srijeda, 24. lipnja 2015.

Rekonstruirana bitka za Ružicu grad i konačan pad Otomanskog carstva

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Grad Orahovica, Općina Villany i Razvojna agencija VIDRA ove godine nastavili su međusobnu suradnju novim projektom pod nazivom „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji”, odobren iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007. – 2013.
Nositelj projekta je mađarski Grad Villany, a partneri su Grad Orahovica i VIDRA, s pridruženim partnerima općinom Nagyharsany i Redom vitezova Ružice grada.
Vrijednost projekta iznosi 428.786,80 eura, a iznos budžeta Grada Orahovice je 161.162,00 eura, odnosno 1.231.486,06 kn. Europska unija sufinancirat će projekt u iznosu 85%, a 15% sredstava financirat će se iz Proračuna.
Bogata kulturno-povijesna baština Orahovice i Villanya, s osvrtom na doba Otomanskog carstva, iskorištena je u projektu kao poveznica glavnih aktivnosti u vidu kulturno-turističkih manifestacija s obje strane granice, gdje će veliku ulogu imati pridruženi partneri kao glavni akteri atraktivnih priredbi. Od travnja 2015. do kraja svibnja 2016. godine planirano je više događanja u Orahovici i Villanyju, ali najveća sredstva u projektu namijenjena su za građevinske radove obnove javne infrastrukture, tzv. domova kulture, s obje strane granice. Konkretno, u Orahovici će se izvesti unutarnje uređenje sadašnje kino dvorane u višenamjenski javni prostor za razna scenska i multimedijalna događanja – rekla je voditeljica projekta s orahovačke strane Irela Strabić.
Nakon početne konferencije u Villanyu, u Orahovici je održan trodnevni viteški festival u sklopu kojeg su posjetitelji su mogli vidjeti školu mačevanja i streličarstva, a uprizorena je rekonstrukcija bitke za Ružicu grad i konačan slom Turaka na ovim prostorima:
Malo nam je vrijeme u prva dva dana pokvarilo cijelu priču, ali eto treći dan, u nedjelju, smo uspjeli prikazati sve ono što smo zamislili. Naši gosti su bili viteške udruge iz Mađarske te Dubovački streličari iz Karlovca koji su sjajno utjelovili turske trupe. Voditelji bitke naravno su bili naši vitezovi Reda Ružice grada i svi prisutni su bili oduševljeni. Nastavak ovog projketa je u Villanyu – zaključila je Strabić.   (V. Grgurić/vpz.hr)




Promo:
PRPIĆ TRADE TISKARA
BRAĆE RADIĆA 13 SLATINA (preko puta policije)
telefon 033/550-866
mobitel 091/517-3116