srijeda, 25. rujna 2024.

KUU “Letnica” iz Voćina prikazom skraćenog svadbenog običaja oduševila na 59. Vinkovačkim jesenima

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Više od tri tisuće sudionika sudjelovalo je u svečanom mimohodu sudionika s Revijom konjskih zaprega i konjanika 59. Vinkovačkih jeseni. Ulicama Vinkovaca proteklog je vikenda zablistalo blago prekrasnih i raznovrsnih narodnih nošnji i običaja, a čuli su se izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca.

Ove je godine u Vinkovcima na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora nastupilo 39 kulturno-umjetničkih društava odabranih na županijskim smotrama ili na većim smotrama u Hrvatskoj. Uz domaće, nastupilo je i osam društava iz dijaspore i to iz Njemačke, Austrije, Republike Srbije i BiH.

Na tisuće posjetitelja imalo je prigodu uživati u pjesmama, plesovima i narodnom ruhu sudionika od istoka do krajnjeg juga Hrvatske.

Na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, najvećoj manifestaciji tradicijske kulture u Hrvatskoj, predstavila se i Kulturno umjetnička udruga Letnica iz Voćina.

U svečanom mimohodu sudjelovalo je ukupno 35 članova ove udruge. Nakon mimohoda, na glavnoj pozornici, pod vodstvom Đore Đorđevića, predstavili su skraćeni svadbeni običaj vjenčanja uz narodne pjesme koje su vezane uz svadbeni običaj, a neke od njih su “Veseli se kućni domaćine”, “Prošeta momče kroz selo” i druge.

Djevojka koja je mladenka nosila je prepoznatljivu svadbenu nošnju, a tom su prigodom prikazali trenutak odvajanja mladenke od roditelja te predavanje iste mladoženji i njegovoj obitelji uz prigodne darove. (icv.hr, hrt.hr, KUU Letnica Voćin, foto: D. Kuhn)
Foto:








Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.