srijeda, 13. prosinca 2023.

Stanje gospodarstva VPŽ u prošloj godini: Raste broj novootvorenih tvrtki, najbolje poslovne rezultate ostvaruje prerađivačka industrija

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici jučer (utorak) je održana 6. proširena sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Virovitica na kojoj su nazočili i gosti iz središnjice HGK RH, glavni ekonomist Goran Šaravanja i potpredsjednik Stalnog arbitražnog sudišta i savjetnik za pravne poslove u HGK Branimir Kos.

Tom prigodom Goran Šaravanja predstavio je aktualne gospodarske trendove u RH s naglaskom na trendove u VPŽ te nazočnima predstavio novu uslugu HGK – Indekse razvijenosti županija, a također se osvrnuo i na 27. publikaciju HGK Županijske komore Virovitica “Karakteristike gospodarstva VPŽ u 2022. godini”.

Njegov opći zaključak je da VPŽ unatoč tome što je po pokazateljima iz 2020. godine na začelju razvijenosti hrvatskih županija, vrlo dobra po praćenju trendova vodećih županija, te po povlačenju sredstava EU, u čemu je u samom vrhu.

- Evidentno je da je najveći protivnik razvoju VPŽ prometna izoliranost, ali također valja napomenuti da je VPŽ među vodećim županijama u određenim segmentima, prvenstveno kada se to odnosi na poljoprivredu. VPŽ u strukturi ukupnog prihoda ima najveći udio poljoprivrede od svih županija u Hrvatskoj, a s obzirom da se pregledom podataka može iščitati stalni trend rasta i po svim drugim segmentima, za očekivati je da će za nekoliko godina VPŽ naći svoje mjesto u sredini tablice hrvatskih županija – zaključio je Goran Šaravanja.

Komentirajući publikaciju HGK Županijske komore Virovitica koja iskazuje podatke iz 2022. godine, predsjednik komore Zlatko Pleša iskazao je zadovoljstvo stalnim rastom BDP-a, pogotovo BDP-a po stanovniku.

- BDP za prošlu godinu ostvaren je u iznosu od 543 milijuna eura, a BDP po stanovniku je 7.514 eura. Bilježimo i stalni rast novootvorenih tvrtki, a u prošloj godini ih je bilo 127. Prema zasad nezlužbenim podacima, u ovoj godini taj broj se povećao još za oko 80 tvrtki.

Također, ono što nas veseli, a što je već tradicionalno je stalni rast suficita u robnoj razmjeni s inozemstvom, na što smo izuzetno ponosni. Osim toga, zabilježen je skroman rast bruto i neto plaća u odnosu na prethodno razdoblje. Plaće su 2022. godine rasle između 8 i 9 posto u odnosu na prethodnu godinu – rekao je Zlatko Pleša koji je izdvojio zasluge prerađivačke industrije, a koja u razvoju naše županije ostvaruje 39 posto ukupnih prihoda.

- Ukupni prihodi koje smo ostvarili u prošloj godini su premašili 7 milijardi kuna, a to je značajan rast u odnosu na prethodno razdoblje. Iza prerađivačke industrije su trgovina na veliko i malo, poljoprivreda, pa onda ostale djelatnosti- istaknuo je Z. Pleša.

Na sjednici su uz gospodarstvenike nazočili i predstavnici lokalne samouprave, župan VPŽ Igor Andrović te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Slatine Ilija Nikolić, načelnik općine Gradina Josip Vučemilović Jurić i drugi.

O rješavanju sporova arbitražom pred stalnim arbitražnim sudištem pri HGK govorio je potpredsjednik Stalnog arbitražnog sudišta i savjetnik za pravne poslove u HGK Branimir Kos, a na kraju sjednice na sve rečeno osvrnuo se i župan Igor Andrović koji je pohvalio nove alate koje je uvela HGK RH koji su, kako je rekao, vrlo korisni za praćenje razvoja županije u odnosu na druge županije. 

- Indeks razvijenosti županija bit će koristan i našim gospodarstvenicima, ali isto tako i nama u lokalnoj samoupravi jer ćemo lako moći iščitati u čemu smo slabi, a u čemu prednjačimo – rekao je župan Andrović koji se pritom osvrnuo i na pozitivne aspekte razvoja naše županije, izdvojivši za dobar primjer poduzetništvo.

Što se poduzetništva tiče, u VPŽ je u prošloj godini poslovalo 1310 poduzetnika, što je povećanje u odnosu na 2021. godinu gotovo za 10 posto. Poduzetnici VPŽ u 2022. godini ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 7,1 milijardu kuna, što je čak za 26,6 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Od ukupno 1310 poduzetnika naše županije, po godišnjem financijskom izvješću za prošlu godinu 929 poduzetnika ostvarilo je dobit razdoblja u iznosu od 476,3 milijuna kuna, što je 18,4 posto više nego sa usporednom 2021. godinom. Neto vrijednost imovine poduzetnika VPŽ na dan 31. prosinca 2022. godine iznosila je 8.4 milijarde kuna i u odnosu na isti datum 2021. godine bilježi povećanje vrijednosti za 10,7 posto – rekao je župan Andrović osvrnuvši se na pozitivne trendove zapošljavanja, odnosno smanjenja nezaposlenosti.

Ohrabruje podatak, rekao je, da u 2023. godini sustižemo dosad najbolju 2019. godinu kada govorimo o nezaposlenosti, budući da je ove godine ona manja za 11 posto, odnosno za 412 osoba u odnosu na 2019. godinu.

- Osim toga, vidljiv je i rast zaposlenih u ovoj godini u odnosu na 2019. godinu, za 3 posto, odnosno za 642 novozaposlene osobe.  Rast bruto plaće je 19 posto, a neto plaće 16 posto u odnosu na prošlu godinu – rekao je župan Andrović koji je tom prigodom komentirao i BDP s kojim, kako je rekao, s razlogom nije zadovoljan.

- Puno toga utječe na rast BDP-a, a jedan od glavnih razloga je, kako je već navedeno, prometna izoliranost, ali sam također i sretan što smo sedmi po rastu BDP-a u odnosu na druge županije. Na tom tragu možemo predvidjeti da ćemo se u idućem razdoblju, pogotovo kada se izgradi brza cesta, maknuti sa začelja tablice razvijenosti županija – zaključio je župan Igor Andrović. (icv.hr, bs) 

Foto:




Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩