četvrtak, 21. prosinca 2023.

Održana posljednja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine VPŽ: Evo o čemu su raspravljali županijski vijećnici

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, uz predsjedavanje Dinka Begovića, održana je sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije. Bila je ovo posljednja ovogodišnja sjednica.

Uz usvajanje proračuna za 2024. godinu, vijećnici su se bavili brojnim temama, a među njima i uslugom javnog linijskog prijevoza na području Virovitičko-podravske županije kojeg, između ostalog, sufinanciraju i ostale općine te gradovi.

– Mi smo u lipnju ove godine kao četvrta županija u Hrvatskoj uveli javnu uslugu linijskog prijevoza putnika kojom smo dobili popuste na jednosmjerne karte čak do 50 posto, a na mjesečne karte za one najugroženije, prvenstveno za umirovljenike i studente, čak do 90 posto, ovisno o kategoriji putnika. Za učenike srednjih škola koji su članovi kućanstva koja su korisnici zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje, te ako su učenici bez roditeljske skrbi pod skrbništvom, Županija je osigurala karte i financira ih u punom iznosu- istaknuo je župan Andrović i nešto više rekao o rezultatima ovog projekta:

– Nakon šest mjeseci provođenja ove javne usluge dobili smo rezultate da se na području županije povećao broj polazaka autobusa za više od 30 posto, a prema rezultatima prodaje karata, javna usluga u ovih šest mjeseci bilježi sve veći broj korisnika. Tako prodaja jednosmjernih karata bilježi porast od čak 80 posto u odnosu na razdoblje prije javne usluge, a mjesečne karte od 15 posto. Na ovaj način umirovljenici daleko više putuju pri čemu naglašavaju da im je osim povoljne karte bitna i omogućena veća mobilnost te da im je svima javni prijevoz dostupniji nego što je bio prije. Mreža linija se stalno mijenja, nije fiksna jer osluškujemo teren i kako dobijemo informacije mi te linije mijenjamo, ali moramo biti u okvirnu onih sredstava koja smo dobili. Struktura sufinanciranja javne usluge organizirana je tako da nam Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture daje 75 posto, županija 12,5 posto, a svi gradovi i općine dodatnih 12,5 posto, ovisno o tome koliko kilometara prijeđenih imaju po pojedinoj općini, odnosno gradu. S obzirom da su ugovori potpisani na dvije godine, trenutno se obavljaju pripremne radnje za objavu prethodne informacijske obavijesti o Javnom natječaju i onda će ugovori ići na sedam godina- istaknuo je Andrović.

Županija u velikoj mjeri pomaže i poljoprivrednicima, a kakvo je stanje u ovoj grani na području Virovitičko-podravske županije te kolika je procijenjena šteta od prirodnih nepogoda, otkrio je županijski pročelnik Bojan Mijok.

– Virovitičko-podravska županija je ove godine raspisala i provodila više programa za poduzetništvo, poljoprivredu i obrtništvo vrijednosti preko 450 tisuća eura. Sve programe i mjere smo prezentirali u nekoliko navrata, a kreirali smo ih uz pomoć poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika kako bi zadovoljili sve potrebe koje imaju na tržištu. Virovitičko-podravska županija prati i osluškuje potrebe naših poljoprivrednika, poduzetnika i obrtnika te svake godine nastoji osigurati dovoljno sredstava kako bi se olakšalo poslovanje i egzistencija. Sredstva koja smo osigurali za 2023. smo predvidjeli i za 2024. godinu. Elementarna nepogoda na području županije ove godine proglašavana je 11 puta jer su štete od tih nepogoda bile veće od 30 posto. Ukupna šteta od nepogoda iznosi 78.555.112,00 eura, a Vlada Republike Hrvatske sufinancirala je 15 posto od ukupno procijenjene štete, dok su Vlada i Ministarstvo namijenili 25 milijuna eura za štete. Preostalih 25 posto bit će isplaćeno u prvoj polovici sljedeće godine do lipnja, a tu se radi o šest milijuna eura. Svi zajedno vodimo brigu o našim poljoprivrednicima i proizvođačima te radimo sve kako bi olakšali njihovu proizvodnju i kako bi oni bili što konkurentniji- rekao je Mijok.

Od 1. siječnja Opća bolnica Virovitica financirat će se iz Državnog proračuna, a što će to značiti istaknuo je ravnatelj OB Virovitica Dinko Blažević.

-Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji na snagu stupa s prvim danom nove godine, Opće županijske bolnice koje su do sada bile pod osnivačkim pravima županije prelaze na državu. To je jedna od reformskih mjera koje su više puta spominjane i navedene u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Mislim da korisnici same javnozdravstvene zaštite ne bi trebali ništa ozbiljnije osjetit. Osim samih organizacijskih promjena koje će se događati sljedećih par mjeseci, jedan od uvjeta koji su propisani je i objedinjavanje javne nabave u minimalnom obujmu od 85 posto što je djelomično i određeno. Administrativni postupak kreće početkom godine, odnosno država kao novi vlasnik koji raspolaže osnivačkim pravima zdravstvenih ustanova imenuje nova upravna vijeća i nova upravna vijeća razrješuju ravnatelje i imenu v.d. ravnatelje, a zatim ide raspisivanje natječaj za nove ravnatelje bolničkih zdravstvenih ustanova. Rad i poslovanje zdravstvenih ustanova ide i dalje, cilj je i smanjenje liste čekanja, a vjerujem da će ovaj postupka dovesti do jednog poslovanja i u konačnici i donijeti neke pomake u organizacijskom smislu i pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite- zaključio je Blažević. (icv.hr)

Foto:















Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩