petak, 21. siječnja 2022.

VIDEO-Patricija Pejić iz Mikleuša godinama se bavi freestyle nogometom: Njene “trikove“ s loptom prati više od 10 tisuća ljudi

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Vremena su se promijenila, nerijetko znamo čuti. Mladi su se s igrališta preselili unutar četiri zida sobe ili ugostiteljskih objekata, a loptu pod nogama zamijenio je mobitel u rukama. No, jedna djevojka prkosi modernoj navici. Ona je Patricija Pejić koja loptu iz nogu ne pušta, osim kada je želi „prebaciti“ na drugi dio tijela. Naime, ova simpatična 16-godišnjakinja iz Mikleuša bavi se freestyle nogometom, umjetničkom formom temeljenom na „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“ – nogometu, naravno.

DOBRA KOORDINACIJA I JAKO PUNO VJEŽBANJA

U svijet nogometa ušla je još u trećem razredu osnovne škole, a kao 11-godišnjakinja počela je igrati za NK Zrinski Nova Bukovica.

– Bila sam jedina djevojka u klubu. Trener je vidio da mi je „neugodno“ biti sama među dečkima, pa je pozvao nekoliko djevojaka iz škole da dođu igrati, ali brzo su odustale – kroz smijeh svoje nogometne početke otkriva Patricija, koja od ljubavi prema lopti nije odustala, već ju je odvela na, doslovno, višu razinu.

Freestyle nogometom se bavi već dvije godine, a najveći izvor znanja i inspiracije su joj YouTube videi drugih freestyle nogometaša, poput popularne francuske freestylerice Yoanne. Kako je svaki početak težak, Patricija nam objašnjava da joj danas, za trik koji joj je najjednostavniji, u početku bilo potrebno između tri i četiri mjeseca.

– Dosta je to zahtjevna disciplina, zahtijeva dobru koordinaciju i jako puno strpljenja i vježbanja. Kada je vani ružno vrijeme, onda sam u svojoj sobi i vježbam trikove za gornji dio tijela, vrtnju lopte na glavi i slično, a kada je lijepo vrijeme i mogu biti vani, tada provedem oko dva i pol sata vježbajući, pet puta tjedno – objašnjava nam ova učenica Strukovne škole Virovitica te otkriva kako ovaj način rekreacije u Hrvatskoj još nije toliko zastupljen, pogotovo među djevojkama. I dalje je više aktualan među mladićima.

Iako je hrvatska zajednica freestyle nogometaša mala, potpore u njoj ne nedostaje.

– Javila sam se Miranu Pirneru, poznatom hrvatskom freestyleru, za pomoć s jednim trikom. Pokazao mi ga je i pitao me bi li išla na Super Ball, svjetsko prvenstvo u freestyle nogometu koje se održava u Pragu. Iako sam silno željela, nisam mogla zbog školskih obaveza – objašnjava Patricija.

Na pitanje kako njena okolina, odnosno obitelj i prijatelji gledaju na njeno bavljenje freestyle nogometom, Patricija odgovara:

– Roditelji su na početku bili malo skeptični, mislili su da gubim vrijeme na to, ali kada sam počela objavljivati videe na Instagramu i pokazala ih mami, ostala je začuđena. U pozitivnom smislu. Sada joj je super to što radim, ali joj je ipak najvažnije da zbog toga ne pati škola. Iako, malo pati, matematika – smije se ova vesela djevojka i dodaje da su joj velika podrška i prijateljice Elena, Marija i Vanesa, koje joj i pomažu snimati videe za Instagram.

DEČKI JE TRAŽE SAVJET

Što se tiče ove popularne društvene mreže za dijeljenje slika i videa, Patriciju i njene trikove s loptom prati više od deset tisuća ljudi. Veliki broj njih počeo ju je pratiti nakon što je njen video na svom „storyju“ podijelila freestyle nogometašica i prva ženska freestylerica koja je osvojila čak 13 Guinnessovih svjetskih rekorda, Laura Biondo iz Venezuele, čije objave prati više od 155 tisuća ljudi.

– Podijelila je moj video i napisala da se „čudi“ što sve mogu napraviti s obzirom na svoje godine. Od tada mi se javljaju brojni ljudi, puni su podrške i impresionirani su mojim trikovima s loptom, pogotovo dečki – otkriva Patricija te kaže da bi se nogometom nastavila baviti i nakon srednje škole. Iako joj je freestyle nogomet danas samo hobi, jednog dana – tko zna, možda postane i nešto više – zagonetno zaključuje ova šesnaestogodišnjakinja.

Na kraju razgovora ne možemo odoljeti pa je pitamo što dečki iz njene sredine kažu na njene sposobnosti, s obzirom da se ljubav prema ovom sportu i nogometu češće pripisuje mladićima nego djevojkama.

– U početku su mi govorili da od toga neće biti ništa, malo su bili čak i ljubomorni. No, neki dan me jedan pitao kako se izvodi jedan trik, objasnila sam mu i pokazala – jednostavno zaključuje ova mlada freestyle nogometašica. (icv.hr, eat, foto: privatni arhiv)



Video:

AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩