četvrtak, 26. rujna 2024.

Ivan Mikić i Dražen Ponjević, pod budnim okom Siniše Hrgovića, u posljednjim pripremama pred odlazak na jubilarno, 20. državno natjecanje orača

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja orača koje se održavalo u Orešcu u općini Suhopolje, Ivan Mikić i Dražen Ponjević, zajedno sa svojim trenerom Sinišom Hrgovićem, u Vaškoj u općini Sopje obavljaju posljednje pripremne treninge za državno prvenstvo u oranju koje će se održati 27. i 28. rujna u Velikoj Gorici, Zagrebačka županija, pod organizacijom Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Trenirali su na poljoprivrednoj parceli u Vaškoj gdje su pod budnim okom Siniše Hrgovića koji je i trener državne reprezentacije u oranju i potpredsjednik Udruge orača VPŽ, razrađivali detalje što kvalitetnijeg i bržeg oranja.

- U natjecateljskom oranju, koje ne samo da je zahtjevnije od svakodnevnog na svojoj parceli, postoje i drugi momenti, poput nepoznatog terena, raznih vremenskih prilika i naravno jake konkurencije, a samim tim i psihološkog pritiska. Na sve treba biti spreman, a upravo smo zato i ovdje da par dana prije rezimiramo naučeno i spremni odemo na natjecanje gdje ne očekujemo da će nam pod svaku cijenu “cvasti ruže”, jer bit će naporno i do kraja neizvjesno. No, sama činjenica da su i Ivan i Dražen vrlo mladi orači, ostavlja nadu da će se boriti do kraja, ali i da će svojim primjerom predvoditi i buduće mlade naraštaje orača, jer i u ovom sluačju vrijedi izreka da “na mladima svijet ostaje” – rekao nam je Siniša Hrgović.

Ivan Mikić (21) se natječe u kategoriji plugova ravnjaka i natjecateljskim oranjem se bavi aktivno četiri godine. Ovom se prigodom prisjetio da ga je na natjecanje prijavio njegov otac koji je također orač na svom OPG-u.

- Od malena orem i to mi je dobro “ležalo”. Odrastao sam na zemlji uz poljoprivredne poslove na našem OPG-u, a htio sam svoje vještine oranja nadopuniti potrebnim znanjem, a usput i upoznati načine rada drugih orača. Natjecanje je idealan način za to, a uz to je i uzbudljivo i prigoda da budeš među najboljima. Ovo mi je prvi put da sam pobijedio na županijskom natjecanju i vjerujem da imam što pokazati na državnoj razini – optimističan je Ivan Mikić.

Njegov kolega Dražen Ponjević (21) natječe se u kategoriji plugova premetnjaka, a kako za sebe kaže, prvi put je za upravljač traktora sjeo kad je imao 10 godina.

- Tada je krenula moja oračka priča, a prvi veći uspjeh mi je bilo drugo mjesto na županijskom prvenstvu koje se održavalo u Vaškoj. I moja obitelj se oduvijek bavi poljoprivredom, a natjecateljsko oranje je uistinu način na koji možeš puno naučiti jer vremena i vremenski uvjeti nisu kako je nekad bilo. Ako se želiš baviti poljoprivredom, moraš konstantno učiti i prihvaćati nova znanja i metode. Na natjecanjima se susrećemo s pravim majstorima svog zanata, a tu su i drugi stručnjaci koji ne samo da znaju puno o oranju nego i o poljoprivredi općenito, što je nama koji se bavimo poljoprivredom itekako korisno. Što se predviđanja mog uspjeha na državnom natjecanju tiče vjerujem u sebe, a krajnji rezultat će se vidjeti već ovaj vikend – rekao nam je Dražen Ponjević.

S obzirom da i natjecatelji i trener dolaze iz općine Sopje, u posjet im je došao i načelnik općine Berislav Androš ne skrivajući ponos zbog ovako dobrih mladih orača.

- Općina Sopje poznata je kao poljoprivredna općina, ali također i ona koja je iznjedrila vrlo uspješne orače, ali i ostale poljoprivrednike. Zasluga tome je na njima samima, ali također i na našem predsjedniku Općinskog vijeća Siniši Hrgoviću koji je uvelike zaslužan da smo respektabilna općina koja svake godine daje dobre orače. I Ivan i Dražen su uspješni mladi poljoprivrednici i odlični orači i vjerujem da će ostaviti dobar utisak na državnom natecanju i osvojiti neku od medalja. U svakom slučaju bit ćemo tamo i bodriti ih – zaključio je Berislav Androš. (icv.hr, bs, foto: B. Sokele)
Foto:









Trgovina Megamont na adresi Ulica bana Jelačića 2 Slatina ima sve, ''od igle do lokomotive''! Što to trgovina Megamont Slatina nudi pogledajte na MEGAMONT.