četvrtak, 13. siječnja 2022.

I u 2022. mladima stiže veliki povrat poreza: Provjerite dobivate li sav ili polovicu uplaćenog iznosa

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


S početkom 2020. godine na snagu su stupile porezne izmjene koje se tiču velikog broja mladih u Hrvatskoj. Zbog tih će se izmjena i ove godine, zaposlenima do 25 godina vratiti sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlenim osobama između 26 i 30 godina, koje su oslobođene plaćanja 50 posto tog poreza, vraća se polovina uplaćenog iznosa.

Mladi u Hrvatskoj koji su bili zaposleni tijekom 2021. godine ovoga ljeta dobivaju povrat poreza prema propisima koji su na snagu stupili početkom prošle godine – piše portal srednja.hr

Koji mladi imaju pravo na povrat čitavog ili polovice uplaćenog poreza u 2022.?

Naime, prema članku 46. Zakona o porezu na dohodak, osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

Kome se u 2022. vraća sav uplaćeni iznos, a kome polovica? Prema tablici u Pravilniku o porezu na dohodak, polovina uplaćenog iznosa ove će se godine vratiti onima koji su rođeni 1991., 1992., 1993., 1994. i 1995. godine. Sav uplaćeni porez i prirez vratit će se onima koji su rođeni 1996., 1997., 1998., 1999. i mlađe generacije.

Prošle godine prvi povrati poreza na račune su stizali već sredinom svibnja, ali razlog je ležao u tome što je to bila godina u kojoj su bili izbori. Uobičajeno je da u godinama koje nisu izborne građanima povrat poreza na račun sjeda u srpnju ili kolovozu.

Kako izračunati koliko ćete okvirno povrata dobiti?

Budući da će vam porez i prirez u ovoj godini biti vraćeni za uplate u 2021. godini, već sada možete izračunati koliki povrat možete očekivati. Naime, na stranicama Porezne uprave postoji informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati koliko okvirno povrata poreza i prireza možete očekivati na svom računu. Kalkulatoru možete pristupiti OVDJE.

U zadani obrazac najprije unosite godinu za koju želite izračunati povrat, što je u ovom slučaju 2021. Potom u padajućem izborniku odabirete dobnu skupinu kojoj ste pripadali u 2021., a zatim unosite podatke o svojoj plaći. Traže se isplaćeni primici u brutu, uplaćeni doprinosi, godišnji osobni odbitak, uplaćeni porez na dohodak i prirez te stopa prireza prema mjestu u kojem stanujete – sve to na godišnjoj razini. Klikom na ikonu ‘Godišnji obračun poreza i prireza’ dolazite do izračuna povrata, koji je, valja naglasiti – informativnog karaktera!

Sve tražene podatke koje unosite u kalkulator povrata poreza možete pronaći u sustavu e-Građani. (srednja.hr, foto: M. Rođak)

AUTOŠKOLA ZEBRA
Svi zainteresirani mogu nas posjetiti u Ulici bana Josipa Jelačića 37 (kod Doma zdravlja) u Slatini ili nas kontaktirati na broj telefona 033-551-000 ili brojeve mobitela 091-6050-334 i 098-918-6543. Očekujemo Vas i radujemo se Vašem dolasku! Pratite nas na internet stranici autoskolazebra.hr i Facebook stranici Autoškola Zebra Slatina
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩