ponedjeljak, 25. srpnja 2016.

Boćarski klub Doljani pobjednici orahovačke Čobanijade

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Na izletištu Orah ili orahovačkom jezeru, u organizaciji Turističke zajednice i Grada Orahovice, te Lovačke udruge ”Vepar”, održana je tradicionalna 24. orahovačka Čobanijada.

U spremanju ove prepoznatljive slavonske delicije okušalo se 17 natjecatelja iz Viljeva, Donjeg Miholjca, Osijeka, Đakova, Crkvara, Čepina, mađarskog Harkanja i Orahovice, a nakon dva i pol sata kuhanja uz kotlić i na +32, stručno povjerenstvo u sastavu Zoran Putniković predsjednik, te članovi: Pavo Prokš iz LU Vepar, te tajnica Odbora za kulturno-turističke manifestacije Sonja Gluvaković, uhvatilo se žlice i krenulo u ocjenjivanje. Predsjednik Putniković bio je oduševljen kušanim:

– Treba prije svega reći da su svi kuhari isključivo amateri i ono što smo mi kušali je za svaku pohvalu. Svi uzorci su bili odlični, sasvim male nijanse su odlučivale u pobjedniku. Hvala svima koji su kuhali i svima im jednako čestitam. Putniković je dodao kako su ocjenjivani gustoća, boja i kohezija mesa te u kako je u svakom segmentu gotovo bod odlučivao.

Na kraju, najbolji čobanac skuhala je ekipa Boćarskog kluba Doljani s glavnim kuharom Milanom Ivankovićem, drugo mjesto osvojio je Ronald Fekete iz Viljeva dok je treće mjesto pripalo ekipi Decron iz Orahovice s glavnim kuharom Davorom Nekićem:

– Moram prije svega reći da smo svi zajedno sjajno zabavili i to je zapravo bit cijele ove priče. Pobjedu nisam očekivao, kuhao sam kao najbolje znam, poklopile su se namirnice i eto presretan sam. Pitali su me koja je tajna dobrog čobanca, dobra volja i ljubav prema kuhanju prije svega, a bit ću iskren potrebno je dosta sreće da se namirnice poklope kako treba – rekao je glavni kuhar pobjedničke ekipe Milan Ivanković.

Uz kuhanje, organizator je pripremio i natjecanje u pjevanju bećaraca, a u svemu i svačemu što se čulo, glasom i tekstom najboljim je proglašena ekipa Mjesnog odbora Doljani za koje je pjevao Josip Budimir, drugo mjesto pripalo je KUD-u Crkvari koje je predstavljao Stanko Jović dok je treće mjesto osvojila ekipa Decron s pjevačem Draženom Šnjarićem:

– Ovakve manifestacije organiziramo zbog zabave i druženja jer dođu obitelji, prijatelji i svi zajedno uživaju. Evo, ove godine smo čak dobili i međunarodni karakter zbog našeg grada prijatelja Harkanja, a ono što je najvažnije promovirali smo turizam našeg grada, naše izletište ‘Orah” – rekao je orahovački gradonačelnik Josip Nemec koji je i uručio nagrade najboljima. (vpz.hr; V.G.)