petak, 21. siječnja 2022.

Župan.hr: Virovitičko-podravska županija je u TOP 3 HR županija po povučenim EU sredstvima za sustave navodnjavanja

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Prema pisanju portala župan.hr, Virovitičko-podravske županija je u TOP 3 hrvatskih županija po povučenim EU sredstvima za sustave navodnjavanja. Virovitičko-podravska županija je tako povukla 92.441.735,00 kuna za tri projekta. Vodeća je Vukovarsko-srijemska, a slijedi je ju Istarska županija.

Virovitičko-podravska županija je ugovorila 92,4 milijuna kuna za tri projekta – Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutno se gradi sustav Kapinci – Vaška II. U budućnosti, Virovitičko-podravska županija će imati 10.000 hektara navodnjavane površine i bit će hrvatski lider po tome.

Godine 2017. otvoren je prvi sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1.260 hektara. Potom je otvoren sustav Đolta, a prošle godine Novi Gradac – Detkovac. Ova tri sustava navodnjavanja, nude poljoprivrednicima s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno općina Pitomača, Špišić Bukovica, Gradina i Sopje mogućnost natapanja poljoprivrednih površina na gotovo 2.500 hektara.

Trenutno se gradi još jedan sustav, Kapinci – Vaška II., koji se rasprostire na 568 hektara. Područje na kojem će se proširiti ovaj sustav sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha.

Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja, Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojit će se na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, natapajući se s vodom iz rijeke Drave. Na navedenom području, ovih dana postavljaju se cijevi sustava.
- Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Naši sustavi navodnjavanja, za koje smo dobili u stopostotnom iznosu europska sredstva, doprinijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina, a vidimo kako su ti periodi sve češći. Sustavi navodnjavanja su nužno potrebni onima koji se bave poljoprivredom, posebno u vremenima neizvjesnih klimatskih prilika. Priroda i klimatske promjene nas uče da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve što radimo danas ostat će budućim naraštajima - naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Uz postojeće sustave navodnjavanja, tu su još i sustavi navodnjavanja za budućnost, Lukač, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Kada se sve to zbroji, na području Virovitičko-podravske županije u budućnosti će biti gotovo 10.000 hektara natapanih površina.

Virovitičko-podravska županija je prije dvije godine na svom području, prva u Hrvatskoj pokrenula i projekt „podzemnog navodnjavanja“ koje se na površini od 5 hektara, poljoprivrednika Siniše Hrgovića, već prve godine pokazalo kao odlična opcija sa stopostotno većim prinosima pojedinih kultura. Inače, na prijedlog Virovitičko-podravske županije, uskoro će se raspisati i natječaj za kupnju opreme za navodnjavanje.

- Izuzetno me veseli najava posebnih natječaja za opremu za navodnjavanje. Znamo da smo kao županija jedan od lidera po ulaganju u sustave navodnjavanja, ali kako bi ti sustavi bili u još većoj funkciji, bile su potrebne ove mjere, a to je da našim poljoprivrednicima koji su u obuhvatu sustava navodnjavanja pomognemo da kupe opremu i da te sustave koriste - rekao je župan Igor Andrović, nakon što je ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila kako će u 2022. godini biti raspisan natječaj za kupnju opreme za navodnjavanje. (zupan.hr, vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Foto:






AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩