nedjelja, 12. lipnja 2016.

Brigadir Drago Horvat: I danas „Za Hrvatsku kao Tigar“!

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, te misom zadušnicom za poginule i druženjem u Novoj Bukovici obilježena je 25. obljetnica formiranja 4. bojne 1. gardijske brigade Zbora Narodne garde - Tigrova.

Umirovljeni brigadir Drago Horvat, prvi zapovjednik postrojbe, podsjetio je na dane njezina osnivanja u Kumrovcu, odakle je premještena u bazu Petruševac u Zagrebu. Prvi teren bojne bio je Vukovar i šire područje toga grada, a sljedeće borbe vođene su na Banovini i zapadnoslavonskom ratištu, gdje je postrojba podnijela najveće žrtve.

– Kroz bojnu je prošlo više od tisuću ljudi iz cijele zemlje, najviše iz sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, imala je 44 poginula u Domovinskom ratu i više od stotinu ranjenih. U Novoj Bukovici nismo slučajno, ova općina dala je desetak pripadnika naše postrojbe, a među zapovjednicima bojne bili su Damir Tomljanović Gavran, po kome se pripadnici postrojbe nazivaju Gavranima, Vinko Paulić, Drago Prša i Marijan Vondra.

Brigadir Horvat ističe da njegova elitna postrojba poslije pada Varaždinskog korpusa dobiva bolje naoružanje i postaje nepobjediva, jer do konca ratnih djelovanja nije izgubila niti jednu bitku. – Danas se želimo zahvaliti našim prijateljima, koji su svoje živote dali za neovisnu, slobodnu domovinu Hrvatsku pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Povijest će pokazati i utvrditi da je dr. Tuđman sa svojim dragovoljcima Domovinskog rata ispisao najsvjetlije stranice novije hrvatske povijesti, a na nama i na mladima ostaje da u gospodarskom smislu izgradimo Hrvatsku kao jednu od najprosperitetnijih zemalja jugoistočne Europe. Sve potencijale za to imamo, samo nam treba strategija i konsenzus hrvatskog naroda da se ta strategija sprovede u djelo, rekao je brigadir Horvat uz krilaticu postrojbe „Za Hrvatsku kao Tigar“.    

Bivše pripadnike brigade pozdravio je načelnik općine Nova Bukovica Željko Vencl, koji je naglasio i veliku ulogu i žrtvu poginulih dragovoljaca branitelja sa slatinskog i orahovačkog područja. Misu zadušnicu za poginule pripadnike 1. gardijske brigade i sve stradale hrvatske branitelje u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici služio je vlč. Mario Matijević.

POGINULO JE 367, A RANJENO 1711 TIGROVA

Prva gardijska brigada Zbora narodne garde (Tigrovi) imala je isprva u svom sastavu šest pješačkih bojni, da bi potkraj 1992. bile ustrojene tri motorizirane bojne, Protuoklopni topničko-raketni divizijun i Topničko-raketni divizijun te sedam podstožernih postrojba. Cijela brigada ili pojedine njezine postrojbe tijekom Domovinskog rata sudjelovale su u mnogobrojnim obrambenim i oslobodilačkim akcijama, spomenimo one u Pakracu, na Plitvicama, u Vukovaru i drugim mjestima na istoku Hrvatske, u akcijama Orkan ’91, Maslenica, Bljesak, Skok 2, Ljeto ‘95. i Oluja. Tijekom Domovinskog rata u sastavu Tigrova bilo je oko jedanaest tisuća branitelja, a u tim borbama živote je izgubilo 367 pripadnika dok je još uvijek nepoznata sudbina šest nestalih. U izravnim borbama ranjeno je 1711 pripadnika brigade, a mnogi su prošli strahote srpskih kazamata. Među desetak generala Hrvatske vojske koje je iznjedrila 1. gardijska brigada su Ante Gotovina, Josip Lucić, Marijan Mareković i aktualni ministar branitelja Tomo Medved.(Petar Žarković-Glas Slavonije)