srijeda, 26. kolovoza 2015.

Upozoravali na problem rada aplikacije, iz Ministarstva bez službenog odgovora

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Vijećnik SDP-a Srećko Bosak na aktualnom satu Gradskog vijeća Slatine podsjetio je da je prošle godine za područje Slatine triput proglašeno stanje elementarne nepogode, u svibnju, kolovozu i listopadu. Zanimalo ga je dokle seže nemar nadležnih službi, uz tvrdnju da je većina oštećenih poljoprivrednih proizvođača sva tri puta ostala bez sredstava pomoći Vlade RH.

Stručni suradnik u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo Marin Kokorić odgovorio je da su poljoprivredni proizvođači kojima je priznata šteta od elementarne nepogode iz kolovoza 2014. godine dobili pomoć početkom 2015. godine. Isplaćena je i pomoć za stambene objekte koji su bili poplavljeni u toj nepogodi. U isplatu pomoći uključili su se Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija, kako bi isplaćena pomoć bila dostatna bar za pokriće osnovnih troškova obnove, s obzirom na to da je Vlada RH odobrila pomoć od samo pet posto procijenjene štete. Da Grad i Županija nisu pomogli, u nekim bi slučajevima ta pomoć iznosila manje od deset kuna.

– Što se tiče poplave iz svibnja 2014. godine, već je više puta objašnjeno kako je razlog nedobivanja pomoći tehničke naravi, jer se prvi put koristila aplikacija za unos elementarne nepogode, koja nije ispravno radila, a Ministarstvo poljoprivrede nije uvažavalo naše dopise o tom problemu. Kompletna prijava i procjena odrađena je sukladno sa Zakonom o elementarnoj nepogodi, a nakon što se pojavio problem pri unosu, Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija u više navrata poslale su dopise, na koje nikad nije dobiven službeni odgovor. Problem se pokušalo riješiti i preko Udruge općina RH, jer je problem imalo ukupno 56 općina i gradova u Hrvatskoj, ali ponovno nije bilo razumijevanja u Ministarstvu poljoprivrede - rekao je Kokorić.

Pomoć za poplavu iz listopada 2014. godine nije isplaćena Gradu Slatini jer je gradsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode prosudilo da na poljoprivrednim usjevima nije prouzročena šteta većih razmjera. Kokorić je uputio na natječaj za Podmjeru 5.2 iz Programa ruralnog razvoja Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, na temelju kojega se fizičke i pravne osobe koje ispunjavaju uvjete mogu javiti u slatinski LAG Marinianis nakon 1. rujna, kako bi se prijavile na natječaj i dobile pomoć. Ta se podmjera od 1. siječnja 2014. odnosi i na smanjene prinose jednogodišnjih kultura.(P.Žarković/Glas Slavonije)

-ŠTETA TRI MILIJUNA KUNA
Nezadovoljan odgovorom, Bosak je objasnio da on sa svojim kooperantima organizira proizvodnju na oko 800 hektara i štete u nepogodi lanjskog svibnja procijenjene su na tri milijuna kuna. “Pet posto toga iznosa je oko 150.000 kuna, a to su dvije ili tri mjesečne plaće za nekoga tko radi. Mislim da je ipak netko morao povesti malo više računa o tome, jer 262 korisnika najmanje su kriva što su ostala bez sredstava iz kojih plaćaju kredite, od kojih isplaćuju plaće ili zbog kojih su ostali dužni dobavljačima”, rekao je Bosak.

Promo: