četvrtak, 21. prosinca 2023.

Županijska skupština VPŽ: Vijećnici usvojili proračun za 2024. godinu u iznosu većem od 74,7 milijuna eura

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, pod predsjedanjem predsjednika Dinka Begovića, održali su jučer (srijeda) 11. sjednicu Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije.

Jedna od točaka bila je i usvajanje proračuna za 2024. godinu koji iznosi 74.770.000,00 eura, a koji je usvojen s 19 glasova za, pet protiv i šest suzdržanih. Navedeni Proračun manji je nego li je to bio slučaj u ovoj godini, a razlog je taj što županije od 1. siječnja prestaju biti osnivači općih bolnica, već to postaje Republika Hrvatska te će se i sredstva za njihovo financiranje planirati iz Državnog proračuna.

Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, koji obuhvaća općine Sopje i Suhopolje i prostire se na 568 hektara, Sigurna kuća u sklopu Centra za podršku, savjetovanje i osnaživanje te širokopojasni internet, samo je dio projekata koje je Virovitičko-podravska županija dovršila u godini na izmaku. Građevinska dozvola za Sušionicu povrća s fotonaponskom sunčanom elektranom je spremna, pregovori s investitorima su u tijeku, a spremna je i građevinska dozvola za Centar za pametnu poljoprivredu i ICV djelatnost za što se očekuje novo financijsko razdoblje kroz EU sredstva. Tu je i projekt istraživanja geotermalnih potencijala na području Virovitičko-podravske županije.

– Imamo bušotinu u Čađavici gdje investitori kreću u izgradnju elektrane, a upravo danas imamo sastanak s investitorima iz Engleske koji su dobili koncesiju za bušotinu u Pčeliću gdje bi uskoro trebali krenuti istražni radovi- istaknuo je župan Igor Andrović.

Stajanja neće biti niti u 2024. godini. Nastavlja se s energetskim obnovama. Izrađena je dokumentacija za nove sustave navodnjavanja, Đolta faza II i Lukač gdje je u planu apliciranje na natječaj te se početak radova očekuje do kraja iduće godine, a Županija nastavlja ulagati i u škole i obrazovanje kako bi sva djeca mogla pohađati jednosmjensku nastavu.

U Pitomači je tako planirana nova zgrada postojeće škole s novom trodijelnom dvoranom, nova škola u Orahovici i dvodijelna dvorana, rekonstrukcija OŠ Eugena Kumičića u Slatini, PŠ Gradina te, između ostalog, nova Gimnazija i dvorana u Virovitici.

Također, u virovitičkom Domu zdravlja planira se prenamjena prostora za palijativnu skrb, a Županija će i sufinancirati obnovu fasade u ambulanti u Špišić Bukovici. U Proračun je uključena i nova zgrada za hitnu medicinu, ambulanta u Gornjem Bazju, no za potonji projekt čeka se i otvorenje natječaja kako bi se isti mogao izvršiti uz pomoć EU.

– Imamo niz aktivnosti za javne potrebe građana, za rad udruga, nacionalne manjine… Kao i obično, u proračunu su osigurana sredstva za stipendije, na listi je i nabava radnih materijala za iduću godinu koje će također sufinancirati Županija, a olakšavamo i našim liječnicima kojima plaćamo kamate ili najam stana- dodaje Andrović i zaključuje:

– Proračun je u skladu s mogućnostima, otvoreni smo i za dobre prijedloge kako bi uspješno zadovoljili sve potrebe građana, a na nama je da tijekom narednog razdoblja provedemo sve planirane aktivnosti- zaključio je Andrović.  (icv.hr)

Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩