utorak, 17. listopada 2023.

Županijska skupština VPŽ: Aktualna pitanja javni prijevoz, Opća bolnica i Sirana

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, pod predsjedanjem predsjednika Dinka Begovića, uz nazočnost župana Igora Androvića i njegovih zamjenika, Marija Klementa i Igora Pavkovića, održali su jučer (ponedjeljak) redovnu sjednicu. Na aktualnom satu bilo je riječi o brojnim temama, a među njima i o sufinanciranju troškova javnog prijevoza željeznicom redovnih studenata s područja Virovitičko-podravske županije.

– Županija je početkom godine krenula sa sufinanciranjem javnog prijevoza željeznicom za redovne studente koji imaju prebivalište na području Virovitičko-podravske županije, a na način da je karta za njih bila besplatna gdje god putovali. U Proračunu VPŽ za to je osigurano 70 tisuća eura, do sada je ovu pogodnost koristilo 800 studenata, a u novoj akademskoj godini taj će broj doseći i više od tisuću studenata. Važno je naglasiti kako su prijave za ovu pogodnost otvorene cijelo vrijeme, sve do kraja 2024. godine- istaknuo je ovom prilikom župan Igor Andrović te se osvrnuo i na javne usluge linijskog prijevoza.

– U 6. mjesecu ove godine u dogovoru sa svim općinama i gradovima uveli smo na području Virovitičko-podravske županije uslugu linijskog prijevoza te smo tako postali četvrta županija u Republici Hrvatskoj koja je to učinila. Putnicima se tako odobravaju popusti za jednosmjerne karte do 50% te čak 90% za mjesečne karte, ovisno o kategorijama. Za učenike srednjih škola koji su članovi kućanstva koja su korisnici zajamčene minimalne naknade, koja primaju pomoć za uzdržavanje ili su djeca bez roditeljske skrbi, karte su sufinancirane u cijelom iznosu- dodaje Andrović te ističe kako prodaja jednosmjernih karti bilježi porast od 66%, a mjesečnih za oko 10%.

Vijećnike je zanimalo i stanje u Općoj bolnici Virovitica, prvenstveno vezano uz najavljenu inspekciju Ministarstva zdravstva, vezano uz liječenje djevojčice koja je nakon OB upućena u druge ustanove, a bilo je riječi i o šišmišima koji su se “nastanili” u njoj.

ZA DJEVOJČICU SE ČEKA NALAZ INSPEKCIJE

– Što se tiče majke male pacijentice, osim Opće bolnice Virovitica prozvan je i pedijatar primarne zdravstvene zaštite što je također obuhvaćeno nadzorom Ministarstva zdravstva.

Što se tiče primarne zdravstvene zaštite, tu ne mogu ništa konkretno reći jer je to druga ustanova, a što se tiče Opće bolnice, mi smo imali nadzor Ministarstva zdravstva, službeni nalaz same inspekcije očekujemo uskoro i ono neće biti javno objavljeno jer će biti prvo poslano Ministarstvu koje će sastaviti priopćenje i poslati medijima.

Vezano uzu samo zbrinjavanje navedene male pacijentice, obuhvaćeno je i konstatirano da je ona svojevremeno otpuštena iz bolnice i da se tu radi o jednom vremenskom odmaku od 10-ak dana, nakon svih ovih neželjenih događaja koji su obuhvaćeni samim nadzorom. Vjerujem da će kroz koji dan biti priopćenje i od strane Ministarstva zdravstva- istaknuo je ovom prilikom ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević. 

Na upit vezano uz šišmiše, rekao je kako je bilo raznih natpisa, no da je šišmiša zapravo posvuda i da njihov broj raste.

– Problem u bolnici je taj što se u vrijeme kada klima uređaji više ne rade, odnosno grijanja nema, prozori i čekaonice ostavljaju otvorenima. Mi smo više puta upozoravali naše djelatnike, osobito spremačice koje ostavljaju otvorene prozore da to ne čine kako šišmiši ne bi mogli ući, a kada se to već dogodilo odmah smo obavijestili županijske institucije. Također, mi smo ih pokušali ‘lovili’ i puštati van, nitko od djelatnika Opće bolnice Virovitica nije ih usmrtio, a nadam se da ćemo ih se uskoro uspjeti u potpunosti riješiti – dodao je Blažević.

U sklopu aktualnog sata sjednice Županijske skupštine VPŽ, jedno od pitanja bilo je vezano za Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, a na njega je odgovorio pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.

NAMIJENJENO DOMAĆOJ PROIZVODNJI 

– Siranu smo gradili nacionalnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede, a još smo u ožujku 2022. godine Centar dali na upravljanje Tehnološko-inovacijskom centru koji je potom raspisao natječaj i prostor dao u zakup.

Nakon tvrtke Mliječni put, koja nije bila u mogućnosti pokrenuti proizvodnju i s kojom smo sporazumno raskinuli ugovor, na drugi javni natječaj javila se samo jedna tvrtka, Vitas d.o.o. s kojom je sklopljen ugovor.

Ono što je za nas bilo najvažnije je da mlijeko koje se nabavlja bude s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno od naših mljekara. Ako se na taj način ne bi popunili kapaciteti, moglo se nabavljati od mljekara s područja drugih županija, a ako i to ne bi bilo dostatno tek se tada moglo uvoziti iz inozemstva.

Protekom određenog vremena primijetili smo dosta nepravilnosti i propusta od strane tvrtke Vitas d.o.o. Mlijeko je dolazilo iz Slovenije u značajno većim kapacitetima, zaobilazio se HACCAP, forsirala se oprema, nije bilo odgovarajuće higijene, a u to sam se kasnije i sam uvjerio prilikom obilaska postrojenja.

Direktor tvrtke, Anton Šentak, bio je upozoren da mora ispraviti sve propuste, da mora mlijeko nabavljati od proizvođača s našeg područja, a problem je nastao i u samoj cijeni koju im je ponudio budući da je ona bila 10 centi manja nego li dobivaju trenutno. Radio je dakle sve suprotno odredbama ugovora, tražili smo tada sporazumni raskid ugovora, međutim on je raskinut jednostrano. Uskoro očekujemo primopredaju sirane i nadamo se da će se netko javiti kako bi postrojenje konačno krenulo s radom onako kako treba- zaključio je Mijok.

Koje su sve odluke članovi Skupštine donijeli možete vidjeti OVDJE. (icv.hr, mra, vpz, foto: K. Toplak)

Foto:





















Klikom na reklame pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!