili oni prije vas – zaključio je Đakić.

Na kraju Svečane akademije načelnik PU virovitičko-podravske u povodu Dana policije dodijelio je i prigodne nagrade policijskim službenicima koje su zaslužili policijski službenici PP Virovitica Tanja Mijatović, Ivica Kukolj i Dario Gazibara, policijski službenik PP Slatina Renato Mlakar, policijski službenici PP Orahovica Mario Bartolović i Matija Kokorić, policijski službenici Interventne jedinice policije PU virovitičko-podravske Josip Jadan, Alen Kadežabek i Nikola Lukac, te policijska službenica Ureda načelnika PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić koja se ujedno obratila nazočnima u ime nagrađenih.

Ovaj emotivan događaj, osim prisjećanja na žrtve, također je bio prilika za okupljanje mnogih sudionika i svjedoka ratnih događanja, čime je osigurano da se ne zaboravi važnost policijskog doprinosa u stvaranju i očuvanju Republike Hrvatske. (icv.hr, mra, foto: K. Toplak)
Foto:



























Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.