četvrtak, 24. studenoga 2022.

Virovitičko-podravska županija: U rujnu čak 60,8 posto noćenja više nego lani, evo koje destinacije su najveći magnet za turiste

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Za čak 60,8 posto povećan je broj noćenja u rujnu u Virovitičko-podravskoj županiji u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je drugo najveće povećanje među županijama, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. No, ova županija cijelu ovu godinu bilježi izvanredne turističke rezultate. S velikom ponudom obnovljenih dvoraca i posjetiteljskih centara te sve popularniji Papuk, Virovitičko-podravska županija ima uistinu velik izbor za turiste, piše Župan.hr.

S rastom noćenja od 84,7 posto prevladavali su u rujnu domaći gosti, dok je stranih bilo 22,1 više. Dolasci domaćih turista povećani su za 40,1, a stranih za 38,7.

– Najposjećenije dijelovi destinacije su područja prirode pod zaštitom UNESCO-a – Park prirode Papuk – UNESCO svjetski geopark i područje uz rijeku Dravu kao dio UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a posebno se ističu Posjetiteljski centar “Dravska priča” u Noskovcima i Park-šuma Jankovac na Papuku. Voćin s raskošnom papinskom bazilikom, odnosno marijanskim svetištem Gospe Voćinske i Geo-info centrom predstavlja najposjećenije pojedinačno naselje na destinaciji Slavonija i Podravina, a tu su i naše ruralne oaze s dvorcima i kurijama, poput Suhopolja i Kapele Dvora, prekrasne Križnice te zelene Bilogore – rekla je direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić.

Projekt Centar za posjetitelje – Dvorac Janković bio je ovogodišnji pobjednik u našem izboru za najbolji EU projekti u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Provedbom projekta uspostavljen je i opremljen suvremen, moderan, multimedijalni izložbeni prostor u dvorcu i sadržaji koji su objedinili turističke, prirodne, kulturne, umjetničke, materijalne znamenitosti i baštinu županije na jednom mjestu.

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u posljednjih godinu i pol dana turistička je hit destinacija, a u skoroj budućnosti dobit će nove sadržaje i time biti još poželjnije mjesto odmora. Ove godine odobreno je dodatnih 5 milijuna kuna za Poticanje razvoja gospodarskih aktivnosti kroz jačanje turističke ponude Centra za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u svrhu plasmana i promocije lokalnog područja. To je treća faza uređenja ovog nekad ruševnog zdanja koje je obnovljeno zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji i europskim sredstvima.
U veljači  je otvoren za posjetitelje Geo info centar u Voćinu, gdje se može upoznati fascinantna povijest i sadašnjost Papuka kroz brojne multimedijalne i interaktivne postave. Jedan od najmodernijih visitor centara Hrvatske prostire se na 800 četvornih metara, a predstavlja jednu od vodećih atrakcija kojima Park prirode Papuk obiluje.

Porast popularnosti  Papuka, odnosno uzdignuće iz turističkog potencijala u najposjećeniju kontinentalnu destinaciju, rezultiralo je i porastom cijena nekretnina na području Papuka.

U svibnju je završen velik projekt Općine Pitomača, Centar za posjetitelje Križnica. Ukupna površina Centra za posjetitelje iznosi 10.762 m², a na njoj se nalazi glavna zgrada u kojoj su smještene multimedijske prezentacijska dvorana, bio istraživačka stanica, multimedijska učionica i prezentacijska dvorana, suvenirnica te vidikovac. Na vanjskom dijelu Centra nalazi se poučna staza, umjetno biološko jezero, a okoliš je uređen s autohtonim biljnim vrstama i odličan za provođenje aktivnosti škole u prirodi. U sklopu Centra uređena je i pješačko-biciklistička staza duga 210 metara koja povezuje Centar s rijekom Dravom. Nabavljeni su i električni vlak i 20 bicikala, od čega je 10 električnih, a instalirana je i punionica za električna vozila. Posjetiteljima je na raspolaganju i 5 kanua s potrebnom opremom koji će se koristiti za vožnju netaknutom prirodom rijeke Drave i razgledavanje flore i faune.

Centar za posjetitelje Križnica ima opremljenu i bio istraživačku stanicu, opremljenu svjetlosnim mikroskopima, stereoskopskim lupama, aparatom za analizu vode, ključevima za determinaciju ptica, sisavaca, gmazova, riba i ostalom stručnom literaturom koja omogućuje posjetiteljima da pobliže upoznaju zaštićene vrste i bioraznolikost područja Križnice.

U provedbi je još nekoliko iznimno vrijednih projekata poput rekonstrukcije dvorca Janković u Cabuni koji će postati Interpretacijski centar za gospodarsku kulturu i baštinu, kao i jedan od najvećih projekata prirodne baštine i turističke infrastrukture u Orahovici – to je Uređenje, turističko-rekreacijskog centra Jezero-Hercegovac-Ružica grad, vrijednosti 80 milijuna kuna. Zatim, Posjetiteljski centar ‘Kuća čaja – oaza mira’ u Špišić Bukovici, budući adrenalinski parkovi kod Orahovice i u Slatinskom Drenovcu te još puno toga.
– Kada završimo sve te projekte, Virovitičko podravska županija bit će još sjajnija točka na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske – rekla je M. Jakelić.

Uz muzej čaja u Špišić Bukovici, smjestit će se i suvenirnica, edukacijska dvorana i šest popratnih građevina kušaonica čaja u kojima će se moći doživjeti aromatično i eterično bilje kroz kušanje čaja, ulja i prirodne kozmetike.

Ove godine izdana je građevinska dozvola za adrenalinski park koji će se nalaziti na području kamenoloma Hercegovac. Kad se izgradi, bit će to prvorazredna turistička atrakcija Virovitičko-podravske županije, ali i ovog dijela Slavonije, samo pet minuta hoda od Orahovačkog jezera, podno Ružice grada… Adrenalinski park imat će zip line, koji će prolaziti iznad kristalno čistog jezera čija je dubina 25 metara u kojem bezbrižno pliva jata riba u kojem se zrcali prekrasna priroda… Bit će tu i vidikovac, mjesta za okrjepu, pozornica na vodi…

Jedan od najpoznatijih i najrelevantnijih Booking sustava Booking.com nagradio je i ove godine Heritage hotel Kuriju Janković svojom Traveller Review Award za izniman uspjeh i visoku ocjenu koju su tom hotelu dodijelili gosti.

Heritage hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru hotel je koji broji četiri zvjezdice, a otvoren je 2016. godine. Hotel raspolaže sa 18 soba, konferencijskom dvoranom, suvenirnicom, caffe barom, restoranom u kojemu se poslužuje doručak te omogućuje najam brdskih i električnih bicikala.

Kurija Janković završena je uz EU sredstva 2019. godine. Uz hotel tu je i vinski bar, wellness i sportsko-rekreacijski centar jedini takve vrste u ovom dijelu Hrvatske

Spomenimo i da je Posjetiteljski centar “Dravska priča” dobio srebrnu povelju u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, a manifestacija “Slavonija i Podravina, wine not?!” u kategoriji Vinskog turizma kao nagrađeni Suncokretom ruralnog turizma. (zupan.hr, foto: K. Toplak)

Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩