ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

Uz vino i pjesmu 8,5 sati na +34 nije bilo teško proći 10 km Vinskog maratona u Orahovici

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




U sklopu manifestacije Otvaranje turističke sezone, Športsko rekreacijsko društvo Orahovica uz suorganizaciju Zajednice športskih udruga grada i Udruge vinogradara, vinara i voćara, priredili su 1. Orahovački Vinski maraton.

Maraton je krenuo s izletišta ”Orah”, odnosno orahovačkog Jezera u prijepodnevnim satima, a nakon 8,5 sati cilj je bio ponovno na Jezeru. 17 ”’maratonaca” obišlo je 11 točaka, odnosno postaja koje su priredili orahovački proizvođači vina, krenulo se u Crkvarima na OPG-ima Podboj, Belobradić, Rukavina i Jović, potom nastavljeno u Novoj Jošavi na OPG-u Gali pa na tzv. Jezercu gdje je kapljicu pripremilo Poljoprivredno poduzeće Orahovica, zatim na OPG-u Patkoš pa Milobara i Matković te u završnici na ”staroj pruzi” prema Jezeru je maratonce sa svojim proizvodima dočekala tvrtka Fructus sa svojim voćnim vinima i likerima i na samo kraju 11 postaja bila je OPG Šimatić. Bilo je to punih 8,5 sati što hoda što vožnje kočijom i traktorom na +34 i prijeđenih 9,2 kilometra:

– Što reći, nije bilo lako, ali prije svega moram reći da je cilj ovog 1. Vinskog maratona itekako ispunjen jer je bilo iznimno zabavno i veselo. Pjevalo se cijelim putem, kod svakog domaćina smo naišli na sjajno gostoprimstvo i zasigurno će ovaj maraton postati tradicija. Na kraju smo nagradili one koji su nam iznimno pomogli, gradonačelnika Orahovice Josipa Nemeca, novinarku Snježanu Fridl koja je isprva došla samo vidjeti kako će to izgledati, a na kraju ostala s nama do samog kraja. Potom Romi Suk-Barić tajnicu Udruge vinogradara, vinara i voćara, Ivana Grgurića koji je vodio cijelu povorku i u svom prepoznatljivom duhovitom stilu, Matiju Špoljarića koji je održavao red i mir na maratonu, a potom su svi sudionici puhali u ”dreger” kako bi odredili konačnog pobjednika. Najviše je napuhao Zoran Jovanović iz Duzluka koji je imao 1,80 promila, a nagradili smo također i Miroslava Bosanca koji je napuhao najviše u toku dana i to 2,84. Prije svega ovo je bilo druženje i promocija orahovačkih vinara i njihovih proizvoda i još jednom hvala svima – rekao je predsjednik Športskog rekreacijskog društva Orahovica Mirko Miloloža.

Na cilju na orahovačkom jezeru ”maratonce” je dočekao orahovački gradonačelnik Josip Nemec:

– Ovaj sadržaj zasigurno ima budućnost i siguran sam da će postati prepoznatljivost grada Orahovice. Ono što je najvažnije je da je sve prošlo bez ikakvih problema. Moram i ovako javno pohvaliti organizatore te posebno naše vrijedne udruge i OPG-e koji su se uključili jer bez njih sve ovo ne bi imalo smisla – zaključio je Nemec.

1. Orahovački Vinski maraton itekako je opravdao očekivanja i zasigurno će postati prepoznatljivost grada Orahovice jer već po njegovom završetku krenule su pripreme za narednu godinu za koju su se najavili novi što maratonci, što OPG-i i udruge. (vpz.hr/VG)