ponedjeljak, 20. lipnja 2022.

Pomaknuta dobna granica za igranje veteranskog nogometa: Evo koliko će iznositi od nove natjecateljske godine

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza održanoj ranije ovog mjeseca u Solinu, usvojen je i Dokument “Osnove natjecanja veteranskog nogometa HNS-a”, kojim je izmijenjena dobna granica za igranje u veteranskom nogometu.

Kao nova dobna granica od nove natjecateljske godine, određuje se s navršenih 36 godina života, odnosno preciznije kako kaže Pravilnik, novi igrači u veteranskom nogometu moći će se registrirati i nastupati u natjecateljskoj godini u kojoj navršavaju 37 godina (npr. u natjecateljskoj godini 2022./23. igrači rođeni 30. lipnja 1986. godine i stariji).

- Neposredni povod izmjene dosadašnjih dokumenata, a na neki način i osnovnih pravila veteranskog nogometa, koja su egzistirala od 1971. godine, a tijekom desetljeća nadopunjavana, leži u činjenici da se iz niza podataka vidjelo, da je dobna granica od 33 godine postala preniska, jer je biološki razvoj igrača pokazao da su puno duže aktivni u seniorskom nogometu te da je priljev mladih igrača u odnosu na odljev veteranskih igrača starijih od 45 godina sve manji, čime smo u zadnjim godinama izgubili 20 posto klubova i registriranih igrača veterana. Također u mnogim sredinama, unatoč svim naporima, jednostavno nije bilo moguće pokrenuti organizirano natjecanje veterana u sklopu ŽNS-a – stoji u dopisu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića.

Svi novoregistrirani igrači i svi oni do sada registrirani veterani, koji zadovoljavaju ovu dobnu granicu od nove natjecateljske godine, moći će u svojem klubu paralelno igrati za kategoriju seniora i veterana i bit će kao takvi prebačeni iz posebnog registra igrača veterana u osnovni registar igrača te će to pravo paralelnog nastupa za svoj klub ostvarivati istom jedinstvenom sportskom iskaznicom.

Igrači veterani koji će biti registrirani zaključno s 30. lipnja 2022.godine, dakle prije stupanja na snagu novog Pravilnika, a mlađi su od nove dobne granice, ostat će registrirani u svojim klubovima i dalje u posebnom registru igrača veterana (na sportskoj iskaznici i dalje će stajati oznaka veteran), i moći će u svojem klubu nastupati isključivo za kategoriju veterana, do natjecateljske godine, u kojoj će navršiti 37 godina.

COMET sustav će automatski svake godine 01. srpnja prebacivati igrače koji će navršavati 37 godina iz registra igrača veterana u osnovni registar igrača i oni će od tog trenutka steći pravo igranja i za kategoriju seniora u svom klubu.

Igrači veterani koji ne zadovoljavaju novu dobnu granicu i nalaze se u posebnom registru igrača veterana, moći će ostvariti prijelaz samo u drugi veteranski klub, ali ako se u međuvremenu vrate u seniore nekog kluba, neće im biti omogućen povratak i nastup za veterane do natjecateljske godine u kojoj navršavaju 37 godina.

Sve ove izmjene u funkciji su revitalizacije veteranskog nogometa i alat u rukama ljudi koji brinu o veteranskom nogometu pri županijskim nogometnim savezima, kako bi uspješnije pokretali i organizirali veteranska natjecanja, naročito u sredinama, u kojima zbog malog broja igrača po klubovima, igrači radije biraju igrati seniorski nogomet, iako su već duboko u veteranskim godinama te su za veterane igrali neorganizirano u tzv. ‘divljim ligama’.

- Ovim promjenama očekujemo smanjen odljev igrača starijih od 45 godina, koji su odustajali od veterana, jer se nisu mogli fizički nositi s mlađahnim igračima – stoji u dopisu. (icv.hr, foto: ilustracija, D. Fišli)

RESTORAN I HOSTEL ''SEQUOIA'' SLATINA, NAJBOLJI GABLEC U GRADU 
Sve što vas zanima u svezi Restorana i hostela ''Sequoia'' Slatina, možete pogledati na Facebook stranici Restoran i hostel ''Sequoia'' Slatina, te na Instagramu Restoran i hostel ''Sequoia''. Za ostale informacije zvati br. tel. 033 561 375
AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩