srijeda, 29. studenoga 2023.

U Slatini predstavljena knjiga ''Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. i 1991. godine'', autorice dr. sc. Janje Sekula

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Jučer (utorak) je u slatinskom Hrvatskom domu održano predstavljanje knjige ''Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. i 1991. godine'', autorice dr. sc. Janje Sekula. 

Predstavljanje je održano u organizaciji nakladničke kuće Alfa i Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije. 

Na početku je sve nazočne, među kojima su se našli viša stručna savjetnica u Područnom odjelu Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ Jurica Culej, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa slatinskog i orahovačkog područja, pozdravio moderator prof. Mihael Puljić, član predsjedništva UDHB VPŽ.

- Knjiga ''Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. i 1991. godine'' je iscrpan prikaz srpske pobune u zapadnoj Slavoniji, odnosno razdoblja neposredno uoči i na početku otvorene velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Usredotočena primarno na političke aspekte srpske pobune i agresije na području zapadne Slavonije 1990.i 1991., autorica u knjizi, na temelju izvora, prikazuje djelovanje lokalnih srpskih političara prema hrvatskoj vlasti, srbijanskoj vlasti te prema vodstvu pobunjenih Srba u Kninu i na području istočne Slavonije. U posebnim poglavljima obrađuje teme i događaje koje smatra važnima za razumijevanje procesa političkog i vojnog organiziranja Srba u zapadnoj Slavoniji, koji je rezultirao napadom na hrvatske snage i okupacijom znatnog dijela zapadne Slavonije koja je u konačnici oslobođena većim dijelom u jesen i zimu 1991. godine u sklopu operacije Papuk '91 te konačno u operaciji Bljesak. Upravo na današnji dan 1991. godine i započela je operacija Papuk '91, a u toj, teritorijalno najopsežnijoj operaciji hrvatskih snaga oslobođeno je oko 1.000 kvadratnih kilometara područja u kojoj su možda i najveći obol dale snage, između ostalog, 136., 127., 123. i 132. brigade - u uvodu je rekao moderator Puljić.

Kratki povijesni kontekst i kronologiju događaja u sklopu operacije Papuk '91 dao povjesničar prof. Dino Mataz, a nakon njega je knjigu predstavila prof. povijesti i izvršna urednica povijesti u nakladničkoj kući Alfa Božena Sliško, te vrlo detaljno i sama autorica dr. sc. Janja Sekula, arhivistica i povjesničarka, doktorica znanosti iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. (adf; Foto: D. Fišli)

Foto:



















Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩