subota, 21. svibnja 2022.

Obilježena 30. obljetnica pogibije petorice hrvatskih vitezova u Modriči: 30 tužnih godina bez Mire, Vlade, Jose, Zdravka i Karla

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U organizaciji udruga hrvatskih branitelja iz Crnca i Zdenaca, u Orahovici, Kutovima i Velikom Rastovcu obilježena je 30. obljetnica pogibije petorice hrvatskih vitezova u Modriči, Miroslava Međimurca, Vlade Golika, Josipa Klobučara, Zdravka Kevčića i Karla Stojakovića. Obljetnica je započela u Orahovici gdje je poginuloj petorici branitelja odana počast polaganjem lampiona kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu grada te je s istog mjesta krenula Memorijalna biciklistička vožnja Orahovica-Veliki Rastovac koju su odvozili članovi ekipe VBR Mato Bubaš, Pavo Tutenov, Branimir Bubaš i i Josip Habl.

U Orahovici je dio obilježavanja završen odavanjem počasti Miroslavu Međimurcu na njegovom grobnom mjestu na gradskom groblju, a potom je sve nastavljeno u Kutovima gdje je odana počast Zdravku Kevčiću kod njegove spomen biste te na grobnom mjestu, a sve nazočne pozdravio je načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić. Općina Zdenci jedan je od pokrovitelja obljetnice.

– 30 smo tužnih godina bez naših heroja, petorice vitezova koji su poginuli u Modriči i danas im odajemo dužno poštovanje i počast te neizrecivu zahvalnost jer dali su ono najsvetije od sebe za našu slobodu. Općina Zdenci izražava najdublju sućut obitelji i rodbini poginulih branitelja i uvijek ćemo biti na raspolaganju za svaku pomoć u organizaciji obljetnica posvećenih poginulim braniteljima. Neka im je vječna slava i hvala– rekao je Durmić.

Središnji komemorativni skup održan je u Velikom Rastovcu kod spomen obilježja Vladi Goliku i Josipu klobučaru kojem su nazočili gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik općine Crnac Mato Damjan, zamjenik načelnika Policijske uprave VPŽ Nenad Križić, predsjednik ZUiČ HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš te mnoštvo predstavnika braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije. U uvodu sve nazočne pozdravio je predsjednik udruge organizatora, Udruge hrvatskih branitelja Crnac Siniša Horvat koji je i sam sudionik događanja u Modriči.

– Naši prijatelji i suborci mučki su ubijeni na ulicama Modriče kao hrvatski branitelji i zato mi koji smo srećom preživjeli dužni smo im odavati počast i organizirati ovakve obljetnice da njihova imena i imena svih poginulih branitelja nikada ne zaborave – rekao je između ostalog Horvat. Načelnik općine Crnac Mato Damjan naglasio je važnost ovakvih obljetnica koje, kako je rekao, čuvaju od zaborava imena branitelja, ali i kompletan Domovinski, obrambeni rat.

– Mi moramo govoriti, prenositi istinu, pisati istinitu povijest Domovinskog rata jer događaju se svakakve priče, podbacuju nam svakakve povijesne dileme, ali svi mi koji smo bili sudionici Domovinskog rata znamo točno što se događalo, kako smo se borili i branili i kako su naši suborci davali svoje živote. Hvala svima koji dolazite svake godine na ovu komemoraciju i odajete poštovanjem ovih hrabrim vitezovima i pozivam vas da se i u buduće u još većem broju nalazimo ovdje jer ti su dečki to itekako zaslužili– rekao je Damjan.

Na kraju se obratio gradonačelnik Orahovice Saša Rister naglasivši kako je obveza i dužnost biti dio ovakvih obljetnica za ljude koji su hrvatskoj donijeli slobodu i neovisnost.

– Naše odavanje počasti lampionima i vijencima je zapravo najmanje što možemo učiniti iz zahvalnosti prema ovih herojima. Od srca hvala organizatorima koji ovu obljetnicu svake godine pripreme i okupe nas jer tako svi zajedno ne dozvoljavamo da se istina o Domovinskom ratu ne zaboravi i čuvamo svako ime poginulog hrvatskog viteza. Miri, Vladi, Josi, Zdravku i Karlu neka je vječna slava i hvala– zaključio je Rister, a potom je molitvu za sve poginule branitelje predvodio župnik crnački, velečasni Josip Vračarić koji je potom predvodio i svetu misu u kapelici u Velikom Rastovcu. (icv.hr, vg)

Foto:








AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩