srijeda, 25. siječnja 2023.

1. ŽNL: U jesenskom dijelu sezone suci pokazali 281 žuti i 26 crvenih kartona: Evo koja je najbolja fair play momčad, a koja je na samom začelju

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Prema završnom izvješću Tihomira Majstorovića, disciplinskog suca Županijskog nogometnog saveza VPŽ, u jesenskom dijelu sezone, na travnjacima županijskih prvoligaša, djelitelji pravde pokazali su ukupno 281 žuti i 26 crvenih kartona.
Dinamo iz Četekovca, sedmoplasirana momčad lige, u jesenskom dijelu sezone osvojila je titulu najbolje fair play momčadi. Nogometaši Dinama ‘zaradili’ su 15 žutih i samo jedan crveni karton, što im je na kraju donijelo 37 bodova.

S druge strane, s osvojenih 149 bodova, na samom dnu fair play ljestvice je desetoplasirani DOŠK iz Dolaca. Dolčani su u 13 odigranih susreta skupili 34 javne opomene i čak šest isključenja.

Uz Četekovčane, najkorektnije su momčadi Borove i Crnca, čiji su nogometaši ‘zaradili’ 16 žutih i jedan crveni karton, ali Borova se na drugo mjesto smjestila zbog manjeg broja negativnih bodova (43).

Dinamo iz Kapela Dvora na drugom je mjestu, ali po broju negativnih bodova. Iako je tek jedna od ukupno dvije momčadi koja u jesenskom dijelu nije zaradila isključenje, Dinamovcima je čak 37 puta pokazan žuti karton. Po broju javnih opomena Dinamo je ujedno i vodeća momčad lige.

U donjem domu fair play ljestvice smjestila se i momčad Mikleuša. Mikleušanima su suci pokazali samo 14 žutih, ali za ukupno 72 negativna boda ‘koštala’ su ih četiri crvena kartona.

Iako su najmanje javnih opomena (9) i isključenja (0) ostvarili nogometaši posljednjeplasiranog Podravca iz Sopja, do titule najbolje fair play momčadi jesenskog dijela prvenstva nisu stigli zahvaljući kaznenim bodovima zbog drugih propusta. Ipak, s ukupno 50 bodova našli su se u gornjem domu fair play ljestvice.

Podsjetimo, fair play ljestvica kreira se na temelju sportskog ponašanja igrača, službenih osoba, gledatelja, dodijeljenih javnih opomena, izazivanja incidentnih situacija i svega ostalog što može utjecati na fair play.

-Možemo zaključiti da je u jesenskom dijelu prvenstva dodijeljen veći broj opomena, ali i isključenja, a jedan od razloga je taj što ekipe koje su ušle u viši rang natjecanja nisu detaljnije upoznate s pravilima nogometne igre. Kazne igračima za isključenja i nepravilna nastupanja, te klubovima za propuste u organizaciji utakmica, kao i kod nesportskih ispada, odredio sam prema disciplinskom pravilniku HNS-a uz ujednačen kriterij. Zabrinjava ponašanje službenih osoba, igrača i dijela gledatelja pojedinih klubova zbog prevelikih tenzija za vrijeme utakmice kojima dodatno izazivaju napetosti na istima – pojasnio je Majstorović. (icv.hr, ŽNS VPŽ, foto: ilustracija, D. Fišli)



Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩