petak, 7. rujna 2018.

PJENUŠAC SE VRAĆA KUĆI- Slatina, grad prvog hrvatskog pjenušca

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Priča o slatinskom pjenušcu priča je o jednom od prvih izvoznih proizvoda Slatine

"Pjenušac se vraća kući" naziv je prve kulturno-povijesne manifestacije u službi brendiranja Slatine kao grada prvoga hrvatskog pjenušca, što je gradonačelnik Denis Ostrošić najavio kao jedan od glavnih zadataka u službi turističkog razvoja grada.

Priča o slatinskom pjenušcu priča je o jednom od prvih izvoznih proizvoda Slatine, koji se u drugoj polovini 19. i početkom 20. stoljeća našao na plemenitaškim stolovima diljem Europe.

Slatinski biser

U znak sjećanja na građansko vrijeme kad je knez Schaumburg Lippe u Slatini pokrenuo proizvodnju pjenušavog vina, poduzetnik Ivan Halas pokrenuo je proizvodnju pjenušca Slatinski biser. Prema riječima ravnateljice Zavičajnog muzeja Dragice Šuvak, od 1864. do 1912. godine u slatinskom Starom podrumu postojala je tvornica pjenušavog vina bijele i ružičaste boje, koje se proizvodilo od grožđa sorte kadarke na slatinskom području, i to je bila prva tvornica pjenušca na hrvatskom tlu. Krajem 19. stoljeća tvornica je imala oko 15.000 boca proizvedenog pjenušca. Od 1912. godine pa do danas pjenušac se nije proizvodio u komercijalne svrhe.
– Iza takvih uspješnih priča uvijek stoji veliki rad, zalaganje i znanje mnogih pojedinaca u vinogradarstvu i podrumarstvu, a napose znanje stručnjaka kakav je bio Otto Rockhror. Posredovanjem njegove praunuke Jasne Nosso, Zavičajni muzej Slatina obogaćen je medaljama koje je njezin pradjed osvojio upravo za vrhunsku kvalitetu svog pjenušca, prvoga koji je proizveden u Hrvatskoj.

Obiteljske priče

Medalje su bile pohranjene u zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, a ustupljene su Zavičajnom muzeju Slatina na trajnu posudbu. Tako su Slatini vraćene tri medalje: brončana medalja s likom Leopolda I. koju je Otto Rockhror osvojio u Bruxellesu u Belgiji 1888. godine na Natječaju u znanostima i industriji, zatim brončana medalja s likom Franje Josipa I. koju je osvojio 1890. godine na Poljoprivrednoj i šumarskoj izložbi u Beču, te srebrna medalja s likom Franza Ferdinanda koju mu je 1894. godine u Beču dodijelio Savez za promicanje poljoprivrednog znanja - ispričala je Dragica Šuvak.

Praunuka upravitelja Rockhrora Jasna Nosso tom je prigodom iznijela svoja sjećanja iz obiteljskih priča i naglasila kako su se medalje napokon vratile na mjesto gdje i pripadaju, u Slatinu. Osim medalja, ona je ravnateljici Šuvak uručila i fotografije na kojima je prvi upravitelj tvornice pjenušca Otto Rockhror i njegov nasljednik Ljudevit Kostantinović koji je nastavio raditi kao upravitelj podruma, zatim spomenar bake gospođe Nosso te njezinu lepezu, zapise i sjećanja. (Petar Žarković-Glas Slavonije)

Prvi kontakti

Prve kontakte između gospođe Nosso i slatinskog Muzeja uspostavila je Helena Hegediš, čija obitelj već više od petnaest godina održava grob predaka Jasne Nosso na slatinskom groblju. Gospođi Nosso u ime Grada Slatine na ovom povijesnom "povratku pjenušca kući" zahvalili su gradonačelnik Denis Ostrošić i vlasnik slatinske vinarije Stari podrum Ivan Halas, koji joj je poklonio bocu "novog" pjenušca Slatinski biser. Na svečanosti su bili i predstavnici Općine Višnjan, koja je organizirala festival pjenušca, a cijeli događaj završen je nastupom osječkih glazbenika Dore Vestić i Georgea McGigija.


PROMO
Sve potrebne informacije oko upisa kandidata, kao i sve odgovore na upite možete dobiti na brojeve telefona ili mobitela, SLATINA: 033 551 231; 033 553 222, mob. 098 436 961; ORAHOVICA: 033 675 523, te na e-mail: koic@vt.t-com.hr; skv.tkalcevic@gmail.com. Pratite nas i na Facebook stranici AUTOŠKOLA CHAMPION

PROMO
OUTLET KERAMIKE SLATINA - Vrhunska talijanska keramika za unutarnje i vanjsko oblaganje podova i zidova, raznih dimenzija i boja. Velike količine na lageru na adresi Ulica bana Jelačića 15 Slatina. Sve kupljeno kod nas u Outlet Keramike dovozimo na adresu kupca!
Informacije na br. mob. 098/181-6490 i 098/135-5371. Više o ponudi pogledajte klikom na:  OUTLET KERAMIKE
Klikom na reklamu ispod pomažete kvalitetnijem radu Domovina neta. Hvala!
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩