subota, 30. travnja 2016.

U Slatini obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com





Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije u subotu, 30. travnja, organizirao je akciju pod nazivom “Oživi me”.

Djelatnici Zavoda su u sklopu akcije u Slatini u Parku 136. slatinske brigade, te u Virovitici na prostoru ispred Robne kuće,  svim građanima demonstrirali vrlo važan postupak reanimacije unesrećenih osoba i  ukazali na važnost brze i točne dojave o unesrećenom, medicinskoj dispečerskoj službi.

Također, građani su mogli izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi. Akciji su se pridružili, te izmjerili tlak i razinu šećera u krvi, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i dogrdonačelnik Miroslav Venus.

U izvanbolničkoj službi hitne medicine u Hrvatskoj djeluje 747 liječnika, 1508 medicinskih sestara i tehničara, te 999 vozača.

Po podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu za prošlu godinu, timovi izvanbolničkog HMS-a obavili su ukupno 853.212 intervencija i pregleda, od čega 342.454 na terenu. Preostalih 510.758 pacijenata pregledano je u prostorima u kojima su smješteni izvanbolnički hitni medicinski timovi (Zavodi za hitnu medicinu), od čega čak 74 posto pregleda nije bilo hitno. Stoga su djelatnici hitne službe diljem Hrvatske obilježili Dan HMS-a otvaranjem svojih vrata za građane koje su kroz razgovor i dijeljenje informativnih letaka upoznali s načinom rada HMS-a na dobrobit sigurnosti cijele zajednice.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji sa županijskim zavodima i svim djelatnicima HMS-a kontinuirano radi na podizanju kvalitete hitne medicinske usluge u korist hrvatskih građana. U proteklih pet godina u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu osigurana je učinkovitija, dostupnija i brža hitna medicinska usluga, obnovljen je vozni park izvanbolničkog HMS-a, uvedena je specijalizacija iz hitne medicine, te dodatno usavršavanje svih djelatnika.
Pored toga, uvedeni su standardi opreme, vozila i odjeće djelatnika HMS-a, te su izrađene smjernice postupaka zbrinjavanja hitnih pacijenata.

Proglašenjem 30. travnja za Nacionalni dan HMS-a, Hrvatski sabor prepoznao je važnost i ulogu hitne medicine u svakodnevnom zbrinjavanju hitnih pacijenata, a Hrvatska se pridružila nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti građanima.
(Dragutin Fišli)


Foto :