utorak, 17. travnja 2018.

Počeli su radovi na asfaltiranju ceste od Slatinskog Drenovca prema Jankovcu

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U roku od 13 mjeseci „drndavi makadam“ prema Jankovcu bit će prošlost. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić označio je početak radova na rekonstrukciji ceste od Slatinskog Drenovca prema Jankovcu, granici Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. U budućnosti će to biti asfaltirana prometnica koja će zasigurno puno značiti za dodatnu popularizaciju odredišta u Parku prirode Papuk, među kojima Jankovac ima dominantnu ulogu. Vrijednost radova rekonstrukcije dionice ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije iznosi 19.312.466,25 kuna.

Na prigodnoj svečanosti, u Slatinskom Drenovcu, uz ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bili su i: saborski zastupnici Josip Đakić i Ana Marija Petin, pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima, Marijom Klementom, Darkom Žužakom i Igorom Pavkovićem, članom uprave Hrvatskih šuma Igorom Fazekašem, načelnikom Općine Čačinci Mirko Mališem i predsjednikom Općinskog vijeća Čačinci Tomislavom Tomićem, načelnikom Općine Voćin Predragom Filićem i načelnikom Općine Velika Vladom Bobanom. Bio je tu i ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac, ravnatelj ŽUC-a Bruno Perkec, v.d. ravnateljice VIDRA-e Željka Vuković, načelnik PU Virovitičko-podravske Siniša Knežević, izvođači radova…
– Ova cesta prema Jankovcu i granici s Požeško-slavonskom županijom je jedna od slagalica velikog projekta Geopriče, projekta koji će potaknuti daljnji razvoj i Virovitičko-podravske, ali i Požeško-slavonske županije – kazao je u uvodu ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac.
Mirko Mališ, načelnik Općine Čačinci, podcrtao je kako je na „današnji dan – 16. travnja“ prije 25 godina održana prva sjednica Općinskog vijeća Čačinci te da je ovo najljepši poklon za rođendan Čačincima i stanovnicima cijele ove općine.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović u prigodi otvorenja, kazao je:
– Asfaltiranjem ove ceste, značajno će se povećati broj dolazaka turista i na Jankovac, u sam Park prirode Papuk, ali i cijelu Virovitičko-podravsku te Požeško-slavonsku županiju, jer će turističke destinacije na ovom području biti puno dostupnije. Ovim projektom doprinijet će se razvoju ovog dijela Hrvatske i Virovitičko-podravske županije – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer je istaknuo.
– Hrvatska je najprepoznatljivija po prirodnim ljepotama i zaštićenim prirodnim vrijednostima. Inače, jedna od najvećih i najznačajnijih investicija se provodi ovdje na Papuku, jer upravo je Park prirode Papuk povukao najviše sredstava. Na ovaj način širi se turistička sezona, jer turizam nije samo more već i kontinentalne mogućnosti.
Saborski zastupnik Josip Đakić, zahvalio se svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta, čestitajući svima koji su doprinijeli njegovoj realizaciji koji će u budućnosti puno značiti za razvoj ovog kraja.

Na kraju se nazočnima obratio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je kazao,.
– Zahvaljujem se svima koji su vjerovali u ovaj projekt. Kada smo govorli da ćemo asfaltirati cestu do Jankovca, rijetki su nam vjerovali. Rijetki su vjerovali da će u Voćinu niknuti Geo centar. No mi smo vjerovali pa će se u sklopu ovog, najvećeg EU projekta u Virovitičko-podravskoj županiji, izgradit će se i cesta prema Jankovcu te granici s Požeško-slavonskom županiji, nadam se u budućnosti i dalje prema Velikoj, a u Voćinu će biti izgrađen Geo centar. I stoga, puno hvala i Virovitičko-podravskoj županiji i ŽUC-u i VIDRA-i jer su vjerovali u ovaj projekt.

Duljina ceste koja će se asfaltirati je 9,1 kilometar. Prvo će se obavljati radovi na odvodnji, uređenju mostova, a na kraju će slijediti asfaltiranje same dionice. Postojeća širina makadamskog kolnika iznosit će četiri metra, a ona će nakon rekonstrukcije biti 5 metara od Slatinskog Drenovca do Jankovca, te 4,5 metara od Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.
U sklopu radova , riješit će se pitanje odvodnje, izradom drenaže i rigola cijelom dužinom trase, zamijenit će se i popraviti ukupno 40 cijevnih cestovnih propust, te osam cestovnih mostova s uređenim uljevima i izljevima. Pri izvedbi radova, nastojat će se što manje zadirati u okolinu kako bi se očuvale prirodne ljepote Parka prirode Papuk. Osim toga, pri rekonstrukciji će se izraditi i potporni zidovi kao i odbojne ograde.

Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije… Izvođači radova su zajednica ponuditelja Osijek Koteks i Gravia Osijek. (vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Foto:




 










PROMO
Višnja d.o.o. građevinski materijal, Ulica Lipa 3 Slatina
Ponudu pogledajte OVDJE

OGLAŠAVAJTE NA DOMOVINA NETU!
Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩